İÇİŞLERİ BAKANI EFKAN ALA DOĞUBAYAZIT`TA

İÇİŞLERİ BAKANI EFKAN ALA DOĞUBAYAZIT`TA

DOĞUBAYAZIT KÜLTÜR EVİ VE AHMEDE XANİ MÜZESİ TEMELİ TÖRENLE ATILDI.

Çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Doğubayazıt’a gelen İçişleri Bakanı Ala, hayırsever iş adamı tarafından yaptırılan Ahmede Xani Yüksek Okullu`nun inşaatını gezdi.
Çalışmalar hakkında bilgi alan Ala, tarihi İshak Paşa Sarayı`nın alt tarafında düzenlenen Ahmede Xani Kent Müzesi ve Doğubayazıt Evi`nin temel atma törenine katıldı.
Bakan Ala: "Ahmede Xani, bizim kültürümüzde köşe taşlarımızdan biridir. Bu da Türkiye`nin nereden nereye geldiğinin en önemli göstergelerindendir"
Gazze`deki kardeşlerimize aziz ramazanda sabırlar ve direnç temenni ediyorum. İsrail`e, Ağrılılar, Doğubayazıtlılar adına da derhal Gazze`yi terk etmesi çağırısında bulunuyorum"
Zalimler, zulümle tarih boyunca hiçbir zaman istedikleri sonuca erememişlerdir ama zarar vermişlerdir. Zarar vermeyin ve çekilin diyorum"
İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Ahmede Xani, bizim kültürümüzde köşe taşlarımızdan biridir. Bu da Türkiye`nin nereden nereye geldiğinin en önemli göstergelerindendir" dedi.
Ala, burada yaptığı konuşmada, dünyaya yön vermiş, medeniyetleriyle ev sahipliği yaparak adından söz ettirmiş, dünyadaki birçok medeniyete ciddi katkılarda bulunan Ahmede Xani Hazretleri Kültür Merkezi`ne bir nebze katkıda bulunmak için kente geldiğini söyledi.
Kültür merkezinin Ağrı Dağı eteklerinde yapılan etkinliklerin en anlamlısı olduğunu vurgulayan Ala, şunları kaydetti:
"Çünkü Ahmede Xani, bizim kültürümüzde köşe taşlarımızdan biridir. Bu da Türkiye`nin nereden nereye geldiğinin en önemli göstergelerindendir. Yani 2000`li yılların başında, Ahmede Xani`nin isminin bir parka verilip, verilmeyeceği tartışmaları yaşanıyordu. Bugün kültür bakanlığının Ahmede Xani`nin gerçekten her edebiyatseverin okuması gerektiğine inandığım, Mem-u Zin kitabı tercüme edilerek, basılmış, yayınlanmış ve milletimizin kültürel hizmetine sunulmuştur. Bunu geç kalınmış kadirşinaslık olarak görüyorum ama Türkiye`nin geldiği yeri belirtmesi bakımında da değerli buluyorum."
Ala, İsrail`in Gazze`ye saldırılarına da değinerek, "Gazze`deki kardeşlerimize aziz ramazanda sabırlar ve direnç temenni ediyorum. İsrail`e, Ağrılılar, Doğubayazıtlılar adına da derhal Gazze`yi terk etmesi çağrısında bulunuyorum. Bu arkamızda bulunan Ağrı Dağı kadar yüksek bir medeniyet temsilcisi olarak tarihte bunun en güzel uygulamalarını yapmış bir milletin ferdi olarak diyorum ki çok zor durumda kaldıklarında, dünyada batıda sürüldüklerinde, sınır dışı edildiklerinde, sığındıkları toprağın sahibi bu Osmanlı`nın mirasçısı, bizler diyoruz ki bu zulme bir son verin ve buradan çekilin" diye konuştu.
Zulümle payidar olunmayacağını vurgulayan Ala, "Zalimler, zulümle tarih boyunca hiçbir zaman istedikleri sonuca erememişlerdir ama zarar vermişlerdir. Zarar vermeyin ve çekilin diyorum" dedi.
- "Kalıcı eserler bırakmak çok önemlidir"
Doğubayazıt`ta yapılan ve açılacak olan fakülteye yürekten katkı sağlayacağını belirten Ala, şöyle devam etti:
"Burası gerçekten bu tür müesseseleri fazlasıyla hak etmiş bir şehirdir. İşte İshak Paşa Sarayı eteklerinde, bir yanda İshak Paşa Sarayı bir yanda Ahmede Xani Hazretleri adına yapılacak kültür merkezi. Bir yandan Ağrı Dağı, bir yanda kaç medeniyete ev sahipliği yapmış Doğubayazıt. Bu son derece çok güzel bir medeniyet tasavvur bir resmi burada bulunmak bir ayrıcalık. Biz de bu kadim şehir için yapılabilecek katkı varsa yapabiliyorsak bundan büyük bir onur duyar, büyük bir memnuniyet duyarız."
Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan da kentin binlerce medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, verilen destekler sayesinde Doğubayazıt`ın tarihi günlerini yaşadığını söyledi.
Yapılan önemli yatırımların, geleceğin aydınlık ve güvende olduğunu hissettirdiğini ifade eden Tekinarslan, "Doğubayazıt üzerindeki kara bulutlar dağılmaya başlayacak. Turizmle ticari alanlarıyla adından söz ettirecek bir marka kent haline gelecektir" ifadelerini kullandı.
Bakan Ala ile beraberindekiler, temel atma töreninin ardından Ahmede Xani Türbesi ile İshak Paşa Sarayı`nı ziyaret etti. Kent merkezinde esnaf ziyaretinde de bulunan Ala, tekerlekli sandalyeli Salih Gülkırmızı ile bir süre sohbet etti. Ala, engelli vatandaşa akülü araç verilmesi için talimat verdi

.



  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Egazete


  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.2 ° / 5.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

20.04.2024

  • İMSAK 03:45
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:58
  • YATSI 20:23