HDP'DE ADAYLAR EĞİLİM YOKLAMASIYLA BELİRLENİYOR

HDP

.

HDP`de aday adaylığı başvurularının sona ermesiyle birlikte HDP aday belirleme çalışmaları başladı. Adaylarını belirlemek için eğilim yoklamasının startını veren HDP, aday adaylarına ilişkin kapalı zarf usulü görüşler alacak. Merkezin belirleyeceği adayla

Halkların Demokratik Partisi (HDP), milletvekilliği aday adaylığı sürecini sona erdirdi. Türkiye`nin dört bir yanından farklı inanç ve kültür gruplarına mensup bin 400 kişinin milletvekili adaylığı için başvurduğu HDP`de, adayları belirleme sürecine geçildi. Aday adayları HDP, DBP, DTK ve HDK Eş Genel Başkanları ile HDP bileşeni yapılardan, kadın ve gençlik temsilcilerinden oluşan 15 kişilik bir merkezi üst komisyon tarafından "merkezi yoklama" yöntemi ile belirlenecek. Ayrıca, kadın adayların belirlenmesi için yine aynı bileşenlerden oluşan 19 kişilik merkezi kadın üst koordinasyonu, kadın adayların belirlenmesi çalışmasını yürütecek. 

Kadın-erkek adaylar ön yoklamaya sunulacak

Merkezi seçim komisyonu tarafından adayların belirlenmesi kararıyla birlikte yerelde aday yoklaması yapılması kararlaştırılırken, aday adaylığı başvurusunda bulunan herkes için, başvuru yaptıkları yerellerde bulunan HDP, DBP, DTK, HDK ve bileşenleri, il-ilçe-belde yönetimleri, Kürdistan illerinde bulunan kent ve mahalle meclisleri, kent meclislerinin olmadığı yerlerde ayrıca belediye meclisleri, il genel meclisleri, HDK il, ilçe ve mahalle meclislerinin yürütmeleri, MEYA-DER, TUHAD-FED bileşenleri, GÖÇ-DER yönetimleri, kadın ve gençlik koordinasyonları/meclisleri ve üniversite komisyonları, kadın kurumlarının yönetimleri, birlikte hareket edilen kurum, dernek, vakıf, sendika, dergi gibi kurum ve kuruluşlardan görüşler alınacak. Kadın ve erkek aday adayları karma şekilde ön yoklamaya sunulacak.

Cevaplar yazılı olarak kapalı zarf içerisinde alınacak

Söz konusu çevrelerden ilgili adayla ilgili sorulacak sorulara yazılı bir şekilde cevaplar alınacak. Cevaplar kapalı zarflar içerisinde merkezi komisyona ulaştırılacak, merkezi komisyon tarafından adaylar ve sıralamaları hakkında karar verilecek. Böylece eğilim yoklaması ile adayların belirlenmesine gidilecek ve ayrıca adaylar belirlenirken, sadece başvurucular içerisinden değil, merkezi yönetimler ve ittifak bileşenleri de gözetilerek tümü adaylar belirlenmeye çalışılacak. Bu konuda merkezi seçim komisyonu, stratejik ihtiyaçlar ve ittifak politikasının sonuçlarına göre kararlar verilecek.

Ön yoklama komisyonları oluşturulacak

Merkezi seçim örgütleme komisyonu tarafından yürütülecek olan söz konusu çalışmada, merkezi seçim örgütleme komisyonuna bağlı olarak bölge düzeyinde ve en az bir kadının yer aldığı üçer kişilik ön yoklama komisyonları oluşturulacak ve illerin büyüklüğüne göre komisyon sayısı değişebilecek. Oluşan komisyonlar önce o ilde görüş alınacak kurumların ve meclislerin listesini ve randevu tarihlerini belirleyecek, her ilde aday adaylığı için başvuruların listesini alfabetik sıraya göre hazırlayacak ve en kısa zamanda tüm aday adaylarının katıldığı bir ortak toplantı yapılacak. Bu toplantıda ön yoklama için izlenecek yol yöntem aktarılacak ve bu konudaki hassasiyetler dile getirilecek. Ancak, merkezin atayacağı adaylar ile seçim ittifakı çerçevesinde belirlenecek adaylar ön yoklamaya tabi tutulmayacak. Kadın aday adayları için ayrıca özgün ön yoklama kadın koordinasyonu tarafından yapılacak. 

Aday belirleme çalışması 16 Mart tarihlerinde sona erecek 

Batı illerinde aday aday başvurularının az olduğu yerlerde ek aday adayı önerisi alınabilecekken, ön yoklama çalışmasını yürütecek olanlar aynı bölge içinde yer alan iller içinde çapraz görevlendirmeyle belirlenecek. Söz konusu yöntemle 7 Mart tarihinde başlayan aday belirleme çalışması 16 Mart tarihlerinde tamamlanacak ve belirlenen adaylar uygun bir tarihte tanıtım toplantısı ile kamuoyuna deklere edilecek. 

Ayrıca adaylar belirlenirken, HDP`nin çok kimlikli, farklı kültürleri kapsayan kriterleri dikkate alınacak ve adaylarda, demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü gibi temel ilkeler aranacak. Ayrıca adayların belirlenmesinde HDP, göstereceği 550 milletvekili adayında fermuar sistemini esas alacak ve adaylardan en az 275`i kadınlardan seçilecek. Böylece adaylık sürecinde eşit temsil elde edilmeye çalışılacak.  (ZEYNEP KURİŞ) 



  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Egazete


  • Pazar 15.6 ° / 4.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 18.1 ° / 3.3 ° Güneşli
  • Salı 18 ° / 7.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

19.05.2024

  • İMSAK 02:58
  • GÜNEŞ 04:43
  • ÖĞLE 12:09
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 21:03