KURBAN BİR İBADETTİR

KURBAN  BİR İBADETTİR

KURBAN BİR İBADETTİR ET ŞÖLENI DEĞİLDİR

SEYİTHAN KAYA
BAĞIMSIZ DENETÇİ
MALİ MÜŞAVİR

Kurban, İslâm dininin şeâirindendir (sembolüdür). Cenâb-ı Hakk,Kevser Sûresinde, "Rabb`in için namaz kıl ve kurban kes." buyuruyor.

Bu âyet-i kerimdeki" namaz"dan maksat bayram namazı, "kesmek" ten kasıt da, kurban kesme günlerinde kesilen hay-vanlardır.

Başka bir âyet-i kerimede ise, kurbanlık develerden şöyle bahsedilir:

"Kurbanlık develeri de size, Allah`ın şeâirinden kıldık." (S. Hac, 36)

"Şeâir"in mânâsı, Allah`ın dininin alâmeti, işareti olan hususlardır.

Kurban vecîbesinin yerine getirilmesi; hak yolundaki fedâkârlığın bir nişanesi, Allah Teâlâ`nın verdiği nimetlere karşı kulun bir şükrânesi-dir. Ayrıca günahların bağışlanma-sını dilemektir.

Resulullah (sas) buyurdular ki:

"Hiçbir kul, kurban günü, Allah indinde kan akıtmaktan daha sevimli bir iş yapamaz. Zira, kesilen hayvan, kıyamet günü boynuzlarıyla,kıllarıyla tırnaklarıyla gelecektir. Hayvanın kanı yere düşmezden önce Allah indinde yüce bir mevki ye ulaşır. Öyle ise, onu gönül hoşluğu ile ifa edin." Tirmizi, Edahi 1)

İbadetler, Rabbimizin emri olduğu için yapılır. Allah (celle celâluhu) emir verir, biz de kul olarak bunu yaparız. Fakat âmir olan Cenab-ı Hak, aynı zamanda hakimdir. Yani emrettiği her şeyde hikmet de vardır. Allah`ın emri ile yaptığımız kurban ibadetinin de bildiğimiz bilemediğimiz sayısız hikmetleri vardır.

Toplumdaki sosyal dayanışmanın temin ve devamı, tabakalar arasında uçurumların meydana gelmemesine ve kitleler ara-sında kavgayı körükleyecek boşlukların bırakılmamasına bağlıdır

Yani zenginle fakirin arasındaki bağ ve irtibat kopmamalıdır ki, o toplumda karışıklık ve huzursuzluk meydana gelmesin. Toplumdaki sosyal tabakalar arasında bu irtibatı temin eden en önemli dinamik, her türlü yardımlaşma prensipleridir.

Bu yardımlaşmalardan birisi de hiç şüphesiz kurban ibadetidir. Yıl boyunca evine et alamayan pek çok insan vardır. Kurban kesen kimse, kurbanını ihtiyaç sahibi kişiyle paylaşarak onun da et ihtiyacının giderilmesine vesile olur.

İşte bu manada kurban; toplumda kardeşlik, yardımlaşma, fedakârlık ve dayanışma ruhunu mayalar ve geliştirir. Bu şekilde fakir de kendisinin zenginler tarafından gözetildiğinin farkına varır .

Kurban, toplumun tamamını kucaklayan potansiyel bir güç kaynağıdır. Onunla ekonomik hayat canlandığı gibi yine onun takdim ettiği imkanlarla, maddeye ihtiyacı olanların ihtiyaçları giderilerek içtimai bir dengelenme söz konusudur.

Kurbanlık hayvanları yetiştirenler, alanlar, satanlar, nakliyesini ve kesim işini yapanlar, derisini alıp satanlar, kasaplar, yem tüccarları vs. birçok insan bu vesile ile para kazanmakta ve geçimini temin etmektedir.

Buruk bir kurban bayramın arifesinde bulunmaktayız Çünkü bu bayramı evlerimizde sevdiklerimizle birlikte kutlarken bir taraftan Suriye de, Mısr da, Irak ta, Afganistan da kardeş kardeşı boğazlarken Dünyanın diğer bölgelerinde Müslümanların başına o saatte belki bombalar yağacak belki Kimyasal silahlar acımasız ve pervasızca kullanılacak Halepçe`de ki Japonya’daki korkunç manzaralar ortaya çıkacaktır. Bayramı sabırsızlıkla bekleyen nice çocukların narin vücutları ya parçalanmış veya yanmış olarak orta yerde kalacaktır.

Şu manzara karşısında elimde bir şeyler gelmez diyerek kendisini avutan Müslümanlar bari bu bayramda yapacakları duadan bu insanları mahrum bırakmasınlar.

Aslında bayramlar sevinç, neşe ve eğlence günü anlamına gelir. Müslümanların yüzleri her zamankinde daha çok nurlu ve mütebessim. Kalpler sevinç ve mutluluk dolar.Bayram günleri Müslümanlar arasında sevgi ve kardeşlik duygularının bir volkan gibi fışkırdığı, birlik ve beraberlik bağlarının daha çok kuvvet kazandığı ulvi günlerdir.

Özellikle Kurban bayramı, sosyal dayanışma ve sosyal adaletin gerçek tezahür ettiği bir İslami yardımlaşma günüdür.Bayram günleri, kalplerden kin, haset ve husumet duygularının tamamen izale olduğu Müslümanlar arasında dargınlık, kırgınlık çekişme ve ayrılığın son bulduğu, iyilik, güzellik ve faziletin mümin gönüllerde karargah kurduğu mübarek günlerdir.

Kurban bayramında halı vakti yerinde olan müminler kurbanlarını keser, bu kurban etinden eşine dostuna ikram komşu ve akrabaya hediye, fakir yetim ve kimsesizlere tasadduk eder. Onların sevgi ve dualarını kazanır.

Kurban Allah`ın rızasını kazanmak ve Allah`, yakın olma ümidi ve gayesiyle belli zamanda evsaftaki hayvanı keserek ve kan akıtmaktır. Yoksa bayram et yemek için değildir.

Yani mümin kestiği kurbanın kanıyla birlikte günahlarının da akıp gittiğini iç dünyasında belirlenen tadına doyulmaz Ferahlama ile hisseder. Allah uğrunda fedakarlık yapmanın en güzel örneğini kurbanı ile gösterir Kurban onun Allah`a teslimiyetinin bir işaretidir.

Ayrıca kurban onu ve ailesi ile her türlü kazalardan, belalardan, musibetlerden ve sıkılardan kurtulmasına vesile olur.

Kısaca bu bayramın amacı hayvan kesmek olmadığı gibi et yemek değildir.

Bu bayramda fakir ve yoksulu azamı derecede gözetmeli; belki de bayramdan bayrama et yüzü gören bu insanları sevindirmeliyiz. Amaç bu olmalı, yoksa mangal başına oturup abur-cuburla mideleri doldurmamalıyız.

Kısacası Kurban bayramını et şölenine veya et bayramına dönüştürmemeliyiz.

Bu vesile ile şimdiden mübarek kurban bayramınızı tebrik eder, Bayramın zülüm altında inleyen İslam aleminin birlik, beraberlik ve kurtuluşuna, insanlığın da hidayetine vesile olmasını yüce Allah tan niyaz ve temenni ederim.
 



Anahtar Kelimeler: KURBAN BİR İBADETTİR
  • BIST 100

    8931,26%1,41
  • DOLAR

    32,30% 0,18
  • EURO

    35,13% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2283,02% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

Egazete


  • Perşembe 6.1 ° / -4.1 ° Güneşli
  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

28.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:47
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:52