İHD BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

İHD BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Doğubayazıt?ta Hasta Tutuklular İçin Tabutlu Eylem

Doğubayazıt’ta cezaevlerindeki hasta tutukluların salıverilmesi için tabutlu eylem yapıldı.
Belediye meydanında saat 12.00′de insan hakları anıtı önünde bir araya gelen vatandaşlar, sağlık durumları iyi olmayan tutukluların serbest bırakılmasını istediler.
Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, BDP, İHD ile TUHAY-DER’in (Tutuklu Aileler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) düzenlediği eylemde konuşan İHD temsilcisi Nuri Taşdemir “Ağır hastalığı olan tutuklu ve hükümlüler serbest bırakılmıyor, ölüm cezasına mahkum ediliyor” dedi.
Grup açıklamanın ardından boş tabut ve sloganlarla şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde, grup yürüyüşünü BDP ilçe başkanlığı önünde sonlandırdı.
İHD temsilcisi Nuri Taşdemir’İN Basın Açıklaması Şöyle:
TÜRKİYE CEZAEVLERİNDEKİ AĞIR HASTA TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLERE KARŞI İŞLENEN SUÇLARA SON VERİLSİN
15 Mart 2014
Türkiye cezaevleri her geçen gün daha ağırlaşan, hiçbir hukuk normunun hiçbir vicdani ilkenin kabul ettiremeyeceği şekilde, can yakıcı bir hakikatle karşı karşıya kaldığımızı anlatıyor: Ağır hastalığı olan tutuklu ve hükümlüler siyasal bir ısrarla serbest bırakılmıyor; adeta ölüm cezasına mahkûm ediliyorlar.
Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre son 13 yılda 2300 insanın cezaevinde yaşamını yitirmiş olmasıyla birlikte değerlendirildiğinde maalesef sayıların soğuk yüzü bile sorunun yakıcılığını ortaya koymaktadır Ceza İnfaz Kanunun 16. maddesinde “hükümlünün hastalığının hayatı için kesin tehlike teşkil ettiğine Adlî Tıp Kurumunca düzenlenen ya da Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adlî Tıp Kurumunca onaylanan rapor gereği karar verilen” kişilerin infazlarının ertelenebileceği düzenleniyor olsa da bilindiği üzere, bu madde yine Ceza İnfaz Kanunu’nun 116. maddesine rağmen hasta tutuklulara uygulanmamaktadır. Dahası, hasta tutuklu ve hükümlülerin Adli Tıp Kurumu’ndan onay alması ise başlı başına yıldırıcı niteliktedir. Adalet Bakanlığı’nın belirlediği tam teşekküllü hastanelerden alınan raporlar Adli Tıp Kurumu’nda haftalarca, aylarca bekletilmekte, kimi zaman hastalar ring araçlarıyla saatler boyunca süren yolculuklarla İstanbul Adli Tıp Kurumu’na çağrılmakta ve çoğu dosya ret kararı ile geri gönderilmektedir. Hastaların bekletildiği koşulların olumsuzluğu ve rutin tedavilerinin sürdürülememesi hastalıklarının daha da ağırlaşmasına neden olmaktadır.
Cezaevinde hasta tutuklu ve hükümlülerin cezaevinde olmayanlarla eşit bir şekilde sağlık hakkına erişim hakkı vardır. Ve bu hizmeti vermek devletin sorumluluğu altındadır. Türkiye, 09.12.2003 tarihinde onaylanan “Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi”nin ve AİHM kararlarının gereklerini yerine getirmek ve tüm tutuklu ve hükümlülere uygun nitelikte, adil bir şekilde sağlık hizmeti vermek ve serbest bırakılma dâhil olmak üzere, tüm hak ve özgürlüklerine saygı göstermek zorundadır. Ağır hasta tutuklu ve hükümlülerin cezaevlerinde yaşamını yitirmesi halinde insanî önlemleri almakla yükümlü olan yargıçlar, savcılar, güvenlik raporu düzenleyenler birinci derecede sorumlu olacaktır.
Konu insan hayatı olduğunda geçen zamanın ölüm getirdiği gecikmelere yol açan, dahası kimi yanlı tutumlar sergilediği bilinen Adli Tıp Kurumu raporları yerine, kişilerin cezaevinde kalıp kalamayacaklarına ilişkin bağımsız tıbbî heyet raporlarının yeterli görülmesi gerekmektedir
Türkiye İnsan Hakları Derneği olarak şuan 202 hasta tutuklunun durumları çok vahimdir. Dün Rize Cezaevinde Hasan Kaçar ‘ın tahliye edilmesi ile sayı 201 olmuştur. Öte yandan halen güncelliğini koruyan Yeni yasa ile bir çok katil ve suçlunun tahliye olmalarına , Veli Küçük, Erhan Tuncer gibi suçluların salıverildikleri bu günlerde bile acil hasta olan 201 hastanın durumlarının göz ardı edilmesi Türkiye’de hukuksuzluğun ve de ayrımcılığın bir göstergesi olduğunu düşünmekteyiz.
Bununla birlikte Son günlerde Faşist zihniyetlerle HDP seçim çalışmalarına saldırıları kınıyor Gezi direnişinin sembolü Berkin Elvanı saygı ile anıyoruz. Ayrıca seçimi provake etmeye yönelik tüm çabaları kınıyor ve Burak Can Karamanoğlu’na rahmet diliyoruz.
Türkiye cezaevlerinde hiçbir insani, vicdani ve hukuki değerle bağdaşmayan ağır bir insan hakkı ihlali söz konusudur. Bu ihlali ortadan kaldıracak ve çözümün önünü açacak adımlar acilen atılmalı ve ağır hasta tutuklu ve hükümlülere karşı işlenmekte olan işkence suçuna son verilip, hastalar derhal serbest bırakılmalıdır.
İnsan Hakları Derneği Doğubayazıt Temsilciliği



Anahtar Kelimeler: İHD BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    34,98% -0,21
  • GRAM ALTIN

    2322,34% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Egazete


  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 11.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Ağrı

29.03.2024

  • İMSAK 05:18
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54