ÖDÜLLÜ CİHAZ "YUVA" İLE ARIZALAR İÇİN AYDINLATMA DİREĞİNE ÇIKMAYA GEREK KALMAYACAK

ÖDÜLLÜ CİHAZ

- ARAS EDAŞ TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN VE EPDK TARAFINDAN ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN CİHAZLA,AYDINLATMA DİREKLERİ ÜZERİNDEKİ ARIZAYA SEBEP VEREN TEÇHİZATLAR, DİREKLERİN ALT BÖLÜMDE BULUNAN SİGORTA KISIMLARINA ALINIYOR

Doğu Anadolu'daki 7 ilde aydınlatma direklerine entegre edilecek "YUVA" adı verilen cihaz sayesinde arızalara daha hızlı çözüm üretilecek, sepetli araç kullanımı da azaltılacak.

Erzurum, Ardahan, Kars, Ağrı, Bayburt, Erzincan ve Iğdır'da hizmet veren Aras Elektrik Dağıtım AŞ (Aras EDAŞ) AR-GE ekibi, 10 aylık bir çalışmayla, elektrik aydınlatma direklerinin üst kısımlarında yer alan mekanizmaların aşağıya alınmasını amaçlayan "Yol Aydınlatmaları Tip Proje Geliştirilmesi" projesini hazırladı.

Bu projeyle, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği tarafından gerçekleştirilen 2. AR-GE Eğitim ve Yaygınlaştırma Çalıştayı'na katılan Aras, 21 dağıtım şirketinin hazırladığı 66 proje arasından birinci seçildi.

Proje kapsamında AR-GE ekibinin laboratuvarda hazırladığı "YUVA" adı verilen cihaz, galvanizli çelik poligon aydınlatma direklerindeki sigorta oluklarına yerleştirilmeye başlandı.

Erzurum'daki aydınlatma direklerine takılmaya başlanan cihaz ile başta can güvenliği ve arızalara anında müdahale edilebilmesinin yanında, yol güvenliğini tehlikeye atan ve görevliyi direğin tepesine kadar çıkaran sepetli araç kullanımı da minimum seviyeye indirilmiş oldu.

Aras EDAŞ Akıllı Şebekeler ve AR-GE Müdürü Ali Geyikoğlu, geliştirdikleri YUVA cihazı ile aydınlatma direklerindeki arızalara daha hızlı çözüm üretip, yol kesme ve izin alma gibi durumların yanı sıra sepetli araç kullanımının da önemli derece azalacağını söyledi.

Arızlara sebep veren teçhizatların, tasarlanan cihaz ile aydınlatma direğinin alt kısımlarına alınmasının her anlamda işleri kolaylaştırdığını dile getiren Geyikoğlu, olası kaza riskleri en aza indirilerek zamandan, personelden ve işletim giderlerinden tasarruf sağlanabileceğini belirtti.

- CAN VE MAL KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇİLMESİ HEDEFLENİYOR

Projede tasarruf ilkesinin de ortaya çıktığını belirten Geyikoğlu, şöyle devam etti:

"Aydınlatma arızaları, özellikle galvanizli çelik poligon aydınlatma direklerinde sepetli aracın kullanımını zorunlu kılmaktaydı. Anadolu çapında baktığımız zaman, tüm dağıtım şirketleri arızlara sepetli araçlarla müdahale gerçekleştirmektedir. Özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerde meydana gelen trafik kazası sayılarına ve kazalar sonucu ortaya çıkan can ve mal kayıplarına bakıldığı zaman projemiz, bunların tamamını ortadan kaldıran, sektörümüze özellikle fayda sağlayacak, yüzde 100 başarı kapsamlı bir proje olarak ortaya konmuştur."

- "SEPETLİ ARAÇLA MÜDAHALEYİ ORTADAN KALDIRACAĞIZ"

Projedeki en önemli amaçlarının personelin can güvenliği olduğunu vurgulayan Geyikoğlu, şunları kaydetti:

"Özellikle yoğun trafik akışının bulunduğu kara yollarında sepetli araç kullanımını asgari düzeye indirmeyi hedeflenmektedir. İlgili teçhizatlarına direğin alt kısmına indirilmesi ile sepetli araç kullanımı tamamen ortadan kaldırılma aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Mevcut şebeke direklerinin yüzde 80'i bu sistemi uygulayabileceğimiz türdendir. Kırsal şebekeyi bir kenara koyduğumuz zaman 4-5 yıllık süreç içinde, sepetli araçlı müdahaleyi tamamen ortadan kaldıracağız."



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Egazete


  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 25 ° / 10.5 ° Güneşli

Ağrı

27.04.2024

  • İMSAK 03:32
  • GÜNEŞ 05:06
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:05
  • YATSI 20:32