VAN’DA ZEYDAN’IN BAŞKANLIĞI DÜŞTÜ, YERİNE ABDULAHAT ARVAS GETİRİLDİ

VAN’DA ZEYDAN’IN BAŞKANLIĞI DÜŞTÜ, YERİNE ABDULAHAT ARVAS GETİRİLDİ

31 MART’TA VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OLARAK SEÇİLEN ABDULLAH ZEYDAN İLE İLGİLİ FLAŞ BİR GELİŞME YAŞANDI.

Dem Parti’nin açıklaması gündeme düşen karar akabinde Van’da Zeydan’ın başkanlığı düştü yerine Van Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen Abdullah Zeydan'nın mazbatasının Van İl Seçim Kurulu tarafından AK Parti adayı olan Abdulahat Arvas'a verilmesi kararı sonrası kentte gün boyu olaylar meydana geldi.

Türkiye’de yerel yönetimlerin yeniden belirlendiği 31 Mart seçimlerinde Dem Parti de Van’da Büyükşehir dahil 14 belediyenin sahibi oldu. Türkiye’de büyükşehir dahil tüm ilçelerin kazanıldığı kent olan Van’daki sonuçlar konuşulmaya devam ederken DEM Parti’den başkan seçilen Abdullah Zeydan ile ilgili flaş bir açıklama geldi.

SEÇİME İKİ GÜN KALA ADALET BAKANLIĞI ZEYDAN İÇİN İTİRAZ ETMİŞ…

Önceki itibariyle Van’da seçim zaferini kutlayan ve mazbata alma hazırlığında olan büyükşehir belediye başkanı ile ilgili DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu’ndan bir açıklama geldi. Zeydan hakkında verilen bir karar üzerine açıklama yapan Dem Parti, “29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine beş dakika, seçime ikin gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir.”

“MAHKEME ZEYDAN’IN MEMNU HAKLARINI GERİ ALDI!”

“Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK’ya bildirimde bulunmuştur” denildi. Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi; “Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme, aldığı kararı çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiştir. Bu girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışın ürünüdür.”

DEM PARTİ: BU KARARDAN GERİ DÖNÜLMELİDİR

“Partimiz 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Van’dan tarihte eşine az rastlanır bir zaferle ayrılmıştır. Van halkı, Büyükşehir Belediyesi dahil toplamda 14 belediyenin tümünü DEM Parti’ye kazandırmış, İl Genel Meclisinde ise büyük farkla birinci parti haline getirmiştir. Van halkı iradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıtmıştır. Bu güçlü irade, aynı zamanda kayyım rejimine verilen bir cevaptır.” Denildi. “Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir” ifadelerine yer alan açıklamada Van halkına da çağrıda bulunularak; Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz. Demokrasileri var eden temel ilke halk iradesine saygı duymaktır. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz! Halkımızın iradesini gasp etmeye heves edenleri uyarıyoruz.”

VAN İL SEÇİM KURULU'NDAN FLAŞ "MAZBATA" KARARI

Dem Parti’nin açıklaması ile Türkiye gündemine düşen Van’da büyükşehir belediye başkanı olarak seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının geri alınması konusunda flaş gelişmeler yaşanırken gelişmeler ardı ardına geldi. Van Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen Abdullah Zeydan'nın mazbatasının Van İl Seçim Kurulu tarafından AK Parti adayı olan Abdulahat Arvas'a verilmesi kararı sonrası Van’daki durumu değerlendiren Van İl Seçim Kurulu, Ak Parti Van Belediye Başkan Adayı Abdullah Arvas'ın talebiyle yaptığı incelemeyi tamamladı. Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına hükmetti. Mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki aday olan Arvas'a verilmesi kararı oy birliğiyle alındı.

O KARAR DUYULDU, VAN KARIŞTI…

Van İl seçim kurulunun mahkeme başkanının şerh düşmesine rağmen üyelerinin aldığı karar ile belediye başkanlık görevini ikinci olan AK Parti adayı Abdulahat Arvas’a vermesi kararı sonrası Van’da Cadde ve sokaklar bir anda karıştı. Başta Dem Parti yönetimi, Abdullah Zeydan ve partililer sokağa indi. Karara tepki açıklamaları yapılırken cadde ve sokaklarda protesto eylemleri başladı. Kentin merkezindeki ana cadde ve sokaklarda büyük protestolar yaşanırken sokağa inen kalabalık cadde ve sokakları dağıtarak polisle büyük çatışmalara girdi. Gün boyunca devam eden çatışmalar ve protestolar aralıksız sürerken karar sonrası birbirinden önemli isimler ardı ardına açıklamalar yaptı.

DEM PARTİ GENEL MERKEZİ FLAŞ AÇIKLAMA YAPTI

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan ve Hukuk Komisyonu Eş Sözcüsü Öztürk Türkdoğan, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı'nın 'talimatıyla' geri alınmasına ilişkin parti genel merkezinde açıklama yaptı. Ayşegül Doğan, Abdullah Zeydan'ın mazbatasını almaya gideceğini belirterek destek çağrısında bulundu. Van halkının iradesinin gasp edilmesine izin vermeyeceklerini belirten Doğan, partinin seçimden sonraki ilk Merkezi Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının bugün için Van'da yapılacağını söyledi. Van BB Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının geri alınma kararı sonrası DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan, Tülay Hatimoğulları ile tüm MYK ve bölge milletvekilleri Van’a doğru yola çıktılar. DEM Parti Van İl Örgütü ise saat 14:00’da parti binasında bir basın açıklaması yaptı. O açıklama sonrasında gün boyunca olaylar, gözaltılar ve tepkiler durulmadı.

ZEYDAN: KARAR KESİNLEŞMİŞ DEĞİL, İTİRAZ EDECEĞİZ

Olaylar devam ederken bir açıklama yapan Zeydan ise şu ifadelere yer verdi; “Öncelikle süreç kesinleşmedi. Mazbatanın verilmesi kararı kesinleşmedi. İl seçim kurulu mahkeme başkanının itirazına rağmen iki üye kararı ile bu yönlü bir karar aldı. Biz bu karara 3 gün içinde itiraz etme hakkımız var zaten itiraz da edeceğiz. Kesinleşen bir karar da yok. Şunu söyleyelim; Halkın iradesini ortadan kaldırma girişimi var. Ben daha önce bir mahkumiyet kararı almıştım. Bu kararın infazı bitti. Geçmesi gereken süre geçti. Ben memnu haklarımın iadesi için mahkemeye başvuru yaptım. Mahkeme de yaklaşık 1 yıl önce haklarımın iadesi yönünde karar verdi. Yani yasaklanmış hakların iadesine karar verdi. Fakat seçilebilme yeterliliği için bu karar yetmiyor, bir de kesinleşmesi gerekiyor. Savcılık bu noktada itiraz etmedi ve karar da kesinleşti.”

“YSK ADAYLIĞIMI KABUL ETMİŞTİ”

Karar kesinleştikten sonra bağlı bulunduğum mahkeme yazı yazarak yasaklanmış haklarımın iade edildiğini ve bunun sicil kaydımın işlenmesi ile ilgili yazı da yazdı. Bu yasal süreçler yolunda yürüdü. Bu seçimlere kadar ben adaylık başvurusu yaptım. Van il seçim kurulu ile ilgili belgeleri de sundum. YSK da adaylığımı kabul etti. Adaylığım listeye çıktı. İtiraz da olmadı. Biliyorsunuz yüksek bir oyla da kazandık. Yüzde 55 ile Van’da tüm belediyeleri kazandık. Her şey yolunda ilerlerken Cuma akşamı saat 16.55’te Diyarbakır Başsavcılığı gelen bir yazı üzerine bir iddiada bulunmuş. Savcılığa bildirim yapılmamış bahaseni sunulmuş. Bu bahane ile de mahkeme savcılığın talebini kabul edilmiş ve benim kararını ortadan kaldırmış. Bu gelişmeler yaşanırken de Pazar akşamı Van İl seçim Kuruluna başvuru yapılmış. Mazbata talep edilmiş. İl seçim kurulu da iki üyenin kabulü ile karar almış. Avukatlarımız süreci yürütüyorlar.” Dedi.

FARKLI KESİMLERDEN AÇIKLAMALAR GELDİ

Öte yandan, Abdullah Zeydan ile alakalı sürecin yankıları sürerken peş peşe açıklamalar da gelmeye devam etti. Van’daki karar ve olaylarla ilgili açıklama yapan isimlerden birisi olan CHP genel başkanı Özgür Özel, Van’da yüzde 55,68 oy oranıyla belediye başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iptalini şöyle değerlendirdi: “Van halkı üç kat fazla oy vererek birisini kendisine büyükşehir belediye başkanı seçiyorsa buna karşı saygılı olmak hepimizin boynunun borcu. Buna karşı yapılacak bir kumpas, ikinciye mazbata verme gibi bir rezalet Erdoğan'ın söylediği bütün sözleri hükümsüz kılar. O zaman balkonda doğru söyler, sarayda şaşar. Balkonda doğru söyler, YSK da şaşar noktasına gelir. Bunu geçmişte İstanbul seçimlerini tekrar ederken yapmışlardı. Bedelini ağır ödediler. Böyle bir şeye kalkışacaklarını düşünmüyorum. Böyle bir hataya ve böyle yeni bir kara lekeye bu yeni dönemi bulaştırmamalarını bekliyorum. Ve kendisini uyarıyorum. Böyle bir şeye tenezzül etmek söylediğim tüm sözleri hükümsüz kılar.”

ÖTE YANDAN

VAN’DAKİ OLAYLAR SONRASI FLAŞ GELİŞME: VAN VALİLİĞİ’NDEN YASAK GELDİ

Van'daki yerel seçimlerin hemen ardından kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının alındığı ve Van İl Seçim Kurulu tarafından mazbatanın AK Parti adayı olan Abdulahat Arvas'a verilmesi kararı sonrası kentte gün boyu olaylar meydana gelirken Van Valiliğinden kentte hala devam eden olaylara ilişkin 15 günlük yasaklama kararı geldi.

İŞTE VAN VALİLİĞİNDEN YAPILAN AÇIKLAMA:

“Van ili coğrafi sınırları içerisinde 03/04/2024 tarihinden geçerli 17/04/2024 tarihi de dâhil olmak üzere (15) gün süre ile; Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının 2911 Sayılı Kanunun ilgili hükümlerine istinaden YASAKLANMASI,

Yine Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetlerin de 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (a) ve (c) fıkra hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında YASAKLANMASI,

Yine yukarıda belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya ilimiz güzergâhını kullanarak, başta yukarıda belirtilen paylaşımlarda bahsedilen konu ve benzer konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılması muhtemel şahıs/şahıslar/grup/grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince, ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına İZİN VERİLMEMESİ hususunda Valilik makamınca karar alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” (Kaynak Basından)



  • BIST 100

    10005,32%0,90
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68

Egazete


  • Pazartesi 25 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Salı 24.3 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.4 ° / 9.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

29.04.2024

  • İMSAK 03:29
  • GÜNEŞ 05:04
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:59
  • AKŞAM 19:07
  • YATSI 20:35