ışsizliğe Giden Bezdirici Eğitim Yolu

ışsizliğe Giden Bezdirici Eğitim Yolu

Ö.Atsız

ışsizliğe Giden Bezdirici Eğitim Yolu


Ö.Atsız


           Çocukken herkese sorulan bir soru var;Büyüyünce ne olmak istiyorsun?Cevaplar sürekli değişse de hep bir meslek vardır akıllarda.Hevesle ve hayal edilerek söylenir soranlara.


           Okula başlar o çocuklar; eğitimli insanlar olmak ve hayallerindeki mesleğe kavuşabilmek için. Okuyup ?adam? olucaklardır. Ama öncelikle onlar artık birer ?yarış atı?dır. Okul hayatları boyunca okulda ?verilemeyen? verilse de ?yetmeyecek? öğrenimleri için kilolarından fazla ağırlıktaki çantalarıyla okuldan dersaneye koşturup durucaklar. Dersaneye gitmezseniz okulun hiçbir anlamı olmayacak çünkü. Tabiki maddi durumlar elveriyorsa.Ya okuldaki öğretim yaptığınız sınavlar için yeterli olsun ya da sınavları okulda öğretilenlere göre hazırlayın.


           Bu arada bırakın dersaneyi okul bulamayan, okul bulsa öğretmen bulamayan,gelen öğretmeni de süresi dolunca kaçmanın yolunu arayan ve o okula ulaşabilmek için kilometrelerce yol yürümek zorunda olan çocuklar var hala.


          En güzel çağlarını bu git gellerle, gereksiz ve faydası olmayan ezberci ödev ve sınavlara harcayacaklar.Yetenek ve yatkınlıkları göz ardı edilerek,her çocuk aynı öğrenimi görücek.Geniş tabanlı eğitim sistemi; Tektip,düşündürtmeyen,sorgulatmayan,ezberci eğitim. Sahip oldukları yetenekleri de zayıflayan ve hiç birşeyi tam yapamayan nesiller!


          O sınavdan bu sınava girip ?sürekli değişen? sınav sisteminin çarklarında harap olduktan sonra ciddi bir karar verme zamanı gelicek.Zaten temelden bozuk olan eğitim sisteminde,gerektiği gibi eğitilmemiş ve öğretilmemiş şekilde yetişen gençler,birkaç saatlik sınava bağlanmış gelecekleri için karar verecekler.Bu sınav için sürekli ders çalışıp sınava girip çıkmaktan;asosyal ,depresyonlu, panik ataklı hale gelen gençler için net olan tek şey  ?kaç net çırabilecekleridir? oysa.


           Artık o hevesle verilen cevaplar,yerini iç çekerek verilen ?Neresi tutarsa artık? larabırakacak.Tutturulan yer bitirilip mezun olununca diğer bir çarpık çark içine girerler; ış bulma! Küçük bir yüzdeyle de olsa; istediği yeri ?tutturan? ve bitirdiği bölümle ilgili çalışan(ama inanın çok küçük bir yüzde) dışındakiler için ?işsiz kalmayım da neresi olursa olsun? devri başlayacak. ?Neresi olursa olsuncular? da yerlerini bulduktan sonra biokadarı işsiz kalmaya uzun süre devam edecek.


           Kahve köşelerindeki masalara ?diplomalı dördüncü? olmaya başlayacaklar. Ama nereye kadar?Bir süre sonra ruhsal durumları bozulmaya başlayacak.Toplumun huzursuz,mutsuz ve umutsuz gençleri haline gelicekler. Hayata atılamamanın verdiği kaygıyla farklı yönlere sapmalar başlayacak; kimisi hırsızlık yapılacak,kimisi dağa çıkacak,kimisi intihar edicek yada ailelerini katledicek.


   Bu sonuçlara ulaşmamak için,işe eğitim sisteminden başlamak suretiyle köklü değişimler yapılmalı.ıstihdam sağlayıcı yatırımların uzun süredir yapılmadığı ülkelerinde genç işsizler ordusu her geçen gün büyümekte.Bu eğitim sistemi ve hükümetlerin istihdam politikaları değişmediği sürece de büyümeye devam edicek.ıstihdam yaratıcı yatırımlara yönelmek;ekonomiyi gerçek anlamda büyütmek,üreten bir ülke haline gelebilmek ve sahip olunan bu genç işgücü potansiyelinden faydalanmak açısından da oldukça önemli.





Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Egazete


  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 25 ° / 10.5 ° Güneşli

Ağrı

27.04.2024

  • İMSAK 03:32
  • GÜNEŞ 05:06
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:05
  • YATSI 20:32