Vergi Borcu Olanlara Çağrı

Vergi Borcu Olanlara Çağrı

Doğubayazıt Vergi Dairesi Müdürü Medeni Yakut

Vergi Borcu Olanlara Çağrı



         Doğubayazıt Vergi Dairesi Müdürü medeni Yakut, 6111 sayılı yasa kapsamında Mükelleflerimizi bilgilendirici bir duyuru yapmıştır.


Duyuru şöyledir:


        Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasını düzenleyen 6111 Sayılı Kanun 25.02.2011 tarihinde yayınlanmış olup, kapsamı çok geniş olmakla beraber, sadece vergi dairelerince takip ve tahsil edilen alacaklar ile ilgili bilgiler bu duyurunun konusunu oluşturmaktadır.



         KAPSAMA GıREN ALACAKLAR:



         Öncelikle hangi alacakların kapsama girdiğini bilmekte yarar var. Bu çerçevede, Vergi Dairelerince takip ve tahsil edilen alacaklardan,  her türlü vergi, resim ve harçlar, vergi ziyaı cezaları, usulsüzlük,özel usulsüzlük cezaları, fon payı, bazı idari para cezaları, ecrimisil, gecikme zammı ve faizi, eğitime katkı payları, destekleme kredileri, ihracatta vergi iadesi, kaynak kullanımı destekleme fonu kapsama girmektedir.



         KAPSAMA GıREN ALACAKLARIN DÖNEMı VE VADESı:



         Beyana dayanan vergilerde 31.12.2010 tarihine kadar verilmesi gereken beyannameler üzerine tahakkuk eden alacaklar,



         31.12.2010 tarihinden önceki dönemlere ait alacaklar,



         Vergi Dairelerince 6183 sayılı yasa çerçevesinde takip ve tahsil edilen alacaklardan vadesi 31.12.2010 ve öncesi olan alacaklar.



         KAPSAMA GıREN ALACAKLARDAN KESıNLEşMış OLANLAR:



         Alacak asıllarının tamamı ile bunlara ait gecikme zammı/faizi yerine TEFE/ÜFE oranın da hesaplanacak tutarın tamamı,



         Alacak aslına bağlı olmayarak kesilen vergi cezalarının %50?si ödenecektir.



         Bu çerçevede;



         Vergi aslına bağlı olarak kesilen cezaların tamamı, asla bağlı olmayanların kalan kısmı, gecikme zammı/faizi terkin edilecektir.



         KAPSAMA GıREN ALACAKLARDAN ıHTıLAFLI OLANLAR:



         ıhtilaf Vergi Mahkemesi nezdinde ise, alacak aslının yarısı ile gecikme zammı/faizi yerine hesaplanan TEFE/ÜFE oranı üzerine hesaplanan tutarın ödenmesi koşuluyla, kalan asıl alacak ile gecikme zammı/faizi ve alacak aslına bağlı kesilen cezanın tamamı terkin edilecektir.



         ıhtilaf Danıştay veya Bölge ıdare Mahkemelerinde ise verilen en son karara göre işlem yapılacaktır. En son karar terkin kararı ise aslının %20 si, tasdik veya tadilen tasdik kararı ise tasdik edilen tutarın tamamı ile gecikme zammı/faizi yerine TEFE/ÜFE oranında hesaplanan tutarın ödenmesi koşuluyla; 



         Kalan vergi asılları ile asla bağlı olarak hesaplanan gecikme zammı/fazi ile vergi aslına bağlı olarak kesilen vergi cezaların tamamı terkin edilecektir.



         Aynı esaslar çerçevesinde asla bağlı olmayan vergi cezaların %25 veya %10? u, Kanun kapsamına idari para cezalarının ise %50 veya % 25?nin ödenmesi koşuluyla, geriye kalan alacak asılları ve feri alacaklar terkin edilecektir.



         KAPSAMA GıREN ALACAKLARDAN ıNCELEME VE TARHıYAT AşAMASINDA  OLANLAR:



         ınceleme ve tarhiyat safhasındaki alacaklarda başlanılmış olan vergi incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine devam edilecektir. Bu işlemlerin tekemmülü üzerine düzenlenen Vergi/Ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde başvurulması koşuluyla yasadan faydalanılabilecektir. Bu durumda vergi aslının yarısı, kanunun yayınlandığı tarihe kadar(25.02.2011) hesaplanacak güncel TEFE/ÜFE oranındaki tutar, kanunun yayınlandığı tarihten, ihbarnamenin kesinleştiği tarihe kadar hesaplanacak gecikme faizi ile beraber ödenmesi koşuluyla geriye kalan tutarlar terkin edilecektir. Vergi aslına bağlı olmayan vergi cezasının ise %25 inin ödenmesi koşuluyla, geriye kalan tutar terkin edilecektir.



         PışMANLIKLA VERıLECEK BEYANNAMELER: 



         Pişmanlıkla veya kendiliğinden beyanname veren mükelleflerin tahakkuk eden; Vergilerin tamamını, Pişmanlık zammı, gecikme faizi yerine güncelleme oranı TEFE/ÜFE esas alınarak hesaplanacak tutarı, ödemeleri halinde vergi cezalarının, pişmanlık zammının, gecikme faizinin tahsilinden vazgeçilecektir.



         MATRAH VE VERGı ARTIRIMI:



         Mükelleflerin 2006 ila 2009 yıllarında beyan ettikleri;Gelir Vergisi, KurumlarVergisi, Gelir Stopaj Vergisi ve Katma Değer Vergi matrahlarını kanunda belli edilen oranlarda artırmaları ve belli oranda vergi ödemeleri koşuluyla ilgili dönemlerle ilgili inceleme ve tarhiyata muhatap olmayacaklardır.



         Sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme fiilini işleyenler hiçbir şekilde yasanın bu maddesinden faydalanamayacaklardır.



         Yasa ayrıca, kayıtlarda yer almakla beraber işletmede bulunmayan mallar, işletmede bulunmakla beraber kayıtlarda yer almayan mallar, kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar ile ilgili de düzenlemeler getirmektedir.



         ORTAK HÜKÜMLER:



         ınceleme ve tarhiyat aşamasındaki işlemlerden doğacak alacaklar hariç olmak üzere, ilk taksit Mayıs/2011 den başlamak ve 2 ayda  bir olmak üzere 6,9,12,18 taksitte ödeme yapılabilecektir. Mükellefler isterlerse defaten ödemede de bulunabileceklerdir. Defaten ödemede bulunulması halinde, yasa çerçevesinde katsayı uygulaması yapılmayacaktır. ınceleme ve tarhiyat aşamasındaki işlemlerden doğacak alacaklar ise 6 eşit taksitte ödenecektir.



         Söz konusu yasa ile ilgili son başvuru tarihi 02.05.2011?dir.



         (Yukarıda verilen bilgiler ana hatlar olup, daha detaylı bilgi için, gib.gov.tr internet adresine bakabilir, bağlı olduğunuz yada bulunduğunuz yerdeki herhangi bir Vergi Dairesine başvurabilir, 25.02.2011 tarih ve 6111 sayılı kanun ile bu kanuna ilişkin 12.03.2011 tarih ve 27872 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 seri nolu bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin tebliğe bakılabilir.)



         Bütün mükelleflerimizin kendileri açısından çok faydalı olan bu düzenleme ile ilgili duyarlılık göstermesini ve bir an önce bu yasadan faydalanmak üzere müracaat etmelerini bekliyor, çalışmalarında kolaylıklar ve bol kazançlar diliyorum?? dedi.






Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9931,3%2,21
  • DOLAR

    32,44% -0,12
  • EURO

    34,76% -0,54
  • GRAM ALTIN

    2443,26% 0,31
  • Ç. ALTIN

    4004,11% 0,28

Egazete


  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli

Ağrı

26.04.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:08
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:31