Hayvancılık Canlanıyor

Hayvancılık Canlanıyor

Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında

Büyükbaş Hayvancılık Canlanıyor


         Ağrı Tarım veHayvancılık Müdürü  Yılmaz Zeren, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi nin vermiş olduğu faizsiz krediler sayesinde 2 yıl içerisinde 50 tane büyükbaş,150 tane de küçükbaş hayvancılık işletmesi kuruldu dedi.


         Müdür Zeren, yaptığı açıklamada, Ağrı?daki çiftçilerin genel olarak küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yaptıklarını belirterek, il genelinde yaklaşık 300 bin büyükbaş, 1 milyon 200 bin civarında da küçükbaş hayvanın olduğunu söyledi.


         Zeren, kentte hayvan işletmelerinin geçmişte küçük Aile işletmeleri olarak sektörde yer aldığını dile getirerek, daha sonraki süreçte özellikle son dönemlerde bakanlığın ve aynı zamanda devletin verdiği krediler ve hibeler sayesinde işletme çaplarının büyümeye başladığını vurguladı.


         Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında, bakanlığın vermiş olduğu yüzde 30 ila yüzde 40 hibe desteklemeleriyle il genelinde çok büyük işletmeler kurulduğunu ifade eden Zeren, şunları kaydetti:


Bu işletmeler, ortalama 100 başlık, 150 başlık ve 300 başlık hayvan işletmeleri olarak geniş ve modern işletmeler olarak kuruldu. Bunun yanında Bakanlar kurulu kararı ile birlikte, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi nin vermiş olduğu düşük faizli kredi ve faizsiz krediler sayesinde 2 yıl içerisinde 50 tane büyükbaş, 150 tane de küçükbaş hayvancılık işletmesi kuruldu. 6 tane proje de onay bekliyor. Bu krediden ilimizdeki yatırımcı ve girişimciler, büyükbaş modern tesisler kurarak bu sektör içerisinde yer almaya başladılar. Gelecekte bu şekilde işletmelerin kurulmasıyla birlikte aynı zamanda hayvancılıktan da elde edilen ürünlerin işlenmesine yönelik, özellikle süt işleme tesislerinin kurulması, deri işleme tesislerinin kurulması,et ve et ürünlerinin işletme tesislerinin kurulması da ön plana çıkacaktır. Umarım önümüzdeki süreçte bu tür işletmelerin sayıları verilen hibe ve faizsiz kredilerle artar. Çünkü bölge için iyi bir kazanç olur. Ayrıca devletin yeni getirdiği Yeni Teşvik Sistemi ile yeni kurulacak işletmelerin daha büyük ve modern işletmeler olacağına ve mevcut olan işletmelerin de daha genişletilmesine destek olacağına inanıyorum dedi.


         Diyadin?de büyükbaş hayvancılık işletme sahibi M. Nuri Taşdemir ise hayvancılığa hobi olarak başladığını belirterek, daha sonra bu işi ekonomik anlamda benimsediğini söyledi. Bölgenin tarım ve hayvancılıkla kalkınacağını ifade eden Taşdemir, Hayvan işletmesini ilk kurduğumda ekonomik sıkıntı yaşamıştım. Kredi kooperatiflerinin vermiş olduğu desteklerle devletin de verdiği faizsiz kredilerden yararlanarak bu işletmeyi aktif hale getirdim. şuan da 60 tane kültür ırkı büyükbaş hayvanım var. Temennimiz, bölgede bu tür işletmelerin yaygın hale gelmesi. Bu tür işletmelerin olması bölgede önemli yatırımları da beraberinde getirecektir. Bölgenin gerçekten sanayiye, ekonomiye ve bu tür çalışmalara ihtiyacı var. Biz ilerleyen zamanlarda ön çalışma olarak biyogaz üretmek istiyoruz. Bunu da hayvan gübresinden elde etmek istiyoruz. Hayvanın gübresini organik gübreye çevirip, bölgede bir organik gübre fabrikası kurmak istiyoruz. Bunları gerçekleştirmek için devletin bölgeye yapacağı teşvikleri bekliyoruz. Bu Yeni Teşvik Sistemi de hayata geçerse biz önümüzü görüp daha büyük yatırımlar yapmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.





Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10561,53%2,34
  • DOLAR

    32,25% -0,07
  • EURO

    34,99% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2477,57% 0,47
  • Ç. ALTIN

    3972,51% 0,54

Egazete


  • Cumartesi 16.1 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 15.6 ° / 4.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 18.1 ° / 3.3 ° Güneşli

Ağrı

18.05.2024

  • İMSAK 02:59
  • GÜNEŞ 04:44
  • ÖĞLE 12:09
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:25
  • YATSI 21:02