ÖCALAN`IN TARİHİ ÇAĞRISI YANKI BULDU

ÖCALAN`IN TARİHİ ÇAĞRISI YANKI BULDU

Diyarbakır?daki Nevruz alanında 1 milyon kişi için simit ve köfte

Otelleri dolan ve restoranlarında yer bulunmayan Diyarbakır`da Nevruz alanına akın etmesi beklenen yüzbinlerce kişi için seyyar satıcılar seferber oldu.
Diyarbakır, bugün nevruz kutlaması nedeniyle tarihi bir gün yaşıyor. BDP `nin düzenlediği ve Abdullah Öcalan`ın yol haritasının açıklanacağı nevruz kutlamasına Diyarbakır`ın yanı sıra Güneydoğu illerinden gelen binlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren alanı doldurmaya başladı.
Bağlar semtindeki nevruz alanı günler önceden bugünkü kutlama için hazırlandı. Sarı yeşil kırmızı renklerle süslenen alana sabahın ilk ışıklarıyla binlerce kişi gelmeye başladı. Kürtçe şarkı ve türkülerin çalındığı alan saatler ilerledikçe dolmaya başladı. Alanda tam bir şenlik havası eserken, il dışından gelen konutlarla BDP yöneticilerinin alana gelmesi beklendi.
OTELLERDE YER KALMADI
Çözüm sürecinin önemli bir halkası olarak görülen bugünkü nevruz kutlaması için Diyarbakır`a yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda kişi geldi. Günler öncesinden yer ayırtılması nedeniyle kentteki tüm otel ve misafirhanelerler günler öncesinden doldu. Yer bulamayanlar misafirhaneler ve evlerde konuk edildi. Diyarbakır`a çevre il ve ilçelerden binlerce kişinin akın etmesi nedeniyle saat 02.00`ye kadar restoranlar dolup-boşaldı.
Kentteki lokantacılar başta olmak üzere, gıda maddesi satan marketler ve işyerleri müşteri akınına uğradı. Seyyar satıcılar bir yılda yaptıkları işi, nevruz nedeniyle bir iki günde yaptı.
Diyarbakır caddelerinde iki gündür büyük kalabalıklar oluşurken, kentte tam bir bayram havası esmeye başladı. Bu sabah erken saatlerde başlayan kutlamalara gelenler gelenler BDP`nin görevlendirdiği 5 bin kişi tarafından yönlendirildi. Üzerlerinde yöresel bayramlık kıyafetleri giyen binlerce erkek ve kadın belediyenin tahsis ettiği otobüslerle ücretsiz olarak taşındı. 
Nevruz Alanı`ndaki kutlama için satış patlaması bekleyen ekmek ve simit fırınları gece hiç kapanmadan simit pişirdi. Nevruz kutlamasına katılan binlerce kişinin arasına girerek satış yapmak isteyen seyyar simit satıcılarının sık sık alan dışına çıkması için uyarı anonsları yapıldı. Ancak aşırı kalabalık olan meydanda seyyar satıcılar anonsları dikkate almadı.
Meydanın en uç noktasına kadar yapılan anons ve konuşmaların en iyi biçimde duyulabilmesini sağlayacak ses düzeni oluşturuldu.
Öcalan`ın tarihi çağrısı dünyada da yankı buldu
Diyarbakır`daki Nevruz kutlamalarında Abdullah Öcalan`ın okunan mesajı dünya basınında geniş yer buldu. İngiliz yayın kuruluşu BBC, hapisteki Abdullah Öcalan`ın "tarihi" bir açıklamayla "ateşkes" ilan ettiğini belirtti. Guardian gazetesi`de "Kürt lider ateşkes ilan etti" başlığını attı
Öcalan`ın "tarihi" açıklaması dünyanın önde gelen medya kuruluşları tarafından da "flaş" haber olarak verildi.
BBC : PKK LİDERİ ÖCALAN`DAN `ATEŞKES` ÇAĞRISI
İngiliz yayın kuruluşu BBC, hapisteki Abdullah Öcalan`ın "tarihi" bir açıklamayla "ateşkes" ilan ettiğini yazdı. Haberde, Öcalan`ın açıklamasının "Çatışmazlık ve PKK`lı grupların Türkiye dışına çıkarılmasını" öngördüğü belirtildi. Türkiye`nin Güneydoğusu`ndaki çatışmalarda son 30 yıl içerisinde 40 bin kişinin öldüğü vurgulanarak, daha öncede defalarca "ateşkes" ilan edildiği ancak her defasında başarısızlıkla sonuçlandığı belirtildi.
GUARDIAN: ÖCALAN ATEŞKES İLAN ETTİ
İngilizlerin saygın gazetelerinden Guardian, Öcalan`ın açıklamasını "Öcalan ateşkes ilan etti" başlığıyla verdi. Haberde, Kürt ayrılıkçıların son 30 yılın en kritik adımını bugün atarak "ateşkes" ilan ettiği belirtildi.
REUTERS: ÖCALAN`DAN `ÇEKİLİN` ÇAĞRISI
Uluslararası haber ajansı Reuters, Abdullah Öcalan`ın açıklamasını "flaş" olarak abonelerine duyurdu. Reuters, hapisteki Öcalan`ın, "PKK`lılardan Türkiye`den çekilmeleri"ni istediği belirtildi. Kürt politikacılar tarafından okunan Öcalan`ın açıklamasında, "silahların susması ve siyasetin ön plana çıkması" çağrısı yaptığı vurgulandı.
Öcalan`ın tarihi mesajı: Silahı bırakın, sınır dışına çıkın
Abdullah Öcalan`ın Nevruz mesajını Pervin Buldan Diyarbakır`daki kutlamalarda açıkladı. Öcalan PKK`ya silah bırakıp sınır dışına çekilin çağrısı yaptı.
İşte Öcalan`ın mesajının satır başları…
Savaşımız cehalete, adaletsizliğe, gericiliğe, her türlü zorbalığa oldu Bugün yeni bir Türkiye’ye yeni bir Ortadoğu`ya uyanıyoruz. Bugün yeni bir süreç başlıyor. Biz kendimizi bu halk için yıllarca feda ettik. Bu fedakarlık, bu mücadele, sebepsiz değildi. Kürtler kişiliklerini yeniden yarattı. Arap, Fars, Türk ve Kürt halkına birbirini boğazlatmaya çalıştılar. Savaş ve kirli düzene artık yeter diyoruz. Ben bugün milyonlarca kişinin şahitliğinde yeni bir süreç başlatıyorum Silah değil siyaset öne çıksın Bu bir sonuç değil yeni bir sürecin başlangıcıdır Dicle ve Fırat nehri Sakarya ve Meriç`in kardeşidir. Cudi ve Gabar dağı Kaçkar ve Erciyes`in dostudur. Anadolu ve Kürt topluluklarının barış içinde yaşabileceği bir süreçtir bu. Beni dikkatle dinleyenler, bugün yeni bir dönem başlıyor. Demokratik haklar, özgürlük ve eşitlik dönemi başlıyor. Artık silahlar sussun. Türk halkı ve Kürt halkının akan kanı duracak. Silah değil siyaset işleyecek. Silahları bırakın ve sınır dışına çıkın. Silahlı mücadeleden demokratik mücadeleye geçiş yapıyoruz.



  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,20
  • EURO

    34,91% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2435,49% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Egazete


  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli

Ağrı

26.04.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:08
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:31