Hüseyin DEMİR: “Ceza indirimi ile adlı sicil düzenlemesi birlikte yapılmalı…”

Hüseyin DEMİR: “Ceza indirimi ile adlı sicil düzenlemesi birlikte yapılmalı…”

AF ÇIKIYOR ÇIKMASINA DA ADLİ SİCİL AFFI OLMADAN FAYDALI OLMAYACAK KANISINDAYIZ…

Ceza indirimi infaz düzenlemesi taslağı hakkında değerlendirmelerde bulunan Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir, Ceza indirimi veya af gibi kanunların amaç ve gayesinin toplum yararı olduğunu, Suç işlemiş bireylerin topluma kazandırılması için yeni bir fırsat oluşturma, tekrar suç işlemekten alı koymak için yapılan düzenlemelerdir.

Demir, Bireylerin ceza evlerinden sonra adli sicil kaydının 15 yıl boyunca silinmemesi, bireyin topluma adaptasyonu önündeki en büyük engel olması hasebiyle adlı sicil düzenlemesi Yapılmadan, ceza infaz düzenlemesinin tam anlamıyla istenilen hedefe ulaşmasının güç olduğunu belirtti.

Demir, Henüz teklif halini almayan ceza infaz düzenlemesi 17 maddelik taslak metinde yeni infaz düzenlemesi kapsamına alınmayacak suçların belirlendiğini, Şubat ayı başında Meclis’e sunulması planlanan düzenleme ile ilk etapta 40 bine yakın mahkûmun tahliye olacağını söyledi.

Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir, Kapsam dışı tutulan suçların, ’Terör suçları, Örgütlü terör suçları, Kasten adam öldürme, Cinsel istismar, Kadına ve çocuğa şiddet, Soykırım suçları, İnsanlığa karşı işlenen suçlar, İnsan üzerinde deney suçu, Organ ve doku ticareti, Reşit olmayana cinsel istismar, Çocukların cinsel istismarı suçu, Devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik fiiller, Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs, Kasten öldürme, Kasten yaralama, İşkence, eziyet veya köleleştirme, Kişi hürriyetinden yoksun kılma ,Bilimsel deneylere tabi kılma, Zorla hamile bırakma, Zorla fuhuşa sevk etme suçların tamamı, Atatürk aleyhine işlenen suçlar, Orman Kanunu’na aykırı suçlar’ ’infaz düzenlemesi kapsamına alınmayacağı taslak metinde belirtildiğini söyledi

Demir, “Taslak metinde olan bu suçlar dışındaki suçlar infaz düzenlemesi kapsamına alınacağını. İnfaz düzenlemesi, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki dosyaları kapsamadığını. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında tutuklu yargılananların tutukluluk halinin davam edeceği bir düzenleme olduğunu söylenebilir” dedi.

Adli sicil düzenlemesi, Ceza indiriminden daha önceliklidir…

Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir, Anayasanın 76 ncı maddesi ile Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yoksunluğuna neden olan mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren; Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla on beş yıl geçmesiyle, Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın otuz yıl geçmesiyle silinebileceğini belirten Demir, 1 yıl ceza alan kişi ile 10 yıl ve daha fazla ceza alan kişinin aldığı cezanın yılına bakılmaksızın 15 yıl beklemesinin mağduriyetlere neden olduğunu belirtti. Bu konuda alınan cezaya göre bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Demir, Ceza evlerinin varlık sebebi, kamu düzenini korumak, toplumum huzur ve güvenliğini tehdit eden unsurların ceza evlerinde ıslah edilerek tekrar topluma kazandırılması için olan bir kurumdur. Cezasını çeken kişi tekrar topluma karıştığında 15 yıl boyunca adlı sicilli olarak yasam koşullarını oluşturması zorluğu ile karşı karşıya kalmaktadır. Yapılan araştırmalarda yasam ve çalışma alanları kısıtlı kişilerin tekrar suç işleme oranının yüksek olmasının sebepleri arasında adlı sicil kaydı olan kişilerin cezasını çektikten sonra 15 yıl boyunca her ortamda karşılarına çıkan sabıkalı damgasının tekrar suç işleme oranını arttırdığı gözlenmiştir.

Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir, Ceza indirimi düzenlemesi ile birlikte adli sicil düzenlemesinin yapılmasının, suç işlemiş bireylerin cezasını çektikten sonra topluma adaptasyonu önünde çok uzun yıllar bir engel olarak duran bu durumun toplumun faydasına olacağını, 1 yıl ceza almış kişi ile 10 yıl ceza almış kişinin cezasını çektikten sonra 15 yıl sabıkalı olarak toplumda teşhir edildiğini suç ortamı oluşturan bu durumun alınan cezaya oran ile yeni bir adlı sicil düzenlemesinin yapılmasının ülkenin menfaatine olduğunu belirtti.

 



  • BIST 100

    9931,3%2,21
  • DOLAR

    32,44% -0,12
  • EURO

    34,76% -0,54
  • GRAM ALTIN

    2443,26% 0,31
  • Ç. ALTIN

    4004,11% 0,28

Egazete


  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli

Ağrı

26.04.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:08
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:31