SERKA, Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayı düzenledi

SERKA, Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayı düzenledi

.

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerindeki küçükbaş hayvancılığın sorunlarını tespit etmek ve çözüm yollarını belirlemek amacıyla Sarıkamış´ta TRA2 Bölgesi Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayı düzenledi.

Sarıkamış´ta düzenlenen çalıştaya, SERKA Yönetim Kurulu Başkanı Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Iğdır Valisi Davut Haner,  Yönetim Kurulu Üyeleri Kars Valisi Günay Özdemir, Ağrı Valisi Musa Işın ile Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Sami Özcan, SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Ayhan, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir ile akademisyenler ve yaklaşık 150 çiftçi katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan SERKA Yönetim Kurulu Başkanı Ardahan Valisi Deniz, yapılan işin sürdürülebilir tabiata uygun ve duyarlı olması gerektiğini ifade etti. Meraların ıslah edilmesinin çok önemli olduğunu belirten Vali Deniz, ?Gelişmeyi, kalkınmayı hedef olarak belirlemişsek rekabetçi olmamız lazım. İçe dönük üretim yapmanın hiçbir anlam ifade etmediğini hepimiz biliyoruz. Önemli olan bu potansiyeli uluslararası arenada değerlendirmektir. Bunun için bilim ve teknolojiyi yerleştirmemiz lazım. Bunu da üniversitelerimiz yapacak. Üniversitelerimizden beklentimiz mutlaka üreticilerimizle iç içe yeni modern tekniklerle çalışarak projelerini halkımızın önüne bu tür çalıştaylarda getirmesidir, bunu mutlaka yapmalıyız? dedi. Daha sonra konuşan Kars Valisi Günay Özdemir de batı illerine büyükbaş ve küçükbaş hayvanların en çok TRA2 bölgesinden sevk edildiğini söyledi. Vali Özdemir, hayvan ırklarının gelişmesi için yeni bir hayvan araştırma merkezi olması gerektiğini, bunun aynı zamanda Kafkasya bölgesi için de önemli olduğunu vurguladı.

?SERKA, HAYVANCILIKLA İLGİLİ ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPIYOR?

SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu ise, hayvancılık üzerine SERKA´nın önemli çalışmaları olduğunu belirterek, DAP İdaresiyle birlikte Kars Cezaevi bünyesinde besi çiftliği ve kesimhane kurulması için çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi. Kapu, Ajans olarak bölgenin kalkınması yönünde yapılan projelere destek olmaya devam edeceklerini vurguladı. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Veysel Ayhan, Türkiye´de küçükbaş hayvan popülasyonu, bölgelere göre dağılımı, koyun keçi ıslahı ve bundan sonra yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir de, mera ıslahı konusunda bilgi verdi ve DAP Eylem Planı´nda bu bölgede 7 bin hektar arazinin 5 yıl içinde ıslah edilmesinin öngörüldüğünü belirterek, üniversitelerin yardımı ile projelerin hazırlanması gerektiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından, akademisyenler ve çiftçiler gruplar halinde küçükbaş hayvancılığın sorunlarını ve çözüm yollarını masaya yatırdı. Üç gün süren çalıştayda küçükbaş hayvancılıkla ilgili tespit edilen konular, daha sonra rapor haline getirilerek yayınlanacak. 

/resimler/2015-12/25/1157519750546.jpg



  • BIST 100

    8931,26%1,41
  • DOLAR

    32,30% 0,18
  • EURO

    35,13% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2283,02% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

Egazete


  • Perşembe 6.1 ° / -4.1 ° Güneşli
  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

28.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:47
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:52