Keçecilik mesleği sona erdi

Keçecilik mesleği sona erdi

Bir sanat daha yok oldu

Keçecilik mesleği sona erdi


Bir sanat daha yok oldu


         Haber : HAMZA SALMAN


         Ağrı ve bölgede keçecilik mesleği giderek yok oluyor. Ağrı?da keçecilik mesleğini sürdüren tek esnaf olan ısmail dayı, Doğubayazıt Gazetesine "Böyle giderse baba mesleğini bırakmak zorunda kalacağım" dedi.


         Günümüzde unutulmaya yüz tutan keçecilik sanatını büyük dedesinden kalma imalaşanede sürdüren ısmail dayı bu el emeğine daha fazla önem verilerek desteklenmesini istiyor. Kendisini doğuştan keçeci olarak tanımlayan ısmail dayı, ?Büyük dedelerim keçecilikle geçimlerini sağlarlarmış. Sonradan burada imalaşaneyi kurmuşlar. Ben 7-8 yaşımdan beri bu imalaşanedeyim. En az 150 yıllık olan bu imalaşane artık sadece merak edenlerin  ilgisini çekiyor. Keçecilik yok olmak üzere? dedi.
         Kendisinden sonra bu mesleği sürdürecek kimsenin kalmamasından dert yanan doğuştan keçeci ısmail dayı, Doğubayazıt Gazetesine ?Oğlum şu an bu işle ilgileniyor. Fakat ondan sonra keçecilik yapan kimse kalmayacak ve bu güzel sanat yok olup gidecek. Keçenin göçebe Türk toplumunda önemi çok büyük. Keçeciliğin sağlık ve tarihsel önemi bakımından canlı tutulması ve desteklenmesi gerekiyor.? dedi.
         Bölgeden koyun yünlerini satın alarak işlediklerini anlatan ısmail dayı, ?Eskiden bu sektörde kökboyaları kullanılırdı. şimdi kimyasal boyalarla keçeleri boyuyoruz. Çobanlardan kepenek için yoğun talep alıyoruz. Bunun yanında bazı illere keçe eyerler yolluyoruz. Süs eşyası olarak da siparişler geliyor. Desenlerimi de çoğunlukla kendim çiziyorum. En çok da kelebeklerin üzerindeki renkli pullardan ilham alıyorum? ifadelerini kullandı. ?Keçe giyim eşyaları kışın soğuğu, yazın sıcağı içindekine hissettirmez? diyen ısmail dayı sözlerini şu şekilde noktaladı: ?Sağlığım el verdiği sürece imalaşanemdeyim. Oğlum bana yardımcı oluyorlar. Tek isteğim bu sanatın yaşadığını görmek. Keçe bugün hala yalıtımda ve giyimde kullanılan önemli bir materyal. Bu nedenle ülkemizin böyle bir değeri yitirmemesi, koruyup geliştirmesi lazım? şeklinde dert yandı.


         Bir zamanlar evlerin başköşelerinde yer alan ve en vazgeçilmez ev eşyası olan keçe şimdi ise sadece yaylalarda kullanılırken son keçe sanatı ustaları da zaman karşı direniyorlar. Bir zamanlar ayrıcalıklı sanat olan keçecilik sanatında şimdi çalışacak çırak bile bulunmuyor..
              ısmail dayı Doğubayazıt Gazetesine şöyle konuştu: "En çok bizi halıcılık sektörü zor durumda bıraktı. ınsanlar sağlıklarından vazgeçtiler, lüks olan halıları alıyorlar. ışlerimiz eskisi gibi devam etmiyor ve eskisi gibi talep de yok satış da yok. şimdiki gençler tozlu zahmetli bir iş diye bu mesleği yapmak istemiyor. Biz bu sanatın son ustalarıyız ve bizden sonra keçecilik sanatı da biter. Birkaç genç bu mesleği öğrenmek istese biz de onlara bu sanatı devam etmesi için seve seve öğretiriz. Türkiye nin birçok yerinde keçecilik sanatı yaygınken şimdi sadece birkaç ilde var. Biz bu mesleğin kaybolmasını istemiyoruz. Keçeler sağlık içinde önemli romatizmaya bel fıtığına faydalı, fakat kimse sağlık alanında düşünmüyor. Keçe sanatının unutulmaması için yeni pazarlar bulunmalı satışlar artmalı ve en önemlisi yeni çıraklar yetiştirilmeli. Eskiden her yerde onlarca ustası olan keçecilik şimdi Doğu bölgesinde sadece birkaç yerde yapılıyor. Türkiye genelinde ise 10-15 arası keçe sanatı ustası bulunmaktadır" şeklinde konuştu.





Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    8931,26%1,41
  • DOLAR

    32,30% 0,18
  • EURO

    35,13% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2283,02% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

Egazete


  • Perşembe 6.1 ° / -4.1 ° Güneşli
  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

28.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:47
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:52