Ramazan Bitti Bitiyor

Ramazan Bitti Bitiyor

Orucun manevi iklimi bütün Müslümanları sarmış

Ramazan Bitti Bitiyor


şEHMUS KARTAL


         Kültürümüzde deyim haline gelmiş, bazıları Ata Sözü olmuş çok anlamlı sözler vardır. ?Sayılı günler tez geçer? sözü de bunlardan biridir.


Daha orucun birinci gününde birbirimize hep şunu söylüyorduk, Mübarek Ramazan ayı başladı.


         Toplam 29 gün olan bu süre hızlı yaşamın baş döndürücü sur atına dayanmaz tez biter, tıpkı bu gün gibi bir bakmışsınız bayram gelmiş ve Ramazan Ayı bitmiştir, diyorduk.


         Daha dün gibi yaptığımız bu konuşmalara dönüp baktığımızda görüyoruz ki bu gün Ramazan ayının neredeyse 25. günü.


Evet, bu bereketli ve mübarek günler çabuk geçiyor.


         Orucun manevi iklimi bütün Müslümanları sarmış, azgın ve ihtiraslı duygulara gem vurulmuş, taş yürekler yumuşamış ve sadece çarşı pazara değil kentlerin bütün varoşlarına kardeşlik duygusu hakim olmuştur.


         Bu mübarek günlerde insanlar birbirlerine daha çok sempati ile yaklaşmakta, zengini fakire yardım etmekte ve bu yardımlaşma olayı her iki kesime de huzur vermektedir.


         Ramazan münasebetiyle ortalığa hakim olan bu güzellikler istenir ki sürekli olsun ve Ramazandan sonrada hep böyle devam etsin. Bütün dileğim budur.


         Değerli dostlar oruçla geçen bir günün özellikle ikindi vaktinden sonra akşama doğru olan zaman diliminde, çarşı pazara hâkim olan ve genellikle yiyeceğe yönelik alış veriş telaşı gerçekten görülmeye değer.


Bu alış veriş telaşı tabiî ki her Ramazan ayında tekrarlanan bir alışkanlıktır.


         Bunu yakından bilirim, çünkü zaman zaman ve ister istemez bende bu alış verişin içinde kendimi buluyorum.


Dediğim gibi, iftardan önceki bu alış veriş öteden beri süre gelen bir alışkanlıktan kaynaklanmaktadır. Bugün çarşıda pazarda gezinirken yine fark ettim.


         ıftara henüz bir saat vardı. Ancak sokaklar daha bir kalabalık, insanlar daha bir telaşlıydı. Vitrinlerdeki tatlı çeşitlerinden tutun da tuzlusuna kadar envai çeşit yiyecekler oruçlu insanları adeta cezp ediyordu.


         Bu durum karşısında dayanamayanlar akşama kendilerine veyahut ta misafirlerine iftar için almak istedikleri bu ikramlara adeta saldırıyorlardı. Tabiî ki bütün gün Allah rızası için oruç tutmuş ve günün sonunda iftara yakın bu zamanda kanımca hiç kimse kimseyi böylesi yemek alış verişinden alıkoyamaz. Aslında oruçlu iken iftara yakın bu saatlerde yapılan yemek alış verişinin temelinde saklı ve çok önemli bir his var.


         Dikkat edilirse oruçlu olan bir insan tek başına iftarını açıp yemek yemek istemez. Yemeğin bu bereketini ve hazzını muhakkak birisiyle paylaşmak ister.


         Yani yapılan bunca yemek alış verişi bir bakıma münferit bir anlayışa hizmet etmekten kaynaklanmıyor. Temelinde başka birisiyle veya birileriyle paylaşmak vardır.


         Sizde öyle değil misiniz? ıftarda kurulan sofraların başında tek bir kişinin oturduğunu hiç gördünüz mü? Çünkü iftar sofraları kalabalık insan topluluğunun birlikte huzur içinde paylaştığı sofralardır.


Oruçlu iken birlikte iftar açmak gerçekten çok hoş bir duygudur. Ben bu duygularla tabirimi hoş görün mest oluyorum.


         Birlikte iftar açıp Ramazan ayının güzelliklerini paylaştığımdan mutluluk duyuyorum. Manevi açıdan insanın huzura kavuştuğu, yardımlaşma duygusunun cömertçe paylaşıldığı bu mübarek ayda tuttuğumuz orucun Allah indinde kabul olmasını diliyorum.





Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,20
  • EURO

    34,91% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2435,49% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Egazete


  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli

Ağrı

26.04.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:08
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:31