ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ AĞRI DAĞI ÇEVRESİNDE "BİLİMSEL GEZİ"YE ÇIKTI

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ AĞRI DAĞI ÇEVRESİNDE

TÜBİTAK'A SUNULAN VE "4004 DOĞA EĞİTİMİ VE BİLİM OKULLARI DESTEKLEME PROGRAMI" KAPSAMINDA BU YIL DESTEKLENEN "DOĞA BENİMLE; ÇEVRE OKURYAZARIYIM HER YERDE 2" PROJESİ BAŞLADI.

Bu kapsamda ilk olarak Iğdır'a giden Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İstanbul Üniversitesi ile Ankara Üniversitesinden öğrencilerin de bulunduğu 24 kişilik grup, Türkiye'nin en büyük milli parkı olan Ağrı Dağı Milli Parkı, Balık Gölü, Gökkuşağı Tepeleri ile Tuz Dağı'nı gezdi.

Iğdır Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Adem Yulu rehberliğinde daha sonra Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine geçen öğrenciler, buradaki Telçeker köyü yakınlarında bulunan ve Nuh'un Gemisi'ne ait kalıntıların olduğuna inanılan alanı ziyaret etti.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Kaya da burada uzmanlık alanı olan Nuh'un Gemisi ve Ağrı Dağı ile ilgili öğrencilere bilgilendirmelerde bulunup merak ettikleri soruları cevapladı.

Gezide keyifli vakit geçiren öğrenciler, bölgenin tarihi ve doğal güzelliklerini de yerinde görme fırsatı buldu.

- "NUH'UN GEMİSİ, TÜRKİYE VE AĞRI İÇİN BÜYÜK BİR TURİZM KAYNAĞI OLACAK"

Prof. Dr. Faruk Kaya, öğrencilerin bölgeyi tarihi, kültürü ve doğasıyla tanıdığını söyledi.

Valiliğin son dönemlerde Nuh'un Gemisi'ne ait kalıntıların olduğuna inanılan alanla ilgili çeşitli jeofizik çalışmalar yapmasını önemsediklerini ifade eden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buranın en önemli sorunu heyelan tehdidi altında olmasıdır. Bir an önce buranın heyelan tehdidine karşı korunması lazım. Her geçen gün sel ve yağış suları buradaki yapıya ciddi zarar vermektedir. Burası sit alanı olmasına rağmen herhangi bir koruma yoktur. Dışarıdan gelen insanların doğal anıtın üzerine indikleri, çok rahat gezdikleri, oradan kaya parçaları aldıkları ve tahrip ettiklerini görebiliyoruz. Bunun mutlaka önlenmesi gerekiyor. Nuh'un Gemisi bugün olmasa bile gelecekte Türkiye ve Ağrı için büyük bir turizm kaynağı olacaktır."

Öğretim Üyesi Dr. Adem Yulu da projede coğrafya, jeoloji mühendisliği, tarih, arkeoloji ve peyzaj mimarlığı gibi farklı bölümlerden öğrencilerin olduğunu anlattı.

- "BİLİMSEL GEZİ VE SAHA ÇALIŞMASI YAPTILAR"

Programın bir hafta süreceğini belirten Yulu, "Bilimsel gezi ve saha çalışmalarının yanı sıra çeşitli eğitsel etkinlikler ve ölçme değerlendirme çalışmaları bu projemizin temelini oluşturmaktadır. Projenin esas uygulandığı alan Ağrı Dağı Milli Parkı ve yakın çevresidir. Balık Gölü, Tuzluca ve Doğubayazıt ilçelerine yakın önemli alanları geziyoruz." diye konuştu.

Somalili öğrenci Sundus Bile Halane de farklı illerden gelen öğrencilerle arkadaş olduklarını ve doğal güzellikleri beraber keşfettiklerini aktardı.

İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğrencisi Dilara Kayra Koçak da Ağrı Dağı'nı görünce çok şaşırdığını belirterek, "Nutkum tutuldu diyebilirim. Bu kadar yüksek bir dağın bizim ülkemizde olması ve bu kadar çeşitlilik olması beni çok heyecanlandırdı. Projeyi desteklediği için TÜBİTAK'a teşekkür ediyorum." dedi.(aa)



  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Egazete


  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

19.04.2024

  • İMSAK 03:47
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:57
  • YATSI 20:21