Kuraklık âfet sayılmalı

Kuraklık âfet sayılmalı

Kapıda Bekleyen Tehlike: Kuraklık

Kapıda Bekleyen Tehlike: Kuraklık


Kuraklık âfet sayılmalı


Dünyada her yıl 6 milyon hektar alan çöl haline geliyor. Çölleşme ve kuraklıktan kaynaklanan senelik gelir kaybı 42 milyar doları aştı.


        Günümüzde 250 milyon insan, çölleşmeden doğrudan etkileniyor ve dünya nüfusunun bir milyardan daha fazlası da çölleşme riski altında bulunan bölgelerde yaşıyor.


        Son 25 yılda yaşanan olumsuzluklar, özellikle Afrika nın bazı ülkelerinde görülen kıtlık ve açlık ciddi problem haline gelmiş durumda...


        Haziran 1992 de Rio de Janerio da düzenlenen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı nda alınan kararlar çerçevesinde kurulan Hükümetlerarası Müzakere Komitesince "Çölleşme ıle Mücadele Sözleşmesi" hazırlandı ve 17 Haziran 1994 tarihinde de kabul edildi.


        Türkiye deki akarsuların taşıdığı yüzer haldeki malzeme miktarı, dünyada taşınan katı madenin 50 de birine denk düşüyor. Türkiye de bugüne kadar 867 bin 828 hektar sahada erozyon kontrolü çalışması yapıldı.


        Çölleşmenin ana sebepleri olarak, yeşil alanların daralması, toprağın ve su kaynaklarının kirlenmesi ve bozulması, nüfus artışı, orman yangınları, su ve rüzgâr erozyonu, çarpık şehirleşme olarak tespit edildi. Ancak çölleşmeye neden olan kalkınmış ülkeler, bu problemlere çözüm için ayak diretmeye devam ediyorlar.


        Devlet Su ışleri Genel Müdürlüğü, 2013 sonrası için belediyeleri ve hidroelektrik yatırımcılarını ikaz etti.


        Yapılan açıklamada, Devlet Su ışleri ve Devlet Meteoroloji ışleri Genel Müdürlükleri tarafından yapılan çalışmaların 2012 yılının yağışlar bakımından verimli geçecek iken, 2013 yılından itibaren ise kurak döneme girileceği belirtildi. 2013 de başlayacak olan dönemin 3 ila 7 yıl arasında sürmesi bekleniyor.


        Bu zorlu döneme hazırlık maksadıyla özellikle belediyeler, içme suyu barajlarını yakın takibe almalı, optimum işletme ve kullanma yönünde azamî dikkat göstermeli. Enerji ve sulama barajları da bu döneme şimdiden hazırlanmalı. Mevcut su rezervleri daha da artırılmalı. Halk su kullanımı konusunda bilinçlendirilmeli.


        Son yıllarda yağan yağmurlar, elektrik, sulama ve içme suyu barajlarını doldurdu. Resmî hesaplamalar, 2012 nin su bakımından verimli yıl olacağını gösteriyor.


        Resmî değerlendirmeler, su bolluğunun 2013 te sona erebileceğini gösteriyor. Uzmanlar, şimdiden tedbir alınmasını tavsiye ediyorlar. Yağışlardaki fazlalık, bu yıl içme suyu barajlarında su bereketi ve enerji barajlarında da bol miktarda hidroelektrik enerji biriktirdi.


        Gelecek yıldan sonra Türkiye için kurak yıllar dönemi başlıyor. Son kurak yıl periyodu olan 2008 de başlayan verimli sene dönemi 2009 ve 2010 da devam etti. 2011 de de etkili olan verimli yıl periyodunun 2012 de de süreceği tahmin ediliyor. Bu kuraklaşmanın geçmiş kurak dönemlere göre daha şiddetli geçeceği üzerinde meteorologların ciddi endişeleri var. Kuraklık döneminin 3-7 yıl arasında sürmesi beklenmekte?


Afrika da kuraklık uzayabilir


        Birleşmiş Milletler?e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü, yağışları tetikleyen La Nina hava hareketinin etkisinin sürmesinin beklendiğini, bu durumun Afrika Boynuzu nda hüküm süren kuraklığın uzamasına sebep olabileceğini bildirdi.


Büyük Okyanus un orta ve doğu kesimlerinde deniz yüzeyi sıcaklığının azalmasına neden olan ve Avustralya da sellere, ABD nin Teksas eyaletinde ise kuraklığa yol açan La Nina nın, Somali ve Kenya da bu yıl görülen kuraklığı daha da şiddetlendirdiği kaydedildi.


        Sözkonusu hava hareketi her yerde aynı etkiye sahip olmadığından, Afrika Boynuzu nun bazı bölgelerinde normalden fazla yağışa sebep oldu.


        La Nina hava hareketinin, Büyük Okyanus ve Afrika kıtasının güneyinde yağışları arttırdığı, Afrika nın doğusu, Asya nın güneybatısı ve ABD nin güneyinde ise kuraklığı şiddetlendirdiği belirtiliyor.


Avrupa da Kuraklık Tehlikesi


        Fransa ve ıngiltere?de, yağışların mevsim normallerinin altına düşmesi nedeniyle kuraklık kapıya dayandı. ıngiliz hükümeti, ülkenin doğusundaki tarım alanlarında kuraklık ilan etti. Marttan bu yana etkili olan, güneşli ve kuru hava yüzünden Galler de tehlikede. Çiftçiler, kullandıkları su miktarında zorunlu kesintilere gitti.


        Fransa Meteoroloji ıdaresi de, ülkenin 1976?dan bu yana en ciddi kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ikazı yaptı. Başbakan Francois Fillon, sıkıntılı günler geçiren tarım sektörüne yaklaşık 1 milyar Euro?luk yardım sözü verdi.


Ayrıca, çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesi ve bazı vergilerden bu yıl muaf tutulmaları gündemde.


        Hükümetin dışında, Avrupa Komisyonu da Fransız tarım sektörüne gerekli desteğin sağlanacağını açıklamıştı.





Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,20
  • EURO

    34,91% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2435,49% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Egazete


  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli

Ağrı

26.04.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:08
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:31