Usta fotoğrafçılar, Serhat illerinde tarihin izini sürdü

Usta fotoğrafçılar, Serhat illerinde tarihin izini sürdü

Fırat: ?İnsan ?aura?sının sizi içine aldığı gizemli coğrafya?

Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) davetiyle ülkenin önde gelen fotoğraf editörleri, öğretim üyeleri ve fotoğraf sanatçılarından oluşan 11 kişilik fotoğrafçı grubu Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars’ın tarihi ve turistik mekânları ile sosyal yaşamını görüntüledi.
Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars’a yönelikfaaliyet yürüten Serhat Kalkınma Ajansı, usta fotoğrafçıları ikinci kez Serhat illerinde buluşturdu. Ocak ayında kış mevsimini görüntüleyen fotoğrafçılar, bu kez Serhat illerinin muhteşem doğası ve zengin tarihi mekanlarında adeta tarihin izin sürdü. Uluslararası savaş fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Coşkun Aral, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Öğretim GörevlisiKamil Fırat, Hürriyet Gazetesi editörü Sebati Karakurt, Sabah Gazetesi fotoğraf editörü Kutup Dalgakıran, Milliyet Gazetesi foto muhabiri ve MSGSÜ öğretim görevlisi Ercan Arslan, Anadolu Ajansı (AA) Ortadoğu ve Afrika Görsel Haberler Editör Yardımcısı Erhan Sevenler, AA eski fotoğraf haberleri editörü Abdurrahman Antakyalı, Zaman Gazetesi fotoğraf editörü Selahattin Sevi, fotoğrafçı ve kreatör Hasan Şenyüksel ile fotoğraf sanatçıları Hüseyin Demirci ve Murat Kaya’dan oluşan 11 kişilik fotoğrafçı grubu dört günlük program kapsamında Serhat illerinİ objektiflerine aldı.
Gezinin ilk gününde Ağrı ve Iğdır illeri arasında yer alanve Türkiye’nin en yüksek rakımlı gölü olan Balık Gölü’nde çalışma yapan fotoğrafçı grubu,Doğubayazıt ilçesindeki İshak Paşa Sarayı’nı görüntüledi. Grup daha sonra Büyük ve Küçük Ağrı Dağlarının eteklerindeki Hallaç ve Ahura köylerinde, Karakoyunlu ilçesindeki mezarlıklarda, Tuzluca tuz mağaralarında, Türkiye-Ermenistan sınırının sıfır noktasında bulunan Halıkışlaköyü’nde, Kağızman ilçesindeki Çengilli ve Tunçkaya köyleri ile merkeze bağlı Kozluca köyünde ve Ani Antik Kenti’nde fotoğraf çalışması yaptı. Gezinin son gününde Ardahan’ı ziyaret eden fotoğrafçılar, Çıldır Gölü ile Urartular döneminde kalma Şeytan Kalesi ve tarihi Akçakale Adası’nı gezerek fotoğraflarını çekti.
FIRAT: “İNSAN ‘AURA’SININ SİZİ İÇİNE ALDIĞI GİZEMLİ COĞRAFYA
Programa katılan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Öğretim Görevlisi Kamil Fırat, dört günlük gezi programını şöyle değerlendirdi: “Yeşil / mavi ve uzam...Yol ruhunun, mekan ruhunun ve en önemlisi insan `aura`sının sizi içine aldığı gizemli coğrafya...Tanımlanmış olanın kırıldığı, en önemlisi, her seferinde `ilk defa görüyorum` duygusunun her an yaşandığı uzak / yakın diyar...Tüm bunların üstünde `dönüş ne zaman` demediğim bir yolculuk. İşte benim için; Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars bu...”
ARAL: DÜNYANIN EN ÖNEMLİ TAPINAK VE KİLİSELERİNİ GÖRDÜK
Dört günlük gezi programının belgesel çekimlerini yapan Uluslararası savaş fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Coşkun Aral ise Anadolu’da yaşayan kültürlere tanık olduklarını belirterek, “Kars yöresine her gittiğimizde klasik güzergahlar vardı. Oraları gezerdik. Kent merkezi, Çıldır, Ani Antik Kenti gibi. Bu etkinlikte bu güzergâhları ve bu yöreyi derinleştirdik. Dünya tarihinin en önemli tapınak ve kiliselerini gördük. Anadolu’da yaşayan kültürlere tanık olduk. Tunçkaya Köyü, Şeytan Kalesi, Ani Antik Kenti gibi yerlerin yanı sıra güzel doğası ve yeşilliğiyle birçok yeri ilk kez gördüm. Coşkun Aral gibi bir adam bile bugüne kadar bu yerleri ilk kez gördü” diye konuştu.
Proje kapsamında, Ocak ve Haziran aylarında çekilen fotoğraflar, belli başlı büyükşehirlerde, sergi salonları ve kent meydanlarında sergilenecek ve katalog haline getirilecek. 



  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Egazete


  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.2 ° / 5.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

20.04.2024

  • İMSAK 03:45
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:58
  • YATSI 20:23