TECRÜBELİ SİYAETÇİ MUKADDES KUBİLAY

TECRÜBELİ SİYAETÇİ MUKADDES KUBİLAY

BDP adayı Mukaddes Kubilay Doğubayazıt deneyimini Ağrı`ya aktaracak

AKP`li Ağrı Belediyesi`nin 10 yıllık yönetiminde kent, köy görünümünden kurtulamazken, 1 Haziran`da tekrarlanacak yerel seçimlerde BDP Belediyesi Eş Başkan Adayı Mukaddes Kubilay, 10 yıllık Doğubayazıt Belediyesi Başkanlığı deneyimini Ağrı`da hizmete dönüştürmeye hazırlanıyor.
Kendi döneminde Doğubayazıt`ta sağlık merkezi, kadın kooperatifi, Türkiye`nin sayılı su projesi, çamaşır evi ve çocuk kreşi gibi çok sayıda projeyi hayata geçiren Kubilay, 1 Haziran`dan sonra bunun daha fazlasını Ağrı halkıyla beraber gerçekleştireceklerine inanıyor.
Ağrı, 1927 yılında il olmasına rağmen köy görünümünden kurtulamazken, belediyeyi 10 yıldır yöneten AKP, itiraz üzerine iptal edilen ve 1 Haziran`da tekrar edilecek yerel seçimlerde halkın tepkilerinin odağında. Kendi ilçesi Doğubayazıt`ın açık ara gerisinde kalan Ağrı`da, BDP Belediyesi Eş Başkanı Mukaddes Kubilay, 10 yıl boyunca sürdürdüğü Doğubayazıt Belediyesi Başkanlığı deneyimi ile seçimin favorisi gözüküyor. 1999 ve 2009 yılları arasında Doğubayazıt Belediyesi Başkanlığı yapan Kubilay, tüm imkansızlıklara rağmen bir çok hizmete imza attı. 33 milyon Euro`luk bütçe ile Türkiye`nin sayılı büyük projeleri arasında yer alan "Doğubayazıt içme suyu temini" projesi ile ilçenin 40 yıllık sağlıklı içilebilir suyuna kavuşması için görevde bulunduğu dönemde projeyi AB ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na sunarak, kentin öncelikli ihtiyacının giderilmesi için proje kabul ettirdi, en kısa zamanda gerçekleştirildi.
Türkiye belediyeciliğinde ilk sağlık merkezi Doğubayazıt`ta açıldı
Türkiye`de birçok belediye, sağlık alanında atıl kalırken, Kubilay döneminde kardeş belediyecilik aracılığı ile İtalya`nın Ancona Belediyesi ile girişimlerde bulunularak Ayşenur Zarakolu Kadın Sağlık Merkezi açıldı. Kadınların sosyal hayatta daha çok yer bulmasına ilişkin her mahalleye bir çamaşır evi yapılması projesiyle Ehmedê Xani ve Büyük Ağrı mahallelerinde çamaşır evi açılarak, kadınların birlikteliği sağlandığı gibi buralardaki sosyologlar aracılığıyla sorunlar konuşulup çözüme kavuşturuluyor. Çocukları da unutmayan belediye yönetimi, çamaşır evi bünyesinde kreş sınıfı bulundurarak çocuklara Kürtçe çizgi filmler, oyunlar, masallar anlatarak hayata Kürtçe başlamasını sağladı.
Festivaller ses getirdi
Kubilay döneminde başlayan ve bölgede ses getiren Ehmedê Xani Kültür Sanat ve Turizm Festivali ile ilçenin ulusal ve uluslararası tanıtımına katkı sağladığı gibi Kürt kültürünün yaşatılmasına da imkan sağlandı. Kadınların eve kapatılarak emeğinin görülmemesi ve sömürülmesine son vermek amacıyla Kadın Kooperatifi açıldı. Kooperatif bünyesinde kadınların emeği ile yapılan halı dokuma, dikiş nakış kursları açılarak kadınlar hem sosyal hayatta karıştı hem de ekonomik özgürlüklerine temel hazırlanarak, burada yaklaşık 150 kadın istihdam edildi. Aynı zamanda Yöresel Yemek Evi açılarak Ağrı bölgesine ait yöresel yemeklerin yapıldığı kurum kadınlar tarafından işletildi.
Ücretsiz eğitim
Klasik eğitim anlayışının dışına çıkarak ücretsiz eğitim veren Orhan Doğan Eğitim Destek Evi`ni de hizmete sokan Kubilay yönetimi, maddi durumu yoksul olan öğrencileri tespit edip eğitim imkanı sağladı.
2004 yılında açılan destek evinde yüzlerce öğrenciye Kürtçe dersin yanı sıra lise ve üniversite sınavlarına hazırlanmaları konusunda yardımcı oldu. Halk belediyeciliğinin en iyi örneği olan Kent Konseyi oluşumu da gerçekleştirilerek yereldeki tüm seslerin görüşleri dikkate alınarak hizmet üretildi. Yerel Gündem 21 Gençlik Kültür hizmetleri kapsamında ise gençlere folklor, müzik, tiyatro, resim, dil kursları alanlarında eğitim verildi. Bu çalışmalar kapsamında yüzlerce gencin yetenekleri açığa çıkarıldı.
`Belediyenin yapması gereken hizmetleri halka proje olarak yansıtmak ahlaki değildir`
Uzun belediyecilik deneyimi olan Kubilay, 30 Mart seçimlerinin çok zor bir seçim olduğunu belirtti. Seçimin devlet ile Kürt halkı arasında geçtiğini ifade eden Kubilay, "Halk iradesini beyan etti, ama AKP hükümeti halkın iradesini kayda almadı. Halkımız mazlum bir halktır. Tarihinde hep mücadele veren bir halktır. 1 Haziran`da seçim tekrarlanacak ve bize 30 Mart`ta oy vermeyen insanlar şimdi bize oy vereceklerini söylüyorlar. Çünkü 30 Mart`ta devletin hakkımızı gasp ettiğini ve Ağrı`da olağanüstü hal ilan ettiğini tüm halkımız yaşadı, biliyor" dedi.
Ağrı halkı bugüne kadar hep devre dışı bırakıldığı için halkta artık devlete tepkili olduğunu dile getiren Kubilay, "Tabi Ağrı`da önemli bir değişim ve dönüşümün olması lazım. AKP hükümeti iki dönemdir Ağrı`da iktidar olması ve belediyenin tüm kaynaklarını kendi yakınların hizmetine sunması halkta ciddi bir güvensizlik yaratmış. Ama Kürdistan`da aldığımız belediyelerde ciddi bir şekilde halkın iradesi yansımış ve ciddi anlamda hizmetler söz konusudur" dedi. Halka yapamayacakları hiçbir sözü vermeyeceğini altını çizen Kubilay, "Aldığımız tüm kararlarda halkımızı ortak edeceğiz ve şeffaf olacağımızın sözünü veriyoruz. Belediyenin yapması gereken hizmetler vardır, bunu halka proje olarak yansıtmak ahlaki değildir" diye kaydetti.
`Yüzeysel çalışmaların ötesinde çalışmalar yaptık`
İki dönem Doğubayazıt`ta görev yaptığına değinen Kubilay, "Kadın, gençlik, çocuk, engellilere yönelik projeler hayata geçirmemiz gerekiyor. Doğubayazıt`ta çok önemli çalışmalar yaptık. Mevcut sistem partilerin yaptığı yüzeysel çalışmaların ötesinde çalışmalar yaptık. Biz kanalizasyon yaparken bazen halk bize `Başkan bu çalışmayı niye yapıyorsunuz? Bu çalışma gözle görülebilen bir çalışma değil` diyorlardı. Ama görsel çalışmanın dışında çalışma yapmasanız sorunlara köklü çözüm üretmeseniz halkın iradesini yansıtmıyorsun demek. Doğubayazıt`ta su sorunu vardı buna köklü çözüm ürettik. Belediye ekonomik olarak zorlandı, ama biz yine halkımızın ihtiyaçlarını göze alarak çalışmamızı yaptık. Tabi Doğubayazıt`ta yaptığımız çalışmaların çok çok fazlasını Ağrı`ya yapacağız" vurgusu yaptı.
`Ağrı`da kadın kendi iradesiyle belediyede olacak`
Ağrı`da belediyede öncelikle kadının kendi iradesiyle belediyede olacağı vurgusu yapan Kubilay, "Sistem partileri belediyeyi aldığında hizmet anlayışı ile gelmiyorlar. Belediyeyi daha çok rant kapısı olarak görüyorlar. Gerçekten dürüst, şeffaf ve katılımcı belediyeler hayata geçirmek gerekiyor. Bu da bizim belediyecilik anlayışımızda var. Biz yapacağımız hizmetleri kendi imkanlarımızla yapmaya çalışacağız. Firmalara peşkeş çekmeyeceğiz. Yapacağımız çalışmalar halkımıza açık olacak. İhaleler sadece dört duvar arasında ve belediye başkanın tek aldığı kararlarla yapılmayacak. Biz ihalelerde bile halkımızla ortaklaşıp basına açık yapacağız" dedi.
Ağrı Belediyesi`nin herkese borcu olduğuna da değinen Kubilay, "Sorunlu ve problemli bir belediye alacağız. Belediyenin 100 milyona yakın borcu olduğunu biliyoruz. Ama yine de bunlar bizim önümüzde engel olmayacaktır" diye belirtti. 



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Egazete


  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 25 ° / 10.5 ° Güneşli

Ağrı

27.04.2024

  • İMSAK 03:32
  • GÜNEŞ 05:06
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:05
  • YATSI 20:32