Şair-Yazar Göknur ORAL´ın Rojhat CEYLAN ile yaptığı röportaj.

Şair-Yazar Göknur ORAL´ın Rojhat CEYLAN ile yaptığı röportaj.

Haber-Röportaj: GÖKNUR ORAL

En son 2016 yılında kendisiyle yaptığım röportaj söyleşinin üzerinden neredeyse üç yıl geçmiş geçecek ve günümüzde yeni neslin genç iş adamı olmanın portföyünü çizmiş. Ve evet, yıl içindeki başarıları ile şu an ki projelerini, globaldeki ve ülkemizdeki girişime yönelik iş sektörlerini konuşunca;

 İşte Rojhat CEYLAN  ve röportajımız?

Öncelikle bir kere daha röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Doğubayazıt, başta olmak üzere birçok il ve ilçelerde iş adamı olarak herkes tarafından tanınıyorsunuz ama iş adamı olmaktan ziyade biraz kendinizden bahsedebilir misiniz okurlarımıza? Aslında Rojhat CEYLAN kimdir?

Ben, teşekkür ederim.  25 yaşındayım. Evli ve bir çocuk babasıyım. Liseyi okurken de iş hayatının içindeydim. Öyle ki üniversite eğitimimi yarıda bırakarak, kariyerimi girişimciliğe adadım.

Yani okurken çalışmayı öğrencilerine tavsiye eder misiniz?

Ekonomik anlamda bağımsızlık kazanmak bir öğrenci için bence çok güzel bir şey, sadece bu nedenle bile tavsiye ederim.

 Öğrenci ve yeni mezunlara hangi alanlarda ve ne oranda yer veriyorsunuz? Mesela staj ya da part-time iş olanaklarınız var mı?

Öğrenmeye istekli gençlere her alanda yer veriyoruz. Yeter ki üretmeye ve çalışmaya hevesli olsunlar. Bu konuda destek vermekten çekinmem. Gençlere şans vermek gerek, zaten iş geliştirme ve pazarlama departmanlarımızda staj ve part- time iş imkanlarımız mevcut.

Siz yetişirken etrafınızda sadece babanızı kendinize rol- model olarak aldığınızı belirtmiştiniz. Uluslararası düzeyde iş adamı portföyünde ilerleyen bir girişimci ailenin çocuğu olmak nasıl bir duygu?

           Çoğu erkek çocuk babasını kendine rol-model alarak büyür. Ve sorumluluk bilinci ile başarı duygusu her insanı mutlu eder. Bir armağan aslında böyle bir ailenin çocuğu olmak, çünkü meşakkatli bir yol gibi gözükse de tecrübeleriyle bana ön ayak olmaları işimi kolaylaştırdı. Bu da haliyle beni mutlu ediyor.

Peki kendinizi babanızla karşılaştırdığınızda yeni nesil girişimci olarak nasıl tanımlarsınız?

       Şartlar aynı olmadığı için pek adil bir karşılaştırma yapamayacağım. Babam, daha zor şartlarda çok daha cesur ve girişimci davranmış, ben ve yeni nesil girişimcileri daha rahat şartlarda kurumsallığı ve kurumsal girişimciliği destekler ve teşvik eder konumdayız.

Kurumsal girişimcilikten bahsetmişken farklı sektörlerde birçok iş yerleriniz oldu. Hangi sektörde daha başarılı olduğunuzu düşünüyorsunuz?

      Cam, çimento, toprak, mıcır, inşaat, imalat, ticaret ve satış pazarlama gibi birçok sektörde ilerleme kaydettik.  Bu alanda daha başarılıyım demem için daha çok yolum olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden belli bir sektörün adını vermem mümkün değil. Piyasada o kadar çok yönetim planı mevcut ki sektör dağılımlarında. Kendimce başarılı olma yolunda adımlar atıyorum.

Kurduğunuz işle büyümeyi hedefleyip değiştirmek istediniz mi?

         Kendi sektörümüzde hizmette müşteriyi memnun edecek yeniliklerle beraber hizmet ve pazar payındaki liderliğimizi sürdürmenin yanında yeni sektör araştırmalarını sürdürmek ve farklı sektörlerde de faaliyet göstermek için değişimlere gittik, çoğu zaman. Daha yolun başındayız bir şeyler söylemek için.

Girişiminizin ilk dönemleri nasıl geçti? Ne gibi sıkıntılar çektiniz. Özel hayatınız bu sıkıntılardan nasıl etkilendi?

   Aslında çekirdekten yetişme olduğum için her işin gerektirdiği zorluklardan geçtim ancak özel hayatımla işimi hep ayrı tuttum. Bu yüzden iş hayatında çekilen sıkıntıların hayatımı etkilediğini söyleyemem.

Peki işiniz haricinde nelerle uğraşıyorsunuz?

Evet, yoğun bir iş hayatına sahibim ancak inisiyatiflerimi kullanmıyor değilim. Boş zamanlarımı genellikle ailemle geçiririm. Özellikle oğlumla ilgilenirken oldukça zevk alırım. Yurt dışı seyahatlerini bazen tatile çeviririm. Ve kitap okumayı ihmal etmem. Bunun için ayrıca zaman ayırırım.

      Dışarıdan destek aldınız mı? Avukat, danışman, muhasebeci veya halkla ilişkiler desteğinden   yararlandınız mı? Bu konuda tecrübeler yaşadınız mı?

            Tabi ki aldım, en büyük destekçim öncelikle babamdı. Sektörel anlamda ise işlerin mahiyetine göre farklı departmanlardan aldığım destekler oldu. Sonuç itibariyle bir küçük işletmeyi bile tek başına yönetebilmek zor. Büyük firmaların avukat, danışman, finansman vs. kendi meslek dalındaki personellere her zaman ihtiyacı vardır. Benimde finansal anlamda kendileriyle istişare ettiğim ve danışmanlardan edindiğim tecrübeler var.  Mesela, yeni iş alanları açmamı sağlayan çok şey oldu.

Sizi bir girişimci olarak en çok motive eden faktörler neler? Bu konuda kendi enerjinizi ve motivasyonunuz nasıl değerlendirirsiniz?

Birinci unsur dürüst, düzgün ve koordineli iş yapmak. Bunların dışında iyi ekip kurmak gibi basit dengeler var. İkinci unsur kesinlikle çok çalışmak. Zaten işini başarıya götürmek isteyen her insan, girdiği her ortamda işle ilgili fikirleri düşünüyor ister istemez. Bu benim başıma sıklıkla geliyor.

Gelecekle ilgili ne gibi planlarınız var? İşinizi büyütmek konusunda ne düşünüyorsunuz?

 En büyük hayalim her yaptığım işte güçlü olmak. Başka sektörlerde de faaliyet göstermek. Lider konumumuzu sürdürmek ve fırsatları değerlendirip yurtdışındaki işleri ilerletmek.

Yeni girişimcilere destek veriyor musunuz?

Vermemek mümkün değil, her girişimcinin kendine has fikirleri olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden girişimcilere çok önem ve destek veriyorum.

Türkiye´de başarılı olmak için neler tavsiye edersiniz?

         Aslında çok geniş çaplı bir soru yöneltiniz. Tavsiyeleri dinlemek önemli ancak başkalarının her söylediğine de kulak asmayın. Kendi deneyimlerinden yola çıkan her girişimci adayı yolun sonunu bilir. Ayrıca ?´dünyanın neresinde olursanız, büyük düşünüp ufak adımlar atılmalı´´ düşüncesindeyim.

Son olarak okuyucularımıza ne dersiniz?

Hayatta isteyip de elde edemeyeceğimiz hiçbir şey yoktur. Hisleriniz ve aklınız doğru yolu bulmanıza yardımcı olacaktır, saygılarımı sunarım.

Haber-Röportaj: GÖKNUR ORAL

/resimler/2019-7/17/0903084712246.jpg

/resimler/2019-7/17/0903223360190.jpg



  • BIST 100

    9593,99%0,48
  • DOLAR

    32,53% 0,25
  • EURO

    34,63% 0,26
  • GRAM ALTIN

    2494,67% 0,35
  • Ç. ALTIN

    4197,96% 1,07

Egazete


  • Perşembe 20 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli

Ağrı

18.04.2024

  • İMSAK 03:48
  • GÜNEŞ 05:19
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:56
  • YATSI 20:20