Sivil Toplum Örgütlerinden Şeker Fabrikası ve Şeker-İş`e Destek

Sivil Toplum Örgütlerinden Şeker Fabrikası ve Şeker-İş`e Destek

Ağrıda faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları Ağrı Şeker Fabrikasının Üretime devam edebilmesi ve kapanmaması için ortak bir bildiri yayınladı .

Bildiriye; Ziraat Odası, Ticaret Odası, Pancar Ekicileri, Muhtarlar derneği, Otomobilciler ve Şoförler derneği, Ağrı Barosu, Taşıyıcılar Kooperatifi, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Şeker-İş ortak imza attı. Metnin tamamı aşağıya çıkarılmıştır.
Kamuoyuna…
Malumunuz üzere fabrikamız 1984 yılından beri Ağrıda gerek istihdama gerekse üretime yönelik ilimiz ekonomisinin lokomotifi durumundadır. İlimizin küçük olmasına karşın fabrikamızın büyüklüğü ve ilimize sağladığı katma değer oldukça fazladır. İşçisi, çiftçisi, esnafı, nakliyecisi ve besicisine yapmış olduğu katkıyla ilimiz ekonomisini ayakta tutan yegane unsurdur. Hata ve hatta sağladığı stajyer öğrenci istihdamından dolayı eğitime yaptığı katkı çok önemlidir.
Üzülerek belirtmekteyiz ki geldiğimiz noktada fabrikamızın kapanması ile karşı karşıya kalmış durumundayız. Fabrikamızın kapanması durumunda ilimiz ve çalışanlarımızda yaratacağı çöküntünün telafisi mümkün olmayacaktır. Çevremizde bulunan diğer fabrikalarla girmiş olduğumuz şeker pancarı kotası aktarımı mücadelesin de her geçen gün şansımız azalmaktadır. Çevre illerde bu konuyla ilgili kamuoyu oluşturulmuş olup, bu iller tek vücut halde fabrikalarının kapanmaması için işçisi, siyasisi, esnafı ve çiftçisi ile birlikte mücadele etmektedirler. Mücadelenin sizler ve bizler tarafından da yürütülmesi halinde Malazgirt, Patnos veya Ahlattan şeker pancarı aktarımı sağlanıp fabrikamızın üretime devam etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde fabrikamızın bu yıl çalışmayacak ve daha sonraki yıllarda çalışması da mümkün olmayacaktır. Bunun örneği Susurluk ve Çarşamba fabrikalarında yaşanmıştır.
Hükümet tarafında bölgesel kalkınmayı sağlamak amacıyla yapılan çalışmalarda ilimizin 6. bölge kapsamında olmasına rağmen diğer bölgelere oranla daha avantajlı teşvikler bulunmasına rağmen maalesef beklenen yatırımlar gerçekleşmemiştir. Beklenen yatırımların gelmemesi bizleri mevcut olan yatırımları korumaya ve geliştirmeye mecbur kılmaktadır.
Ağrı Şeker Fabrikası bunların en önemlisi ve en güvenlisidir.
Bölgesel kalkınmayı sağlamak amacıyla Şeker pancarının desteklenme kapsamına alınması veya tohum yada gübre desteği verilmesi halinde ilimizde şeker pancarı ekiminde patlama yaşanacaktır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi ilimizin ekonomik refahına katkı sunacaktır.
Sonuç olarak; acilen ilk tedbir olarak cevre fabrikalardan ham madde aktarımı yapılması gerekmektedir ki fabrikamız bu yıl kampanya yapabilsin. Bunun dışında üretimde sürekliliğin sağlanması için, pancar taban fiyatının artırılması ve şeker pancarı bitkisinin de teşvik ve hibe kapsamına alınması gerekmektedir.
Bu mücadelemiz ilimiz için olup, ben Ağrı’lıyım diyen herkesin sorumluluğudur, bu konuyla ilgili atılacak her adım ilimiz adına tarihi bir adımdır.
Bizler sivil toplum örgütleri olarak Şeker pancarı ekimini ve şeker işçisini destekliyor ve bu bildiriye imza atıyoruz
Saygılarımızla….



  • BIST 100

    9548,97%-1,35
  • DOLAR

    32,47% 0,21
  • EURO

    34,54% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2474,64% -0,33
  • Ç. ALTIN

    4136,78% 1,25

Egazete


  • Salı 18.2 ° / 4.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 21 ° / 7.1 ° Güneşli
  • Perşembe 20 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

16.04.2024

  • İMSAK 03:52
  • GÜNEŞ 05:22
  • ÖĞLE 12:13
  • İKİNDİ 15:55
  • AKŞAM 18:54
  • YATSI 20:17