PASAPORT VE RUHSAT`TA YENİ DÖNEM

PASAPORT VE RUHSAT`TA YENİ DÖNEM

İçişleri Bakanlığı, polisin, basın, siyasi parti, pasaport ve sendikalara ilişkin görev yetkilerini değiştiren yolu açtı.

Buna göre vatandaşlar pasaport veya araç ruhsatı almak için artık polise ve emniyete başvurmayacak. Pasaportlar İçişleri Bakanlığına bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce verilecek. Ruhsatlar, eğer araç sıfır ise satın alındığı bayiden, ikinci el araç alınıyorsa satışın yapıldığı noterden verilecek.
İçişleri Bakanı Muammer Güler`in talimatıyla başlatılan çalışmayla, güvenlik gerekçesiyle, sıkıyönetim dönemlerinden beri polis tarafından yürütülen bazı görevlerin, vatandaşa daha iyi hizmet götürülmesi amacıyla sivil kurumlar tarafından yapılması amaçlanıyor. Uygulamanın hayata geçirilmesiyle, polisin asayiş hizmeti dışında aldığı bütün görevler kaldırılacak. Böylece, polisin asli işi asayiş hizmetlerinde görevlendirilmesiyle tasarruf sağlanacak.
BASIN İZLEME BÜROSU KALKIYOR
Yeni uygulamayla, merkezde Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik DairesiBaşkanlığına, illerde ise Güvenlik Şubesi Müdürlüklerine bağlı çalışan Basın Yayın Büro Amirlikleri ve basın izleme büroları kapatılacak.
Polisin basını izleme gibi bir görevi bulunmayacak. Polis, basın aracılığıylaişlenen suçlarla ilgili gerekli bilgi ve belgeyi savcının izniyle RTÜK`den temin edecek.
POLİS SİYASİ PARTİ VE SENDİKALARDAN ELİNİ ÇEKİYOR
Uygulamayla, emniyetteki siyasi parti büroları kapatılacak. Güvenlik güçlerininsiyasi parti ve sendikalarla ilgili görevleri, valiliklerdeki hukuk işleri başkanlığına devredilecek. Polisin, siyasi parti ve sendikaların açık alanda yapacağı mitinglerde, güvenlik önlemi alma dışında herhangi bir görevi bulunmayacak.
Kanun gereği, siyasi partiler, adı, genel merkez adresi, kurucuların adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, öğrenim durumları, nüfus kayıt örnekleri, adli sicil belgeleri vekurucu olabilme şartlarını taşıdıklarını belirten imzalı beyannamelerle kurucular tarafından imzalanmış parti tüzüğü ve programını Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla İçişleri Bakanlığına bildirerek tüzel kişilik kazanıyor.
Partilerin il yönetimi de yönetim kurulu çizelgesini, kimlik fotokopilerini, suça karışmadıklarına dair savcılık yazısını ve ikametgah il muhabirlerini polise bildiriyor.
Yeni uygulamayla siyasi parti ve sendikalarla ilgili işler Ankara`da İçişleri Bakanlığı, illerde ise valiliklerce yürütülecek. Parti ve sendikalar, polise herhangi bir bildirimde bulunmayacak. Partilerin, polise parti tüzüğü ve programı gönderme zorunluluğu ortadan kalkacak.
PASAPORT NÜFUSTAN ÇIKARILACAK
Vatandaşlar pasaport almak için polise başvurmayacak. Pasaportlar İçişleriBakanlığına bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce verilecek. Mevcut durumda, pasaport alacak kişi emniyete başvuruyor. Polis, kendi kayıtlarını inceleyerek pasaport başvurusu yapan kişinin herhangi bir kısıtlama olup olmadığına bakıyor. Detaylı bir incelemenin ardından başvuru yapan kişinin engeli yoksa pasaport veriliyor.
Herhangi bir güvenlik açığı oluşmaması için altyapı hazırlanıp gerekli önlemleralındıktan pasaport işlemleriyle ilgili işler nüfus müdürlüklerine devredilecek.
Yeni uygulama ruhsat işlerinde de kolaylık getiriyor. Uygulamanın hayata geçmesiyle vatandaşlar taşıt ruhsatı için emniyete başvurmayacak. Ruhsatlar, eğer araç sıfır ise satın alındığı bayiden, ikinci el araç alınıyorsa satışın yapıldığı noterden verilecek.
Yeni uygulama, matbaa açarken, yol veya baraj yapımında kullanılan patlayıcılar için izin alınırken veya gemi adamı eğitimlerinde istenen bazı belgelerin de polis yerine başka kurumlarca verilmesinin önünü açıyor.



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01

Egazete


  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

25.04.2024

  • İMSAK 03:36
  • GÜNEŞ 05:09
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:03
  • YATSI 20:30