KADINLARIN YENİDEN YARATTIĞI KENT: DOĞUBAYAZIT

KADINLARIN YENİDEN YARATTIĞI KENT: DOĞUBAYAZIT

Üç dönemdir kadın belediye başkanları tarafından yönetilen Doğubayazıt Belediyesi adeta yeniden yaratıldı. Yapılan çalışmalar ve projeler ile ilçe göz doldururken, belediye fark yaratacak projeleri hayata geçirdi.

BDP ve onun geleneğinden gelen partiler tarafından 3 dönemdir kadın belediye başkanları tarafından yönetilen Doğubayazıt Belediyesi, çalışmalarıyla yeni bir kent yarattı.
Yapılan yol, park, yeşil alan ve kültürel çalışmalarla birçok ilklere imza atan belediye, yeni dönemde ise önemli projelere imza atmayı hedefliyor. Köyden kente yoğun göçün yaşanması sonucu yeni mahallelerin oluşması ve nüfusun hızla artması ile birlikte uzun yıllardır Doğubayazıt’ta devam eden su sorununa köklü çözüm bulmak için çalışmalar yürüten belediye, 57 kilometre uzaklıkta bulunan Balık Gölü isale hattını yenileyerek şehir merkezine su hattı döşemeye başladı.
2008 yılında proje hazırlıklarına başlanan ve 2012 yılı yaz mevsiminde ise yapımına başlanan ve ilçenin içme suyu sorununu tümden çözecek olan Doğubayazıt Belediyesi İçme Suyu Projesi tüm hızıyla sürüyor. Bir yandan Balık Gölü isale hattı döşeme çalışmaları devam ederken, öte yandan arıtma tesisi, şehir içi şebeke döşeme çalışmaları ile depoların yapımı da hız kesmeden sürüyor. Türkiye’nin sayılı büyük projeleri arasında yer alan “ İçme Suyu Tedarik “ projesinin bitimi ile kangrenleşmiş su sorunu çözülecek.
Yaklaşık 33 milyon Euro’ya mal olan su projesi Balık Gölü isale hattı kazı çalışmaları ise 47`inci kilometre ile devam ediyor. Yaklaşık 200 kilometre olan şehir içi şebekesinin yüzde 40’ı tamamlanarak 2013 sonunda ise tüm şebeke hattı bitirilecek. Şehir içi tüm hatların yenilenmesi ile birlikte 24 saat kesintisiz su akacak olan ilçede, proje kapsamında aynı zamanda alt yapı ve kanalizasyon şebekesi de yenilenecek. Proje kapsamında yapılacak olan 6 adet farklı büyüklükteki su depolarının yüzde 60’ının yapımı bitmiş durumda. Depolara artıma tesisi kurularak ilçe halkına sağlıklı su ulaştırılmış olacak. ‘Ekolojik belediye anlayışının gerekleri yerine getiriliyor’ Ekolojik belediye anlayışının gereklerini yerine getiren Doğubayazıt Belediyesi, ilçenin ağaçlandırılması ve yeni bir görünüm kazandırılması için başlatılan seferberlik kapsamında YİBO yolu üzerinde, İshak Paşa Saray yolunda, Stadyum yoluna bin ağaç, Büyük Ağrı Caddesi’ne 300 ve Ehmedê Xani Mahallesi’nde bulunan parkta ise 85 adet fidan dikimi gerçekleştirdi.
Toplamda 415 fidan dikimi yapan belediye kentin yeşil bir kente dönüşmesi için çalıştı. İlerleyen süreçte Koçkıran tepesinde Mem û Zin Parkı`nın yapımı bitirilerek halka rahat dinlenme yeri açılacak. Kadınlara ilişkin sosyal etkinlikler Kadınların sosyal hayatta daha aktif olabilmesi amacıyla Japon Büyük Elçiliği’ne sunulan proje sonucu Ehmedê Xani Mahallesi’nde Arjin Kadın Danışma ve Çamaşır Evi yapıldı. Kadınlar hem çamaşırlarını yıkıyor hem de sosyolog eşliğinde var olan sorunlarını çözüyorlar. Çamaşır evinde eğitimlere gelen kadınların çocuklarına yönelik ise ana sınıfı açılarak okulöncesi eğitmeni tarafından dersler verilmekte.
Burada, sinevizyon, sağlık eğitimleri gibi etkinlikler düzenlenerek kadınlar bilinçlendiriliyor. Ayrıca Ayşenur Zarakolu Tıp Merkezi doktorları tarafından kadın sağlık eğitimleri veriliyor. Kanalizasyon ve yollar döşeniyor 2012 yılı içerisinde Koçkıran tepe yoluna bin 200, Mehmet Özer Caddesi’ne 2 bin 200, TEDAŞ Caddesi’ne de bin 100 metrekare olmak üzere toplamda 4 bin 500 metrekare kilitli parke taşı döşeyen belediye yönetimi, aynı zamanda 18 kilometre kanalizasyon şebekesi yaptı. Sanayi Sitesinin yolları, alt yapısı ve dükkan önleri toplamda 4 kilometre su, atık su ve yağmur suyu şebekesi döşendi, 15 bin metrekare asfalt ve 11 bin metrekare dükkanların önü hazır beton ile kaplandı. Şehir trafiği ödüllü proje ile çözülecek Şehrin içinde bulunan otogarın, şehir içi trafiğini ve yaya ulaşımını olumsuz etkilediğinden dolayı Sanayi Sitesi civarında bölgenin en büyük otogarının yapımı bitirilerek hizmete açılacak. 2 bin 860 metrekarelik alan üzerinde inşa edilen otogar 3 bloktan oluşmakta. Birinci bloğu bodrum ve bodrum üstünde 2 kat olarak inşa edilen olan otogarda, diğer 2 blokta ise kafeterya, restorant, büfe, bekleme salonu, 12 adet peron, mescit ve köy minibüsleri için yer bulunacak. Otogarın etrafı yeşil alan projesi olarak düzenlenirken, şehir içinde bulunan otogarın taşınması ile kentin trafik sorununu çözülmüş olacak.
Türkiye’nin başarılı 100 belediyesi arasına girdi
Yaptığı çalışmalarla Türkiye’nin başarılı 100 belediyesi arasına girmeyi başaran Doğubayazıt Belediyesi aynı zamanda projeleri ile de birçok ödüle layık görüldü. “Şehirlerarası Otobüs Terminali” projesi yerel yönetimler tarafından yılın en iyi projesi seçildi. Yine projeleri ile başarılar gösteren Doğubayazıt Belediyesi Ayşenur Zarakolu Tıp Merkezi için tam teşekküllü 2 adet ambulans projesi katılımcı 350 proje arasından ilk 12’ye girme başarısı gösterdi. Sosyal etkinlikler sürüyor Doğubayazıt belediyesi bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Bazid Film Günleri” ile Doğubayazıtlı sinemaseverlere doyumsuz anlar yaşattı. Film günleri kapsamında her yaşa hitap edecek filmler gösterildi. Film günleri kapsamında film oyuncuları ile çeşitli panel ve söyleşiler gerçekleştirdi. Yine sosyal faaliyetler kapsamında 1 Eylül Dünya Barış Günü ve 25 Kasım Uluslar arası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle paneller düzenlendi.
Çalışmalarda çocuklar unutulmuyor Yaptığı çalışmalar ve projelerle çocukları unutmayan Doğubayazıt Belediyesi “Önce Çocuklar Vardı Projesi” ile 450 çocuğa, ekoloji, sanat, Kürtçe, İngilizce ve drama atölyeleriyle ücretsiz kurs imkanı sağlıyor. Sanat atölyesi kapsamında 17 öğrenciden 15’i üniversitelerin güzel sanatlar fakültesi ve sanat liselerine öğrenci olarak yerleşmeyi başardı. Yine atölyeler kapsamında yapılan çalışmalar belirli dönemlerde halka sunuldu.
Yeni projeler Başlıca hizmet projeleri: “Mobil Katı Atık Aktarma İstasyonu” projesi ile çöplerin düzenli katı atık sahasına aktarılması, 2013 ilkbahar döneminde 1 Nolu Iğdır Caddesi çift yönlü olarak ağaçlandırma çalışması, Yeni Sebze Hali Yapımı, mevcut Sebze Hali yerinin Kadın Parkı olarak düzenlenmesi, Kent Konseyi binası ve arkasındaki alanda modern bir alışveriş merkezi yapımı, Doğubayazıt Su Kanalizasyon İşleri (DOSKİ) binası inşaatı, Meryemana Deresi üzerinde büyük köprü, 1 No’lu Iğdır Caddesi üzerindeki dükkânların yıkılarak caddenin yeniden yapımı, Şehitlik Caddesi asfalt yapımı, 2 No’lu Iğdır Caddesi (Hüsnü Özyeğin Cad.) asfaltlanması, Yeni Mahalle, Büyük Ağrı Mahallesi, Sanayi Mahallesi ve Hürriyet Mahallesi servis yollarının yapımı, Büyük Ağrı Mahallesinde 1adet Aile Dinlenme ve Çocuk Parkı yapımı ile çamaşır evi, Arıtma İstasyonları ile Fen, Temizlik ve Park Bahçe işlerine yeni hizmet binaları yapılması” Yapılan çalışmaları değerlendiren Belediye Başkanı Dr. Canan Korkmaz, yönetime gelmeden önce planladıkları projeleri halkla birlikte adım adım yerine getirdiklerini belirterek, hizmetlerin insan ve çevre merkezli olarak süreceğini ifade etti. Korkmaz, “Amacımız halkımızın daha rahat yaşamını sürdürecek projeler yaratarak, Doğubayazıt’a layık olmaktır. 2013 yılında da yapacağımız projeleri belirledik ve bunların da bir an önce hayata geçmesi için yönetim olarak var gücümüzle çalışacağız. Halktan aldığımız güçle hizmeti halkımıza sunarak modern yaşanılabilir bir kent inşa edeceğiz. Yapılan belediye hizmetlerinde emeği geçen tüm belediye personellerimize verdikleri emekten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Haber: ERCAN ÖZHAN



  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Egazete


  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.2 ° / 5.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

20.04.2024

  • İMSAK 03:45
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:58
  • YATSI 20:23