HAMUR´DAKİ SELDE 551 KÜÇÜKBAŞ HAYVAN TELEF OLDU

HAMUR´DAKİ SELDE 551 KÜÇÜKBAŞ HAYVAN TELEF OLDU

.

Ağrı´nın Hamur ilçesinde, 3 gün önce etkili olan sağanak dolayısıyla oluşan selde 551 küçükbaş hayvanın telef olduğu bildirildi.

Hamur Kaymakamı Cüneyt Manisa, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Baldere, Seslidoğan köyleri ile Nallıkonak köyüne bağlı Güllüce mezrasında 3 2ün önce sel yaşandığını anımsattı.

Selin meydana geldiği ilk andan itibaren köylere ulaştıklarını aktaran Manisa, "Selin meydana geldiği köy ve mezranın yolları hemen Özel İdare ve belediye ekipleri tarafından temizlendi. Çok şükür can kaybı yok." dedi.

Baldere köyünde 551 küçükbaş hayvanın sele kapılarak telef olduğunu belirten Manisa, şöyle konuştu:

"Selde köylüye ait 551 küçükbaş hayvan telef oldu. Ayrıca Baldere ve Gözlüce mezrasında selden dolayı su sıkıntısı yaşandı. Devlet olarak elimizden geleni ivedi şekilde yapıyoruz. Aynı zamanda muhtarlarımız tarafından selde evi zarar görmüş vatandaşlarımız varsa bize bildirdikleri takdirde yardım edeceğiz. Geçimini gerçektende 3-4 hayvandan sağlayan ve o hayvanlarını da selde kaybeden vatandaşlara da özellikle yardım edeceğiz. Devlet olarak tüm imkanlarımızla vatandaşlarımızın yanındayız."

Vatandaşlardan Mehmet Şerif Aydemir de selin aniden bastırdığını belirterek, "Ne kaçacak yerimiz ne de yetişecek halimiz vardı. Hayvanlarımızı su kendi gözlerimizin önünde canlı canlı götürdü ve 551 tanesi telef oldu." dedi.

Devletin hasar tespiti yaptığını ifade eden Aydemir, şunları kaydetti:

"Selin ardından AFAD, DSİ, özel idare ve belediye ekipleri geldiler ama bize ´telef olan kuzulara yardım çıkaracak halimiz yok. Çünkü kulaklarında küpe yok´ dediler. Peki buna bir çare bulunmayacak mı? Kış geldi nasıl olacak. Kuzu yok artık satacak, maaşlarımız yoktur. Yani hiçbir gelirimiz yok nasıl yapacağız. Kendi canımızdan vazgeçerek suya atladık 300 koyunu yaralı çıkardık. Durumu çok kötü olanları kestik. Şimdi bazı koyunların ayakları kırık, kuyrukları kopmuş, bazı hayvanların ise içleri yaralı bilemiyoruz. Daha veterineri çağıramadık. İnşallah bir an önce köyümüze veteriner gelir ve geriye kalan hayvanlarımızı tedavi ederiz."

Köydeki telef olan hayvanların toplanması gerektiğini belirten Aydemir, "Gördüğünüz gibi sel almış böyle dere kenarlarında ölen koyunlar. Bazı yerlerde 100 tane bazı yerlerde yaklaşık 30 tane. Örneğin şu an burada 4 tane var. Bunların kokusu nasıl olacak yaz mevsiminde. Devletten rica ediyoruz bu hayvanlar toplanılsın bir yere gömülsün." diye konuştu.

Sürünün çobanı Mehmet Taşdemir ise çocukları ile beraber köyün çobanlığını yaptığını belirtti.

İftar saatine yakın bir zamanda köylünün bin 500 hayvanını otlatmaya çıkardığını anlatan Taşdemir, "Aniden fırtına oldu ve felaket bir yağmur yağdı. Koyunlar bir araya toplanınca biz kuzuları yukarı çıkaramadık. Sonra birden bire sel bastı ve selin altında kaldık. Ondan sonra çocuğum elimden kaydı. Çocuğumu kurtarmak için bende attım kendimi kurtaramadım. Kendim zar zor bir taşa tutundum. Büyük oğlum elimden kayan küçük oğlumu kurtardı.Sonra diğer kızımda sele kapıldı, büyük oğlum onu da kurtardı. Allah´a çok şükür kurtulduk." dedi.

Selin koyunları köyden geçen dereye sürüklediğini anlatan Taşdemir, şunları kaydetti:

"Sel nedeniyle kuzuların neredeyse yarısı sele kapılıp dereye kadar gitti. Köylüler yardıma gelinceye kadar bir şey kalmadı, kurtaramadık. Komple köyün eteğindeki dereye dökülüp gitti. Mahsur kaldık. Yaralandım göğsümden ve ayaklarımdan. Beni hastaneye kaldırdılar. Doktor göğsümün ezildiğini söyledi. Kırık çıkık yok ama şu anda nefes alamıyorum. 3 gündür yataktayım bugün biraz düzeldim.  Yetkililer bize yetiştiler, ellerinden geldiğince bize yardım ettiler."(AA)

/resimler/2016-6/28/0858478702997.jpg



  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,20
  • EURO

    34,91% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2435,49% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Egazete


  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

26.04.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:08
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:31