FATMA SALMAN, BABASI ADINA MERHUM SEYYİD, ŞEYH AHMET SALMAN VAKFI KURUYOR

FATMA SALMAN, BABASI ADINA MERHUM SEYYİD, ŞEYH AHMET SALMAN VAKFI KURUYOR

Haber. Nezir ÇELİK

 

23 ve 24. Dönemde AK Parti Ağrı Milletvekili Hemşerimiz Fatma Salman, MERHUM BABALARI ŞEYH AHMET SALMAN adına yapılacak hayratın sürekliliği için bir vakıf kurmak için çalışma başlattı.

Şeyh Ahmet SALMAN Vakıf faaliyetleri arasında rutin hayratlar dışında çeşitli SOSYAL ve EĞİTİM faaliyetlerinin de olabileceği ifade ediliyor.

Şeyh Ahmet SALMAN için kurulacak vakıf, bu alanda Doğubayazıt ve Ağrı bölgesinde bir ilk. Vakfın tamamlanması ile birlikte, benzeri vakıflara da örnek olabilecek ve bu gibi sosyal kuruluşlar yaygınlaşabilecektir.

Bilindiği gibi,

Milletvekilliği Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Kâtip Üyeliği, TBMM içişler komisyon üyeliği, TBMM Kadın-Erkek fırsat eşitliği komisyon üyeliği, AK Parti 3. Olağan Büyük Kongresinde, AK Parti Genel Merkezi’nde Başbakanın başkanlığındaki MKYK merkez karar ve yönetim üyeliği görevinde, TBMM ve AK Parti Genel Merkez’de birçok farklı görevlerde bulunan  Fatma Salman imkânlar çerçevesinde elinde geleni yapıyor.

Halen Ankara´da yerleşik olan Ağrı Eski Milletvekili bunun akabinde

Aslen Mesleği Mali Müşavir ve Denetçi olan FATMA SALMAN, vekilliği döneminde Ağrı´ya iyi hizmet yapan hemşerilerimizden biri.

Merhum Babası gibi hayırseverliği ve yardımlarıyla tanıdığımız Fatma Salman’a bu çalışmalarından dolayı da tebrik ederiz.

KISACA 

ŞEYH AHMET SALMAN’I YAZALIM

Şeyh Ahmet Salman, 1924 yılında Doğubayazıt Eskisu Köyünde dünyaya gelmiştir. 

Salman ailesi, Osmanlı Devleti döneminde himaye görmüş, Seyitlik beratı almıştır.

Ahmet Salman 1950'li yıllarda Iğdır ilinde kumaş dükkânı, Doğubayazıt ilçesinin Şakabat Köyünde ise bakkal dükkân işleterek iş hayatına adım atmıştır.

Salman, 1963-1964 yıllarında işletme hakkin ihale yoluyla almış olduğu Balık gölünde 24 yıl boyunca filen işletmiş, gölden elde edilen ürünleri kurmuş olduğu kooperatif üzerinden satmıştır.

Ahmet Salman, 1973 yılında İran'a canlı hayvan ihracatıyla uluslararası ticarete başlamıştır.

Salman, 1980-1981 yıllar arasında Irak’a büyükbaş hayvan, 1981 yılından 1985 yılına kadar Libya ya kurbanlık koyun (Trabzon'dan deniz yoluyla), yine 1983 yılında iran'a koyun ihracatı yaparak canlı hayvan ihracatına devam etmiştir.

1974 yılında Iğdır bölgesinden (Iğdır, Aralık, Karakoyunlu, Tuzluca, Yaycı)

Erzurum Seker Fabrikasina, 3,5 ay gibi bir zamanda, yaklaşık 80.000 ton (o zamana kadar yapılan en yüksek miktarlı sevkiyat) şeker pancarı taşımacılığı işini yapan Salman, muhtelif tarihlerde (1974-1975 yıllarında) yine Iğdır bölgesinden Erzurum Şeker Fabrikasına; 1984 yılından sonra ise Iğdır bölgesinden Ağrı Seker Fabrikasına şeker pancarı taşımacılığı gerçekleştirmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Ahmet Salman yurtdışına çimento ihracatı yapmıştır. Bu suretle İran devleti ile yapmış olduğu anlaşma uyarınca Sivas Çimento Fabrikasından almış olduğu 50.000 ton çimentoyu, 1975-1977 yılları arasında İran’a ihraç etmiştir. Daha sonraki tarihlerde ise Aşkale çimento Fabrikasından almış olduğu çimentoyu İran’a ihraç etmiştir.

Ayrıca Ahmet Salman; Iran devletinin, Romanya ve Bulgaristan'dan satın aldığı  on milyon koyunu İran'a nakletmek için İran devleti ile anlaşma yapmış; Romanya'nın Köstence limanından ve Bulgaristan’dan Trabzon'a özel gemilerle getirilen ve Trabzon'da sundurmalarda dinlendirilen koyunlar, 1976 yılından 1979 yılı sonuna kadar İran'a nakletmiştir. 1978 yılında, o tarihlerde ülke genelinde Yaklaşık on kişide bulunan, C2 Uluslararası Taşıma Yetki Belgesini alan Salman, bir kısım koyun nakliye işini de bu belge ile gerçekleştirmiştir.

Salman, 1982 yılında Petrol Ofisi Genel Müdürlüğünün İran'dan satın almış olduğu fueloilin Türkiye'ye getirilmesi ve PO bayiliklerine dağıtılması işini de yerine getirmiştir.

Ahmet Salman ticari hayatı boyunca bölgesinde en çok vergi ödeyen mükellefler arasında yer almıştır. Salman, bölgenin ekonomik kalkınması ve ticari hayatinin gelişmesi noktasında önemli rol oynamıştır.

Çevresinde yardımseverliği, fedakarlığı, mütevaziliği ile bilinen Salman, Kızılay, çocuk esirgeme kurumları, cezaevleri olmak üzere bir çok kurum ve kuruluşa yardımlar yapmış, toplumsal huzur ve refah adına aileler arasında meydana gelen uyuşmazlıkları çözerek kanaat önderliği misyonunu yerine getirmiştir.

Şeyh Ahmet olarak tanınan Ahmet Salman, 1991 yılının Nisan ayında vefat etmiştir. 

 

 

CUMHURBAŞKANIMIZ RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN SEVGİLİ EŞİ EMİNE ERDOĞAN HANIMEFENDİ İLE AĞRI ESKİ MİLLETVEKİLİMİZ FATMA SALMAN



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Egazete


  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 25 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Salı 24.3 ° / 9.9 ° Güneşli

Ağrı

28.04.2024

  • İMSAK 03:31
  • GÜNEŞ 05:05
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:06
  • YATSI 20:34