Geride bıraktığımız 2020 yılı…

Geride bıraktığımız 2020 yılı…

Hüseyin DEMİR

Dünya çapında 80 milyon insanın enfekte olduğu ve yaklaşık 1,8 milyon kişinin hayatını kaybettiği Koronovirüs musibeti nedeniyle , her insan için 2020 tam bir felaket yılı oldu, olmaya devam etmemesini temenni ediyorum.

Milyonlarca insanın yaşamını yitirdiği, işini ve aşını kaybettiği, ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldığı ve dünya genelinde çok büyük bir ekonomik daralmanın yaşandığı bir yıl oldu. Bir umut olarak etkili bir aşının çıkmasını her insan gibi bekliyorum ama şuna dikkat çekmek isterim ki! Koronavürüsün yarattığı tahribat o büyük ki, etkili bir aşı çıksa dahi oluşan tahribatın onarılması hiçte kolay olmayacaktır.

Koronavirüsün neden olduğu tüm tahribatları onarabilmek için birbirimize destek olmalıyız ve tüm zorlukları beraber aşmalıyız.

Bir söz vardır ‘gemisini kurtaran kaptandır’ derler ya işte Koronavürüs dünyanın küçük bir köyden ibaret olduğunu şahsi davranış ve kazançların hiçbir öneminin olmadığının net olarak ortaya çıktığı 2020 yılından ders alarak, her durumun bir birine zincirleme bağlı olduğu gerçekliği ile birbirimize destek olarak ancak bu zorlukları aşabiliriz.

Koronavirüsün sağlıktan sonra en fazla etkilediği konu ekonomidir.

Dünya geneli milyonlarca kişi işinden aşından oldu ve olmaya da devam etmektedir. Tüm devletler Koronavirüsün ekonomiye verdiği tahribatı en aza indirmek için birçok önlem ve destek paketleri açıklasalar da tahribatı en aza indirebilen bir devlet ve mücadele yöntemi ortaya çıkmış değil.

 Ülkemizde en son işten çıkarma yasası 2 ay daha uzatılarak, işsiz sayısının arması bir nebze dondurulması sağlansa da fotoğrafın büyüğüne bakıldığında, durumun çok vahim olduğunu görüyoruz.

Ekonomi adına 2021 yılı için daha sistemli , öngörülebilir ,çözüm odaklı ve tatmin edici yöntemlere ihtiyaç olduğu kabak gibi ortada durmaktadır. Ancak burada her insanın farklıda olması gereken kişiye düşen yardımlaşmayı artırmak ,birbirine destek olmak asıl önemli olandır.

Bakınız; Fâtih Sultan Mehmed Han bir gün yiyecek maddelerinin kalitesini ve narh durumunu kontrol etmek gayesi ile kıyafet değiştirip çarşıya çıktı. Bir dükkâna girip selâm verdikten sonra; “Yarım batman, yağ, yarım batman bal ve yarım batman peynir veresiz” dedi. Dükkân sahibi yarım batman yağı tartıp parasını hesap ettikten sonra; “Ağam, sair isteklerinizi de karşı komşumdan alasız. Zîrâ kim hem onun malı daha yeğdir. Hem de komşum daha siftah etmedi” dedi. Pâdişâh ikinci dükkâna varıp oradan da yarım batman bal alınca, bu dükkan sahibi de; “Allah’a şükür olsun siftahımı ettim. Hem de çocuklarımın nafakasını çıkardım. Bundan sonrası kârdır. Diğer isteklerinizi komşumdan alınız. O daha siftah etmedi” deyince, Fâtih Sultan Mehmed Han; “Bu milletteki bu ahlâkî istikâmet yok mu, ona dünyâlar fethettirir. Milletin ahlâk-ı safiyetine halel getirenleri Allah kahretsin” dedi.

Burada görüldüğü gibi esnafların birbirine destek olması, yıkılmayacak bir ekonomiyi işaret etmektedir. Şahsım adına ben bilirim ki bir insanın işi bozulursa kendisi ile birlikte en az 10 insanın işi bozulur ve o 10 kişi de 100 kişinin işinin bozulmasına sebep olabilir, bundan dolayı beraberinde başka sorunlar oluşarak, düzen bozulur ve mağdur insan sayısı birden artar.

Koronavürüs nedeniyle 2020 yılında ekonomisi bozulan ,işsiz kalan nice insan oldu. Bundan dolayı 2021 yılında her insan diğer insanlara destek olma niyetiyle hareket ederse, ben inanıyorum ki kısa zamanda tüm toplum kazançlı çıkacaktır.

Koronavürüsten dolayı 2020 yılında hayatını kaybeden tüm insanlarımıza, sevdiklerimize öncelikle Allahtan rahmet diliyorum.2021 Yılının tüm insanlara sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini Yüce Allahtan diliyorum. Yeni yılınız hayırlara vesile olması dileğiyle iyi günler dostlar.



Anahtar Kelimeler: Geride bıraktığımız
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Egazete


  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.2 ° / 5.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

20.04.2024

  • İMSAK 03:45
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:58
  • YATSI 20:23