Öğrencilerin proje ödevleri

Öğrencilerin proje ödevleri

Proje ödevlerini büyük ölçüde veliler yapıyor

Öğrencilerin proje ödevleri velilerin oldu


         Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, öğrencilerin proje ödevlerini büyük ölçüde velilerinin yaptığını belirterek, öğretmenlerin, projelerin öğrencinin kendi eserleri olmasını telkin etmeleri gerektiğini söyledi.


         Tufan, ilköğretim okullarındaki öğrencilere verilen proje ödevlerinin ve performans görevlerinin iyi niyetle konulduğunu, ancak geri bildirimlere göre öğrencilerin ödevlerini büyük ölçüde velilere yaptırdığını anlattı.


         Bu konuda okullara birkaç kez genelge gönderdiklerini ve ödevlerin nasıl hazırlanması gerektiğini ayrıntılı olarak anlattıklarını ifade eden Tufan, şunları söyledi:


         Ortaya konan ödev, görev, ne kadar kötü olursa olsun, öğrencinin kendi emeği olması lazım, öğrencinin kendisinin yapması lazım. Ama maalesef bizim genelgelerimize rağmen öğretmenlerimiz bu konuda iyi olsun da kim yaparsa yapsın gibi bir beklenti içerisinde oluyor, bu şekilde geri bildirimler geliyor. Ben bütün öğretmenlerimizin bu konuda zan altında tutulmasının da haksızlık olduğunu düşünüyorum. Her öğretmen böyle değildir, ama görüştüğümüz veliler, Çocuğuma öğretmeni bir görev vermiş, biz oturduk yaptık, tam puan aldı diyor. Çocuğum yaptı, öğretmeni zayıf vermiş bu defa kendimiz yaptık gibi şeyler oluyor.


Öğretmen öğrenciye şunu diyebilmeli, Bu ödevi sen yapmamışsın. Sen yapsaydın bazı hatalar olurdu, hatalarına rağmen ben sana tam not verirdim, ama bunu sen başkasına yaptırmışsın. Ne olur bunu kendin yap. Ben senin anneni babanı sınamıyorum, ben seni yetiştirmek istiyorum diyebilmeli. Diyenler mutlaka çoktur, ama maalesef kötü örnekler de var. Hep de onlar ön plana çıktığı için bu uygulamanın hep aleyhinde konuşuluyor, ama ben bu ödevlerin olması gerektiğini düşünüyorum. ıyi uygulanırsa verimli olur.


         Bizim yeni programlarımız sadece bilgiyi ezberleme, sorulduğunda takır takır cevap verme anlayışıyla hazırlanmadı. Çocuğun elde ettiği bilgileri, öğrendiklerini uygulamasını, hayata geçirmesini bekliyoruz. Diyelim ki biz çocuğa birçok şeyi okulda verdik veya çocuk kendisi bilgiye ulaşarak elde etti; peki bu hayata geçmeyecekse, uygulanmayacaksa o bilgilerin ne anlamı olabilir ki. Bu ödevler bu amaçla verilmiştir.


         Öğretmenlerin öğrencilere Kimseden yardım almayın, kendiniz yapın diye empoze etmeleri lazım. Belki ailesi fikren yardımcı olabilir ama öğrencinin kendi özgün eseri olmalı.


-YÖNETMELıK NE DıYOR-


         ılköğretim Kurumları Yönetmeliğinde proje, Öğrencilerin grup halinde veya bireysel olarak istedikleri bir alan veya konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, görüş geliştirme, yeni bilgilere ulaşma, özgün düşünce üretme ve çıkarımlarda bulunmaları amacıyla ders öğretmeni rehberliğinde yapacakları çalışmalar , performans görevi de Ders programında öngörülen eleştirel düşünme, problem çözme, okuduğunu anlama, yaratıcılığını kullanma, araştırma yapma gibi öğrencinin bilişsel, duyuşsal, psikomotor; alandaki becerilerini kullanmasını, geliştirmesini ve bir ürün ortaya koymasını gerektiren çalışmaları kapsayan ve öğretmen rehberliğinde yaptırılan görevler olarak tanımlanıyor.


         Yönetmeliğe göre, öğrenciler, bir ders yılında istedikleri ders veya derslerden bireysel ya da grup çalışması şeklinde öğretmen rehberliğinde en az bir proje hazırlıyor. Öğrencilerin başarılarının belirlenmesinde ders ve etkinliklere katılımı ve performans görevleri de dikkate alınıyor.


         Projeler ve performans görevleri, önceden belirlenen ölçütlere göre hazırlanan değerlendirme ölçeği veya dereceli puanlama anahtarına göre değerlendiriliyor. Öğrenciler, çalışmalarında yararlandıkları kaynak veya kişileri de belirterek, öğretmenin belirleyeceği sürede çalışmalarını veriyor ve projeler verildikleri dönemde değerlendiriliyor.


         Uygun görülen projeler, öğrencileri proje yapmaya özendirmek amacıyla sınıfta veya okulda sergilenebiliyor.





Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Egazete


  • Pazar 15.6 ° / 4.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 18.1 ° / 3.3 ° Güneşli
  • Salı 18 ° / 7.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

19.05.2024

  • İMSAK 02:58
  • GÜNEŞ 04:43
  • ÖĞLE 12:09
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 21:03