Ramazan ayı Yaklaşıyor

Ramazan ayı Yaklaşıyor

Pazar akşamı ilk teravih kılınacak

Ramazan ayı yaklaşıyor...



Pazar akşamı ilk teravih kılınacak



         Önümüzdeki Pazar günü Ramazan ayının ilk sahur yemeğine kalkıp, Pazartesi günü ilk orucumuzu hep birlikte tutacağız.
         Oruç tutmak ıslamın 5 şartından biridir. 11 Ayın Sultanı olan Ramazan ı hep birlikte iyi temennilerle karşılıyoruz.
         Bu ay bereket, sevgi, kardeşlik ve hoşgörü ayıdır. Marhametin ve yardımlaşma duygusunun zirveye ulaştığı bu ayda, oruç tutan inanananlar, aç kalmanın ne demek olduğunu anlıyor ve maddi olarak kendinden daha düşük olan insanlara yardım elini uzatmaya çalışıyorlar.
Oruç bir nefis terbiyesidir.



         Bedenimizi aç bırakmakla birlikte, kötü alışkanlıklardan da uzaklaşarak manevi bir atmosfer içine giriyoruz. Tüm Müslümanlar üzerlerine farz olan zekatlarını bu ay içinde verir. Parasının 40 ta birini fakirlere zekat olarak dağıtmak zorunda olan Müslümanlar ıslam dininin ön gördüğü sosyal adalet anlayışını da en iyi bir biçimde yerine getirmiş olurlar.



         ınanan insanlar zekatlarını gerçek anlamda verdiklerinde toplumda fakirlik ortadan kalkmış olur. Ne acıdır ki tüm inanananlar zekatlarını ya vermemekte ya da gerçek anlamda dağıtmamaktadır. "Zekat malı ziyadeleştirir" Bu bilinçte olmayan insanlar maalesef zekat vermekten kaçındıkları gibi parasının tamamını hesaplamadan zekat dağıtmaya yeltenirler.



         Bu doğru bir davranış değildir. Zekat ziynet olarak kullanılan altına veya ticaret amaçlı kullanılmayan mal için çıkarılmaz. Ama ev ve iş yeriniz veya araziniz, altınınız, ticaret amaçlı kullanılıyorsa bunlar için de zekat çıkarmak zorundasınız. Mevcut paranızın üzerinden bir yıl geçtikten sonra para miktarınız kadar zekat çıkarmak durumundasınız.



         Örneğin 4 bin TL niz var ve bu paranın üzerinden bir yıl geçmiş ise bin TL. zekat çıkarıp, fakirlere dağıtmak durumundasınız. Toplumda maalesef yanlış bir anlayış hakim; ınanan vatandaşlarımızın çoğu ticaret amaçlı kullandıkları mallar için zekat çıkarmamaktadırlar. Halbu ki ıslam dini ticaret için kullanılan mallardan elde edilen gelirlerin de zekata tabi olduğunu açık bir şekilde söylemektedir. Zekatını her yıl aksatmadan ve gerçek anlamda verenlerin malı ziyadeleşmektedir. Bunu ben değil Ayet-i kerime söylemektedir.Ramazan gerçekten de büyük bir aydır.



         Dediğimiz gibi Ramazan merhamet duygularının kabardığı bir aydır. Ama her ne hikmetse bu ayda özellikle art niyetli bazı esnaf, özellikle temel gıda maddelerine zam yaparak haksız kazanç elde etmek ister. Bu da günah ve günah olduğu kadar da büyük bir vicdansızlıktır. Esnaf temsilcileri, Belediye ve diğer kuruluşlar bu konuda denetimlerini sıklaştırmalı özelikle bozuk gıdaların satılmaması için de Çevre Sağlığı ekipleri, Zabıta gece-gündüz demeden çaba sarf etmelidirler. Resmi kurumlar bu konuda üzerlerine düşeni yapmazlarsa maazallah art niyetli insanların vicdanı ile baş başbaşa kalırız.
         Önümüzde ki Pazartesi günü başlayacak olan 11 ayın sultanı Ramazan ayının tüm ıslam alemine, ülkemize, bölgemize ve halkımıza hayırlara vesile olmasını, barış ve kardeşlik getirmesini dileriz.






Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Egazete


  • Cumartesi 15 ° / 2.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 14.3 ° / 4.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 14.2 ° / 5 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

04.05.2024

  • İMSAK 03:20
  • GÜNEŞ 04:58
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 16:00
  • AKŞAM 19:12
  • YATSI 20:42