Özel Bankalar milletin yanında olmalı…

Özel Bankalar milletin yanında olmalı…

Hüseyin DEMİR

Bakınız bu gün ekonomide yaşanan süreç, dünya genelinde yaşanan bir süreç olduğu için dünyanın genelinde ekonomik sıkıntılar ortaya çıkmış bulunmakta.

Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin bu sıkıntılı süreci daha az hasarla atlatması için özel bankaların Türkiye ekonomisine katkı sunan tüm işletmelere finansman desteğini tam olarak sunması gerekmektedir. Âmâ ne yazık ki özel bankalar kredi vermemek için müşterilerine bir çok zorluk çıkarmakta. Bir vatandaş ve ticaret insanı olarak bunun kabul edilemeyeceğini belirtmek istiyorum.

Özel banka beyzadelerinin talebine bak sen!

Moralleri bozuluyormuş!

Bu gün milletin yanında olacaklarına, kredi vermemek için bin dereden su getirten bankalar bakınız ne demiş;

‘’Bloomberg'ün haberine göre, özel bankaların temsilcileri Ankara'dan gelen eleştirilerden duydukları rahatsızlığı BDDK'ya iletti ve bankalar arasında özel-kamu ayrımı yapılmamasını istedi. Eleştirilerin morallerini bozduğunu belirten özel banka temsilcileri, kamu bankalarıyla mevcut koşullarda rekabet edemeyecekleri söylemiş’’.

Bu zor süreçte kamu bankaları, milletin yanında olmak için ‘’yetmez ‘’ama yine de elini taşın altına koyarak birçok adımı attılar. Peki özel bankalar ne yaptı kocaman bir hiç, üstüne üstlük zor durumda olan müşterilerine daha fazla zorluklar çıkarmakla meşgul oldukları,  müşteriler tarafından dinlendirilmekte. Hükümet mümkün olduğunca müdahale için uzunca bir süredir beklendiği kadar kredi vermedikleri için eleştirilen özel bankalar için düzenleme getirdi.

Özel bankaların bu tutumuna karşı yasal bir düzenleme yapıldı! ama uyan yok!

Yapılan düzlenme şu şekilde;

Yeni tanımlanan "Aktif Rasyosu" kararına göre özel bankalar yüzde 100 oranını tutturmak için topladıkları mevduata göre daha fazla kredi ya da Hazine'ye borç vermek zorunda kalacak. Bazı bankalar hali hazırda Aktif Rasyosu kuralına uyarken, bazılarının uymadığı öğrenildi. Kurala uymayanlara ise ceza kesilecek.

Geçen süre içinde özel bankaların bu yasaya uymamak için müşterilerine çeşitli  zorluklar çıkararak kredi vermeye yanaşmadıkları an beyan ortada durmaktadır.

Evet zor bir süreçten geçiyoruz

Dünya geneline baktığınızda, Türkiye'nin sağlık sisteminin korona virüs ortamın da ne kadar iyi olduğu bu zor süreçte ortaya çıktı. Ekonomi içinde aynı ifadeyi kullanmayı canı gönülden isterdim. Âmâ ne yazık ki zorlu şartlar bizi bekliyor. Bu zor şartlarda ekonominin iyi gitmesi için devlet tüm gücü ile milletin, işverenin, üreticinin, sanayicinin yanında olmasının yanında özel bankaların da aynı şekilde Türkiyecin yanında olması gerekmektedir.

Bugün korona virüsten dolayı uzun süredir kapalı olan işyerleri, işletmeler, şirketler yani ekonominin atar damarları bu zorlu süreçten az hasarla çıkması ve ayakta kalması için gerekli tüm destekleri vermek ülke adına olmazsa olmazlar arasındadır.

Bugün öyle hassas bir süreçten geçiyoruz ki bir tane iş yerinin iflas etmesinin ekonomiye getireceği negatif yük normal zamanlardan kat ve kat fazla olacaktır.

Özel bankalar bugün Türkiye'nin yanında olmayacaksa ne zaman olacak. Özel bankalar kredilerini artırmalı, ödeme kolaylığı sunmalı ki ekonomi çarkı dönmeye devam etsin.

Net olarak ifade edeyim;

Özel bankalar finansman desteği isteyen tüm işletmelere kredi vermeyi kolaylaştırmalı! bu onların bu ülkeye borcudur.



Anahtar Kelimeler: Bankalar milletin yanında olmalı…
  • BIST 100

    8931,26%1,41
  • DOLAR

    32,30% 0,18
  • EURO

    35,13% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2283,02% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

Egazete


  • Perşembe 6.1 ° / -4.1 ° Güneşli
  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

28.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:47
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:52