NURİ BARIŞ’IN KALEMİNDEN ESKİ BAYAZİT

NURİ BARIŞ’IN KALEMİNDEN ESKİ BAYAZİT

DOĞUBAYAZITIN ŞEHİR OLDUĞU ZAMANLAR.

İnzibat köprüsünden çarşı merkezine doğru yürüyorum.

 Sağımda inzibat kulübesi nöbet tutan askeri inzibatlar, polis karakolunun karşısında Şefik (şefikı demı) kahvesi. kaliteli çay içmeye gelen Doğubayazıt sakinleri.

 Sağda ilerde Ziraat Bankası, önünde toplanan bizim beyler davulcular rahmeti rıza ve Mehmet’in etrafında toplanmışlar, hararetli tartışıyorlar kimin düğününe kim gidecek yayla palas otelin önünde oturan rahmeti şex Ahmet Salman ve rahmetli Mehmet Salman (kındır) lakaplı yanlarında ileri gelenler tatlı çay sohbeti, yayla palas karşısında meşhur Phlıps bayisi Halit Güney’in mağazası.

 Mağazaya girdiğimde kalite kokuyor, koca cam kavanozlarda satılan kaliteli kolonyalar beyaz eşya, güzel kumaşlar ve saatler, Zaten ilk saatimi rahmetli babam orada almıştı, Nacar marka, biraz illerde solda gazete bayiisi İhsan Özkan'ın dükkanı, oğlu Suat benim sınıf arkadaşım sürekli karikatür çiziyordu, rahmetli İhsan amca, oğlum diyordu bana şuna birşeyler söyle biraz derslerine baksın, çünkü o zaman herkes birbirini sahipleniyordu. 

Sağda rahmetli Behçet Engin'in ayakkabı dükkanı vardı, ayakkabı aldığımızda babama şöyle yemin içerdi şex derdi hiç giymezse üç sene gider derdi,

Onun biraz ilerisinde Yüksel ekmek fırını vardı, lazlar işletiyordu, ekşi hamurluydu tadına doyum olmuyordu, sağda küçük pasaj ilerisinde Erzurum oteli karşısında rahmetli şexdonun dükkanı, biraz ilerde rahmetli şamli ğetinin Şamil Sağdıç’ın dükkanı, bir tarafı bakkal bir tarafı manav meyve sandıklarıyla ayrılmıştı.

Şamil amcanın dükkanın ilerisinde sağda Foto Engin vardı.

 Hemen karşısında askerlik şubesi.

Boş duvarı vardı. Oraya bir siyah bez asardı fotoğrafları orada çekerdi.

 İllerde mal meydanda şu an belediye binasının bulunduğu yer, sunar sinemasıydı genelde çalınan parça Hakkı Bulut’un ikimiz bir fidanız parçası çalınırdı.

 Sinema önünde İsmet Uçar guncitli satardı, sinema içinde çekirdek ve rahmetli Zeki Özkan'ın ürettiği gazozlar satılırdı, ve aynı zamanda sinema sahibiydi, her Çarşamba'da bayanlara matine seansı vardı. Düşünün ki o dönemlerde Cumhuriyet ilkokulun arkasında Zeki Özkan'a ait gazoz imalathanesi vardı. Varın gerisini siz düşünün...

Not. Meryamana caddesinde ise,

Jandarma karakolu, Onun karşısında Rahmetli Asım Aladağ’a ait ÇAĞRI Gazetesi, ileride, sağda Hüseyin Özen’in pasajı vardı, biraz üstünde Muhacır Oral’ın kasap dükkanı vardı, bir üstünde Mahmut Eren'in tuhafiye dükkanı, rahmetli Mahmut Eren, Rahmetli Muhacır Oral’ın atışmaları çok meşhurdu.

Tekrar karşılarında Arasmar’ın şu anki yeri şirket denen laz Selim’in yeriydi. bir tarafı fırındı bir tarafı toptan gıda malzemesi yeriydi. Sazlıktan toplanan bütün kamışlar laz Selime satılıyordu.

İŞTE DOĞUBAYAZIT BÖYLEYDİ

ŞİMDİKİ GİBİ KİMİN ELİ KİMİN CEBİNDE DEĞİLDİ… VESSELAM…



Metin ADITATAR
17.02.2022 16:30:05
Nuri bey kardeşime çocukluk ve gençlik döneminin bir bölümünü geçirdiğim kadim şehir memleketim Doğubeyazıt ile ilgili tasviri ve canlandırdığı yer ve objelerle ilgili paylaşımı için teşekkür ederim. Bir hususla ilgili düzeltme ihtiyacı duydum. Bahsedilen gazoz fabrikası rahmetli babam Mehmet Zeki ADITATAR'a aitti. O dönem kendine has özelliği ile efsane denilebilecek yıllardı. Tüm memleketim Doğubeyazıt halkına selam, sevgi ve saygılarımı gönderiyorum.

Anahtar Kelimeler: BARIŞ’ KALEMİNDEN BAYAZİT
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Egazete


  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 25 ° / 10.5 ° Güneşli

Ağrı

27.04.2024

  • İMSAK 03:32
  • GÜNEŞ 05:06
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:05
  • YATSI 20:32