Kültür Aşkımız Halkoyunları

Kültür Aşkımız Halkoyunları

Kederliyi güldüren, hastaya şifa veren, mutluyu daha da hareketlendiren bir aşktır halk oyunları.

Kültür Aşkımız Halkoyunları


Kederliyi güldüren, hastaya şifa veren, mutluyu daha da hareketlendiren bir aşktır halk oyunları.
 Elif özen


          Asırların bir birini kovaladığı zaman bir anda herkesin sıkıntısına derman olacak; kederliyi güldüren, hastaya şifa veren, mutluyu daha da hareketlendiren bir aşktır halk oyunları.
          Asırlar önce kanımıza karışmış oyunlarımız her hareketiyle bir bütün haline gelip bizlerin kalbinde unutulmayan bir sevda olmuştur.
         Destan haline geldiği gibi bizim Ağrı mızda  davul zurna ile oynanılan oyunları bilmeyen yoktur. Kimi kez tartışmalı bir günde sinirleri yatıştırmak için nenelerimizin dedelerimizin el ve ayak hareketleriyle ritim tutarak oynadıkları bir oyundur.


         Milli bir servetimizdir kılığıyla kıyafetiyle o yörenin kendine has kendisine özgü bir oyunudur.
         Bizim Ağrımızda hiç unutulmayan bir oyundur halk oyunu.
         AğRI nın adeta bir özüdür.
         Dim dik ayakta duran ağrıdağı çoğu kez şahit oldugu düğünlerin duyduğu sesiyle başında para pare bulutları gezdirerek eşlik etmiştir.
 Kimi kez rüzgarın verdiği ahenkle çiçeklerini savura savura halayı soğuk bedeninde hissetmiştir. Ağrı hiç yitirmediği halk oyunlarımızın değerini çogu kez halkıyla göstermiştir.kışları soğuk mu soğuk yazları bunaltan sıcaklığıyla somurtan insanlarının bir bir halaya tutuşmasıyla heycanlanarak havasını yumuşatan adeta onlarla birlikte halaya tutuşan Ağrı ı halkının sevdiği gibi hiç vaz geçemediği halk oyunlarımızla başka bir sevdayla halaya eşlik eder.
         Düğünlerde çalınan zurnanın sesiyle vurulan davulun çağırıyla başlar halayımız sonra sıcak insanlarının tek tek sıraya dizilip oyuna katılmasıyla daha güçlü bir bağ kurar halk oyunlarımız.
         Önce unutulup rafa kaldırılan halk oyunlarımız şimdilerde buram buram tarih kokarak adeta altın gibi parlayan bir sanat haline gelmiştir.
         ınsanların birbirlerine kaynaşmasıdır.
          Bizim ülkemizin bir bütünü haline gelip toplumsal bir sevdayla birleşen serçe parmakların, halkımızın yüzüne yansıttığı başka ülkeleri kıskandıracak kadar kavalıyla sazıyla davuluyla zurnasıyla gönüllerin bir parçası olmuştur halk oyunu.
         Ağrı da askere uğurlama töreninde tatlı bir üzüntüyle oynanılan koç çerinin,Gelin olup evden çıkan bir genç kızın asil duruşuyla evinden çıktığında kapının önünde sıraya dizilip duygulu bir şekilde oynanılan veda oyunu, milli bayramlarımızda tarih kokan özlenilmiş bir aşkla oynanılan halk oyunu her bir hareketinde ayrı ayrı duygular beslemektedir.


         Sevinçlerimizin hüzünlerimizin gösterisi haline gelmiştir.


         Halay müziği çalındığın da gençlerin yan yana dizilip ritim tutarak suratlarında beliren mutlulukla hep bir ağızdan teyyy teyy diyerek başladıkları oyun yurdunu yeni bulmuş bir kuş gibi heyecanlanmasıdır halk oyunu. tıpkı al bayrağımızın dalgalanması gibi biz ülke insanımızın dimdik ayakta durmasıdır.


          Tüm geçmişlerimizin beklide bir mutlulukla yukarıdan bizleri izleyerek yitirmediğimiz değerlerimizin ve onları unutmadan her hareketimizde sarf ettiğimiz doğru oynamak için çabaladığımız bir aşktır halk oyunu.


          Her bir başarının her bir öykünün her bir zaferin ayrı bir izi vardır oyunlarımızda.


          Geleneğimizi yansıtan halk oyunlarımız Türk halkının ezberinde yaşayan altın bir değerdir. ve hepte öyle kalacaktır...
         Halk oyunlarımız...





Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,60% 0,39
  • EURO

    34,81% 0,24
  • GRAM ALTIN

    2506,22% 0,89
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Egazete


  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

19.04.2024

  • İMSAK 03:47
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:57
  • YATSI 20:21