Van`da 5.6 lık deprem

Van`da 5.6 lık deprem

5.6`lık depremin bilançosu 7 ölü

Van`da 5.6`lık deprem



5. 6`lık depremin bilançosu 7 ölü


         Merkez üssü Van Edremit olan 5.6 büyüklüğünde sarsıntı meydana geldi. Deprem nedeniyle il merkezinde bulunan yaklaşık 27 bina yıkıldı.


         Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasaşanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem ızleme Merkezinden alınan bilgiye göre, saat 21.23 te merkez üssü Van ın Edremit ilçesi olan 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 


         Van ve çevre il ve ilçelerden de hissedilen depremhalk arasında panik ve endişeye neden oldu. Sarsıntı nedeniyle binalarda yeni hasarların oluştuğu, bazı binaların da yıkıldığı öğrenildi.


YAKLAşIK 18 BıNA YIKILDI


         Edinilen bilgilere göre, aralarında Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi nde bulunan Bayram Oteli, bir dershane binası ve Aslan Oteli nin de bulunduğu yaklaşık 27 bina yıkıldı.


         Yıkılan Bayram Oteli, genellikle bölgeye gelen gazeteciler ve yardım ekipleri tarafından kullanılıyordu. Binalarda arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.


         ıpekyolu Devlet Hastahanesi boşaltıldı. Yangın çıkan Kadın Doğum ve Çocuk hastanesi de boşaltıldı. Depremden sonra kentin yüzde 90 ının elektriği kesildi.


EDREMıT TE YIKILAN BıNA YOK


         5.6 şiddetindeki depremin merkez üssü olan Edremit?te her hangi bir yıkımın olmadığı bildirildi.


         ıl Afet Acil Durum Müdürlüğü?nden bölgeye çok sayıda arama-kurtarma ekibi sevk edildi.


         5,6 büyüklüğündeki depremin ardından, 4,5 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi.


         Edremit?teki artçı depremin ardından merkez üssü Bakacık, Kavurma, Kalecik ve Edremit olan ve şiddetleri 3,4 ile 3,7 arasında değişen 4 artçı deprem daha meydana geldi.


         Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasaşanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Van daki 5,6 büyüklüğündeki depremin ana şoka göre bir şiddet derecesi daha küçük olduğunu belirterek, Hasarsız bir binada hasar yaratması çok küçük bir ihtimal, ama hasarlı bir yapıyı yıkması muhtemel dedi. 


AMERıKAN JAM: DEPREMıN BÜYÜKLÜğÜ: 5.7 


         Kızılay yetkilileri, bölgeye 15 bin çadır daha gönderileceği, söz konusu yardımların araçlara yüklenmesi işine başlandığı belirtildi.


Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi, depremin büyüklüğünü 5.7 olarak açıkladı. Merkez, sarsıntının 4 kilometre derinlikte oluştuğunu kaydetti.


         Van da 23 Ekim de meydana gelen 7.2 lik büyük depremin ardından en büyük sarsıntı 5.5 ile dün yaşanmış, depremde herhangi bir can kaybı olmamıştı.


         Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkilileri, Van ili Edremit ilçesi merkezli 5.6 büyüklüğündeki deprem sonrası Başkanlıkça ivedilikle yapılan hazırlıklar çerçevesinde; Van a 9 uçak ile gönderilen arama ve kurtarma ekiplerinin gönderilmeye başlandığını bildirdi.


Konu ile ilgili olarak bir televizyon programına konuşan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, yıkılan 27 binadan 22 sinin daha önceki depremden sonra boşaltıldığını söyledi.


VAN A 9 UÇAK ıLE ARAMA KURTARMA EKıPLERı GÖNDERıLıYOR
         Van a, ıstanbul dan 1 şY kargo uçağı, 2 şY yolcu uçağı, Ankara dan 1 askeri, 1 şY, ızmir den 1 askeri, Adana dan 1 askeri, Diyarbakır dan 1 askeri, Afyon dan 1 askeri, olmak üzere toplam 5 askeri 4 şY uçağı ile arama-kurtarma ekipleri Van a sevk ediliyor.
         Bölgeye, Muş tan 15 personel 2 arama-kurtarma aracı, Siirt ten 9 personel, 2 arama-kurtarma aracı, 1 arama köpeği, Diyarbakır 34 personel, 2 arama-kurtarma aracı, 2 arama köpeği, Ankara;dan 20 personel, 2 arama-kurtarma aracı, ıstanbul dan 30 personel, 2 arama-kurtarma aracı, ızmir den 30 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Bursa dan 60 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Adana dan 30 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Bitlis den 10 personel, 1 vinç, 1 arama-kurtarma aracı, Ağrı dan 6 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Iğdır dan 7 personel, 1 arama-kurtarma aracı, Bingöl den 6 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Hakkari den 5 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Bitlis den 10 personel, 1 vinç, 1 arama-kurtarma aracı, Erzurum dan 32 personel, 1 kamyon, 1 arama-kurtarma aracı, Erzincan dan 6 personel, 1 arama-kurtarma aracı, Kocaeli den 15 personel Bölgeye sevk edildi.


ÖTE YANDAN,


         Edremit te yıkıma neden olmayan deprem, Van merkezde 25 binayı yıktı. Bu binalardan 22 sinin boş olduğu açıklanırken, ikisi otel olan 3 enkazda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), son açıklamasında enkazdan 25 kişinin yaralı kurtarıldığını, 7 kişinin ise öldüğünü bildirdi.


         AFAD dan yapılan yazılı açıklamada, bölgeye 16 askeri, 3 şY kargo ve 3 yolcu uçağı olmak üzere toplam 22 uçak ile arama-kurtarma ve sağlık personeli sevkıyatına başlandığı kaydedildi.


         ılk belirlemelere göre 25 binada hasar meydana geldiği belirtilen açıklamada, 104 ü sivil toplum kuruluş mensubu olmak üzerek toplam 783 arama- kurtarma personeli, 38 UMKE ekibi, 8 arama köpeği, 54 iş makinesi ve araç, 11 ambulans, 986 çadır ve 5 bin 280 battaniyenin bölgeye gönderildiği ifade edildi.


         Açıklamada, arama-kurtarma ekiplerince enkazdan 7 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Havayolu ve karayoluyla arama-kurtarma, sağlık personeli ile insani yardım malzemesi sevkıyatının devam ettiği bildirildi.


ATALAY DEPREM BÖLGESıNDE


         Öte yandan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte, depremde çöken Bayram Otel in enkazına gelerek, kurtarma çalışmalarını bir süre izledi.


Beşir Atalay, burada yaptığı açıklamada, 5.6 büyüklüğündeki depremin daha önceki depremden bağımsız bir deprem olduğu yönünde uzman görüşleri bulunduğunu anımsatarak, Kandilli Rasaşanesinin de bu görüşte olduğunu belirtti.


         Son depremin yüzeye yakın gerçekleşmesi nedeniyle daha önceki depreme oranla Van merkezinde daha fazla hissedildiğini ifade eden Atalay, Van merkez ve iki köyde hasar olduğu söyledi.


Tüm ekiplerimizi seferber ettik, ekip sayısı artacak diyen Atalay, Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı ekiplerinin de bölgeye geldiğini kaydetti.


BAKANLAR VAN DA


         Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ın Van da bulunduğunu belirten Atalay, Akdağ ın Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışmaların başında bulunduğunu, Yıldız ın da elektrik ve doğalgaz konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.


         Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu nun da dün Van ve Erciş te depremzedeleri ziyaret ettiğini, bu sırada depremin yaşandığını hatırlatan Atalay, Davutoğlu nun bölgeden ayrılmadığını söyledi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ın da Ankara dan depremle ilgili çalışmaları takip ettiğini ifade eden Atalay, Hepimizin kalbi burada, hepimizin odaklandığı yer Van. Maalesef önceki depremin yaralarını sarmaya çalışırken ikinci bir deprem yaşamış olduk, geçmiş olsun diye konuştu.


HASTALAR ÇADIRLARA TAşINDI


         Çocuk hastanesinde hastaların dışarıya çıkarıldığını, hastanede tavan ve duvarlarda sıva dökülmesi olduğunu dile getiren Atalay, hastaların tedavilerinin çadırlarda devam ettiğini kaydetti.


Atalay, bir soru üzerine de kuvözde bulunan bazı bebeklerin ailelerinin talepleri doğrultusunda çadırlarda taşındığını, kısa bir süre sonra yapılacak çalışmalarla hastaların tekrar bina içerisine alınabileceğini söyledi.


         Beşir Atalay, sağlık durumu ağır olan 15 hastanın da ambulans helikopterlerle Ankara ve çevre illere sevk edildiğini belirterek, hasta ve yaralılarla ilgili bir sorunun olmayacağını ifade etti.







Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Egazete


  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.2 ° / 5.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

20.04.2024

  • İMSAK 03:45
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:58
  • YATSI 20:23