EYLEMLER DEMOKRATİK BİR HAK AMA?

EYLEMLER DEMOKRATİK BİR HAK AMA?

Halit BEYTÜT Yazıyor Batman Haber Gazetesi

Haksız uygulamaları, yanlış olarak algılanan bazı yasaları protesto etmek ülkemizde alışılagelmiş bir olaydır. İlimizde de zaman zaman yapılan eylem ve protestolar ne yazık ki amacını aşmaktadır. Haksızlıklara karşı dik durmanın bir erdemlilik olduğunu ve buna da susulmaması gerektiğine inanırım.
Bu yüzden yapılan eylemleri demokratik bir hak olarak görür destek bile veririm ama yapılan eylemlerde vatandaşın malına zarar vermek, esnafın camlarını indirmek, halk otobüslerini içinde onlarca insan olmasına rağmen taşlamak yapılan eylemi anlamsızlaştırdığı gibi vatandaşın büyük öfkesini de kazandırır. İlimizde önceki akşam IŞİD terörünü kınamak amacıyla yapılan eylemde birçok esnafın camlarının kırıldığını, arabaların yakıldığını, esnafımızın camlarının kırıldığını, bankalara ait ATM lerin kullanılamaz hale getirildiğini, otobüs duraklarımızın tahrip edildiğini üzülerek gözlemledik. Eylemleri organize edenlerin katılımcılara vurun kırın dediğine kesinlikle inanmıyorum ama ilimizde her nedense yapılan tüm eylemlerde bir gurubun eylemcilerine arasına katılarak her yeri yakıp yıkma gibi bir fikir içinde olanları olduğu da bir gerçektir. Protestolar elbette yapılacaktır.
Bunların doğal olduğu gerçeğini de göz ardı etmemek gerekir ama bu tür eylemlerde şehri huzursuz etmek, insanların malına zarar verip onları mağdur etmek akıl karı değildir. Eylemlerin organizesini yapan aklı başında insanlarımız artık bu konuya ivedilikle el atmalı ve yapılan ya da yapılacak eylemlerde özellikle halkın malına ve kamu bankalarına ile esnaflarımızın dükkanlarına zarar verilmemesine özenle dikkat etmeleri gerektiğini ifade etmek isterim. Eylemcilerin arasına katılıp her eylemde olduğu gibi milletin kalına araçlarına esnafın dükkanlarına zarar veren bu gurubu mutlaka ama mutlaka belirleyip eylem dışına almaları gerekmektedir.
Bunların arasında hırsızı, uyuşturucusu,vb. gibiler olduğu da bilinen bir gerçektir. Bu nedenle özellikle organize edenlerin artık bunlara dur demesi gerektiğini hatırlatmakta yarar görüyorum. Aksi takdirde bunlar zamanla daha da ileriye gidecek ve bu gün vatandaşın malını kırıp dökenlerin daha da ileriye giderek vahim olayların müsebbibi olacaklardır ve buda eylem yapan kuruma mal edilecektir ki bunu hiç birimiz istemeyiz.
Batman dün sabah adeta savaştan çıkmış bir hali andırıyordu. Kırılan camlar, tahrip edilen banka ATM’leri, otobüs duraklarının paramparça olmuş hali, reklam amaçlı kullanılan tüm panoların kırıldığını gördükçe üzülmemenin elde olmadığını gözlemledik. Yazıktır günahtır ne isteniyor ya da ne amaçlanıyor? Bilemeyiz ama kendi halkına bu denli zarar veren bir zihniyetin var olduğunu düşünmek bile bizleri ürpertiyor. Eylemler ve protestolar anlamına yakışır bir şekilde yapılırsa anlam kazanır, yok eğer kırıp dökmekle, şehre zarar vermekle eylem yapılıyorsa bunun anlamı asla takdirle karşılanmaz bunun böyle bilinmesinde yarar olacaktır.
Bizim tek ricamız yapılan ya da yapılacak eylemler anlam kazanması için bu tür kırıp dökmelerin artık bir kenara bırakılması ve seslerin daha iyi bir şekilde ilgililere duyurulması için anlamlı ve örnek teşkil edebilecek protestoları yapılmasıdır.
Kendi halkının malına, kendi esnafının camını yere indirip ucuz kahramanlık yapmanın bir anlamı yoktur. Bizim insanımız ekmeğini kazandığı işyerine taş atmak vicdanları sızlatır. Vatandaşlarımızın dişinden tırnağından biriktirip edindiği aracını yakmak utanç verici bir olaydır. Bu düşünce ile eylemlere katılanlar bir an evvel bu düşüncelerinden arınmalı ve halka zarar vermeme adına gereken özveriyi göstermelidirler. Kırıp dökmeden, yakıp yıkmadan yapılacak protestolara evet ama yakıp yıkarak amaçsız eylemlere kesinlikle HAYIR diyoruz.
Tüm aklıselim vatandaşları eylemlerde böylesine üzüntü verici olaylara neden olanlara engel olmaya davet ediyoruz.



  • BIST 100

    9755,63%0,64
  • DOLAR

    32,52% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,24
  • GRAM ALTIN

    2445,09% -2,16
  • Ç. ALTIN

    4091,31% -1,96

Egazete


  • Salı 18.4 ° / 5.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 20.3 ° / 7 ° Güneşli
  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli

Ağrı

23.04.2024

  • İMSAK 03:39
  • GÜNEŞ 05:12
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:57
  • AKŞAM 19:01
  • YATSI 20:27