İŞİT`in Kürdistan`ın Şengal bölgesinde yaptığı katliamlar Ağrı`da kınandı

İŞİT`in Kürdistan`ın Şengal bölgesinde yaptığı katliamlar Ağrı`da kınandı

İŞİT çetelerin Güney Kürdistan`nın Şengal bölgesini saldırması ve orada yaşayan Kürt halkına katliam yapması Ağrı KESK birleşenleri, DİSK, KURDİDER, DBP ve HDP Ağrı yönetimleri tarafından Kütüphane caddesinde bulunan KESK binasından dört yol kavşağına kad

İŞİT çetelerin Güney Kürdistan`nın Şengal bölgesini saldırması ve orada yaşayan Kürt halkına katliam yapması Ağrı KESK birleşenleri, DİSK, KURDİDER, DBP ve HDP Ağrı yönetimleri tarafından Kütüphane caddesinde bulunan KESK binasından dört yol kavşağına kadar yapılan yapılan yürüyüşle ile protesto edildi. Yürüyüşe yüzlerce yurttaşın yanı sıra, Ağrı belediyesi eş başkanları Sırrı Sakık ve Mukaddes Kubilay, belediye eş başkan yardımcıları ve belediye encümenleri katıldı. Yürüyüşte " Dün Gazze ve Rojava bu gün Şengal katledilen insanlık" pankartını ve " Döktüğün kandan boğulacaksın İŞİT", " Ezidi halkı yalnız değildir", " Şengal direnişi Edule`nin aşkıdır", " Şengalde katliam var İŞİT`e ses çıkart" dövizlerini taşıyan yurttaşlar sık sık, " Kürdistan faşizme mezar olacak"," Bıji berxwdana YPG" sloganlarını attı.
Dört yol kavşağında kitle afdına açıklama yapan Ağrı KESK dönem sözcüsü Aslı Engin, günlerdir Ezidiler’in kutsal saydığı Şengal ve Laleş bölgelerinde insanlık onurunu ayaklar altına alındığını, fiziki ve kültürel katliam yaşandığını söyledi. Engin Aslı, " Ezidi Kürtlerinin bugüne kadar 73 kez yaşadığı kırım bugün İŞİD denilen küresel cihatçı barbarlar eliyle 74.kez gerçekleştirilmektedir. BM göre 200 bine yakın insan Şengal bölgesinde kaçmak, 20-30 bin civarında aile kutsal sayılan engal Dağına sığınmak zorunda kaldılar. Son 4 günde UNİCEF’e göre Şengal bölgesinde 40 çocuk, dağda mahsur kalan ailelerden ise 6 çocuk açlık ve susuzluk sonucu ölmüştür.500 civarında Ezidi kadını cariye olarak alınmış ve Ezidilere din değiştirme noktasında ciddi baskılar uygulanmıştır" dedi.
`Dünyanın vicdanı suskun`
Tüm dünyada küresel vicdanın sustuğunu, Türkiye’de Gazze’de yaşanan trajediye hamaset nutuklarıyla olsa da bir gündem oluşturmuşken, Ezidilerin katliama uğratılması medya ve siyaset dünyası tarafından görülmediğini belirten Aslı Engin, " Yıllardır siyasi iktidar tarafından Irak ve Suriye`de El Kaide, El Nusra, İŞİT gibi ırkçı, mezhepçi ve silahlı çetelere verilen siyasi ve ekonomik destekler, son dönemde Ortadoğu`da tarihin en kitlesel katliamların yaşanmasına, yüz binlerce insanın sırf dini inanç, mezhep ve etnik kimlik farklılıkları nedeniyle yerinden yurdundan edilmesine neden olmuştur. Siyasi iktidar, yaşanan onca katliam ve insanlık dramlarına rağmen hem katliamlara sessiz kalarak İŞİT Çetelerini desteklemiş, hemde bugüne kadar yaşanan katliamlar karşısında sessiz kalmayı tercih etmiştir" ifadelerini kullandı.
`İsrail neyse İŞİT`de odur`
AKP hükümetin İŞİT çetelerine yardım ettiğini belirten Aslı Engin, " İŞİT`in son günlerde giderek şiddetlenen saldırıları ve yaptığı katliamlar karşısında sessiz kalmak, önümüzdeki süreçte, Alevilere, Şiilere, Türkmenlere, Ezidilere, Hristiyanlara yönelik saldırıların artacağının işaretlerini vermektedir. Bugün İŞİT çetelerinin halkların geleceğini tehdit eden katliamlarına karşı çıkmak, içeride ve dışarıda hangi amaçla gündeme getirilirse getirilsin her türlü Irkçı, Mezhepçi ve ayrımcı yaklaşımlar karşısında somut tutum almakla mümkündür. Biz Ağrıdaki Demokratik Sivil Toplum Örgütleri için Gazze neyse Rojavada odur. İsrail neyse İŞİT`de odur. Yaşam hakkı çalınan her bireyin yokluğunun, aynı zamanda insanlığı da eksilttiğini hatırlatarak demokratik kamuoyunu Şengal`deki Ezidi ve Kürt halkının mücadelesine duyarlı olmaya ve dünyanın her yerinde halkların eşit ve kardeşçe bir arada yaşama istencini yükseltmeye davet ediyoruz" dedi.
`Zulüm nerede geliyorsa gelsin buna karşı direneceğiz `
Daha sonra konuşan Ağrı belediye eş başkanı Sırrı Sakık, Halk olarak tüm Kürtlerin bu katliamlara karşı ayaklanması gerektiğini belirtti. Sakık, " Her kesin bu katliamlara karşı ses çıkartması lazım. Çünkü bu insani bir durumdur. Zulüm nerede geliyorsa gelsin buna karşı direneceğiz. Bilsinler ki Kürdistan yalnız değil" dedi. 



Anahtar Kelimeler: Ağrı`da kınandı
  • BIST 100

    9931,3%2,21
  • DOLAR

    32,44% -0,12
  • EURO

    34,76% -0,54
  • GRAM ALTIN

    2443,26% 0,31
  • Ç. ALTIN

    4004,11% 0,28

Egazete


  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 25 ° / 10.5 ° Güneşli

Ağrı

27.04.2024

  • İMSAK 03:32
  • GÜNEŞ 05:06
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:05
  • YATSI 20:32