Kanun sekreterle seyahat yapın diyor

Kanun sekreterle seyahat yapın diyor

Başlığı okuyunca yanlış anlamayın

Kanun sekreterle seyahat yapın diyor?


Celal Emiroğlu


        Efendim başlığı okuyunca yanlış anlamayın. Sekreterler illa da bayan olacak diye bir kaide yok. Ama günümüzde bayan mesleği olarak görülmekte.


        Başlığın esprisi ise: eşiniz sigortalı olmadığından eşe yapılan her türlü seyahat, konaklama ve yiyecek giderlerini masraf olarak yazılamıyor olması. Sekreteriniz ya da diğer sigortalı işçilerinizle yapacağınız şehir dışı, yurt dışı iş gezilerinin tüm masrafları gider olarak yazılabiliyor.


        Tabi ki incelikler bununla da bitmiyor. Yapılan işe göre de eşin sigortalı olup olamayacağı değişiyor. Mesela doktor olursa, mali müşavir veya avukat olursa eşlerini işyerlerinde çalıştırabilirler. Ücret ödeyip, masraflarını gider yazabilirler.


        Ama ticari kazanç elde edenler, yani esnaflar, sanatkarlar, tüccarlar, iş yerlerinde eşini ücretli olarak çalıştırıp, ona ödedikleri ücreti defterlerine masraf olarak yazamıyorlar, gelir vergisi kanununun 41. Maddesinde açık olarak belirtilmiş.


        Eşe ve çocuklara ödenen ücretler gider olarak yazılamaz diye.


GıDER KABUL EDıLMıYEN ÖDEMELER:


        Madde 41 - Aşağıda yazılı ödemelerin gider olarak indirilmesi kabul olunmaz:


        1. Teşebbüs sahibi ile eşinin ve çocuklarının işletmeden çektikleri paralar veya aynen aldıkları sair değerler (Aynen alınan değerler emsal bedeli ile değerlenerek teşebbüs sahibinin çektiklerine ilave olunur.)


        2. Teşebbüs sahibinin kendisine, eşine, küçük çocuklarına işletmeden ödenen aylıklar, ücretler, ikramiyeler, komisyonlar ve tazminatlar;


        3. Teşebbüs sahibinin işletmeye koyduğu sermaye için yürütülecek faizler;


        4. Teşebbüs sahibinin, eşinin ve küçük çocuklarının işletmede cari hesap veya diğer şekillerdeki alacakları üzerinden yürütülecek faizler;


        5. Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatlar (Akitler ceza şartı olarak derpiş edilen tazminatlar, cezai mahiyette tazminat sayılmaz. );


        6. (Ek bent: 14/06/1989 - 3571/8 md. ) Her türlü alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklam giderlerinin %50 si (0) sıfır (Bakanlar Kurulu, bu oranı %100 e kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye yetkilidir).


        7. (Ek bent: 24/06/1994 - 4008/25 md. ) Kiralama yoluyla edinilen veya işletmede kayıtlı olan yat, kotra, tekne, sürat teknesi gibi motorlu deniz, uçak ve helikopter gibi hava taşıtlarından işletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili olmayanların giderleri ile amortismanları;


        8. (Ek bend: 15/05/2002 - 4756 S. K. /28. md. ) Basın yoluyla işlenen fiillerden veya radyo ve televizyon yayınlarından doğacak maddi ve manevi zararlardan dolayı ödenen tazminat giderleri.


        Yani doktorun karısı çalışabiliyor ama örneğin bir mobilyacının karısı bir terzinin karısı iş yerinde ücretli olarak çalışamıyor.


         Bu sadece iş yerinde çalışma olayı değil tabi. ış yerinde çalışamadığı için hukuken, eşiyle birlikte bir seyahate gittiğinde, eşinin masraflarını da masraf olarak yazamıyor.


         Ama muhasebeci doktor avukat, eşinin seyahat parasını sigortalı olma şartı ile gider yazabiliyor.


        Burada böyle iş adamlarını tüccarları esnafları, eşiyle değil de sekreteriyle beraber bir iş gezisinde yurt içinde yurt dışında görürseniz, kanuna karşı gelmemek için yapıyorlar, çünkü eşleriyle giderlerse masraf yazamıyorlar.


        Onlar aslında kuşkusuz eşleriyle gitmeyi istiyorlar ama kanuna karşı gelmemek için eşleriyle değil sekreterleriyle birlikte iş seyahatine çıkıyorlar.


        Çünkü kanun böyle, aklınıza başka bir şey gelmesin.




Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9931,3%2,21
  • DOLAR

    32,44% -0,12
  • EURO

    34,76% -0,54
  • GRAM ALTIN

    2443,26% 0,31
  • Ç. ALTIN

    4004,11% 0,28

Egazete


  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli

Ağrı

26.04.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:08
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:31