Sürü Yönetim Elemanı Benim ve Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projeleri Toplantısı Yapıldı

Sürü Yönetim Elemanı Benim ve Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projeleri Toplantısı Yapıldı

Ağrı İl Müdürlüğü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü tarafından ?Tarımsal Nüfus Gençleşiyor ve Sürü Yönetim Elemanı Benim Projeleri kapsamında 2015 yılı kurs planlamaları hakkında toplantı yapıldı.

Ağrı İl Müdürlüğünde düzenlenen Toplantıya İl Müdür Yardımcısı Vekili Cumali ÖZCAN başkanlığında Şube ve İlçe Müdürleri, İŞKURİl Müdürü Gıyas GÜVEN, Ağrı Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinden İbrahim YILDIRIM ileHalk Eğitim Müdürlüğü ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Nevzat ADIGÜZELkatıldı.
Toplantı; Türkiye İş Kurumunun desteği, Bakanlığığın Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Türkiye Ziraat Odaları Birliği işbirliği ile yürütülmekte olan “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor” ile Başkanlığı Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliği ile yürütülen “Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi” kapsamında İlimizde 2015 yılında düzenlenecek kursların planlamasının yapılması amacıyla yapıldı.
Düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapanAğrı İl Müdür Yardımcısı VekiliCumali ÖZCAN “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi ile kırsal nüfus içerisinde gün geçtikçe azalan genç çiftçi istihdamının çoğalması, çiftçiliğe olan ilginin arttırılması, dünyada çağın gereksinimlerine uygun olarak gelişen tarım ve hayvancılık alanındaki yeniliklerin takibi ile tarım ve hayvancılık alanında yapılan eğitim projeleri neticesinde verim artışı sağlanması, kırsal alandaki ekonomik refahın üst düzeye çıkarılması öngörülmektedir. Ayrıca; “Sürü Yönetim Elemanı Benim Projesi ile ülkemizde azalan küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin daha cazip hale gelmesinde ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin kalifiye sürü yönetim elemanı teminindeki sıkıntılarının giderilmesi noktasında önemli bir proje olduğunu söyledi. Eğitimin sonunda katılımcılara verilecek sertifika ve Bakanlığımızın teşvikleri ile sigortalı çalışan istihdamının artmasını bekliyorum. Sertifika sahibi olan genç çiftçilere KKYDP kapsamındaki makine-ekipman destekleri, ekonomik yatırımlar, TKDK, Serhat Kalkınma Ajansı ve AB hibe fonu projelerinde öncelik tanınacaktır.” dedi.
Bu projeler kapsamında açılacak olan kurslar, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün onaylı modüler eğitim programları uygulanacaktır. İşbirliği protokolü kapsamında Ziraat Odaları tarafından kursiyerler belirlenmekte, İl ve İlçe Müdürlükleri Kurslardaki Eğiticileri temin etmekte, İŞKUR ise kursiyerlerin Sosyal Güvenlik ve günlük iaşe bedelleri ile ilgili işlemleri yapmaktadır.
Sürü Yönetim Elemanı Benim Projesi kapsamında açılacak kurslarda genel amaç; sürü yönetimi elemanı veya sürü yönetimi elemanı olmaya aday kişilere koyun ağılı ve keçi barınağı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanların besleme ve bakımını yapabilme, çoğaltabilme, bulaşıcı ve yetiştirme hastalıklara karşı koruyabilme ve mücadele edebilme, biyogüvenlik uygulamalarına hâkim olma, sağım yapabilme yeteneği kazandırmaktır. Projenin bir başka amacı, sürü yönetimi elemanı veya sürü yönetimi elemanı olmaya aday kişilerin, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sürü yönetimi ile ilgili faaliyetlerini, MEB modüler eğitim programı çerçevesinde kazandıkları bilgilerin ışığı altında, daha bilinçli bir şekilde yürütmelerini sağlamak, kırsal alanda sürü yönetimi elemanlığını daha cazibeli bir meslek haline getirmektir
Yapılacak eğitimler sonunda; Sürü yönetimi elemanlığı işi, sosyal güvencesi olan, meslek niteliğine haiz ve aranılan bir iş alanı olacaktır.Eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olan sürü yönetimi elemanı adaylarına MEB tarafından onaylı sertifika verilecektir. Sertifikalandırılan sürü yönetim elemanları eğitimin konusuna ve modülde ifade edilen alanlara uygun işlerde istihdam edilme imkânı bulabilecek veya eğitimin konusuna uygun olarak kendi işinde çalışabilecektir. Ayrıca sertifika sahiplerinin çeşitli program ve projelerden yararlanmada öncelikli olması ve GTHB hayvancılık desteklemelerinde bu eğitimi alan kişileri istihdam eden işletmelere destekleme yapılması planlanmaktadır.
Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi ise, TZOB, GTHB EYYDB nın işbirliği ve İŞKUR’un desteği ile gençlere yönelik olarak gerçekleştirilecek tarımsal eğitimleri kapsamaktadır. Projeyi GTHB, TZOB ve İŞKUR birlikte yürüteceklerdir.
Proje, hızla yaşlanmakta olan tarım nüfusunu gençleştirilmesinin sağlanması, tarımsal üretimde bilinçli bir şekilde ve iyi tarım uygulamalarını esas alan genç nüfusun daha fazla ve etkin bir şekilde yer alması, gelişen teknolojiyi kullanan, tarımsal yenilik ve gelişmeleri takip eden ve uygulayan genç çiftçilerin tarım sektörü içerisinde yer almasını sağlayarak tarımda verimliliği arttırmaktır.
Böylece yapılacak eğitimlerle;
- Genç nüfusun tarıma kazandırılması,
- Modern üretimin gereklerini yerine getiren kişilerin yetiştirilmesi,
- Kırsal göçün engellenmesi,
- Tarımla uğraşan genç çiftçilerin profesyonelleştirilmesi,
- Genç Çiftçilerin yaşadıkları ortamda örnek birer çiftçi haline getirilmesi,
- Gençlerin tarımsal yenilikleri takip etmesi ve uygulaması
- Eğitim verilen alanlarda ilgili sektör paydaşları ile gençlerin bağlantı kurmalarını temin etmek.
- Eğitime katılanların aldıkları eğitime uygun alanlarda faaliyet gösteren üretim, işleme, ambalajlama, pazarlama vb. tarıma dayalı sanayi tesisleri ile işbirliği ve pazarlama olanakları konusunda bağlantılar kurmaları için girişimlerde bulunulması sağlanmış olacaktır.
Yapılacak eğitimler sonucunda; eğitimlere katılan genç çiftçiler ziraat ile ilgili konularda kendilerini geliştirip farkındalıklarını artıracak,
Toplantıda Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Sürü Yönetim Elemanı Benim Projeleri ile 15-40 yaş arasında üreticilerimize ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kırsal nüfus içerisindeki vasıfsız işgücüne yönelik yapılacak olan eğitimlerin planlanması eğitim konusu ile ilgili Şube Müdürlükleri ve proje ortağı kurumlarla istişare edilerek önümüzdeki yılın kurs programı yapıldı.
Karşılıklı istişare ve bilgi alışıverişi ile devam edilen toplantıya, 2015 eğitim planlamaları ve projeler hakkında gerekli altyapı çalışmalarının yapılması kararlaştırılarak son verildi.



Anahtar Kelimeler: Sürü Yönetim Elemanı
  • BIST 100

    8931,26%1,41
  • DOLAR

    32,30% 0,18
  • EURO

    35,13% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2283,02% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

Egazete


  • Perşembe 6.1 ° / -4.1 ° Güneşli
  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

28.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:47
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:52