EMANETİ EHİL OLANA VER?

EMANETİ EHİL OLANA VER?

Araştırmacı Yazar HÜSEYİN DEMİR

Araştırmacı Yazar HÜSEYİN DEMİR

Emanetin sosyal hayata tatbiki, Kur´ân´da mealen şöyle anlatılır:

?Ey iman edenler! İnsanlar arasında adâlet edin ve emaneti, işi ehline (uzmanına, lâyık olana) verin.? (Nisâ Sûresi, 58.)

Demek ki, emanet sahiplerinin, emânet edecekleri insanda ilk arayacakları şart ?ehliyet? ve ?liyâkat?tir. Yani, ?bilgi ve maharet/beceri, san´at? şarttır. Yoksa, ?yakınlık dindarlık, evliyalık? değildir.

Aslında insanların en avamı bile, özel ve günlük bütün işlerinde ?emaneti, işi ehline? veriyor. Evinin planını, yapımını için işi iyi ustaya mimara; elbisesinin dikimini iyi bir terziye, otobüs, gemi, uçak kullanımını, vs. ?yakınına, dindara, müftüye, hocaya, evliyaya? çizdirmiyor, yaptırmıyor; diktirmiyor, kaptanlığını teslim etmiyor. 

Bizim bahsettiğimiz beşeri işleri ayrı manevi işeri ayrı düşünmek gerektiğini ama hem işinde ehil hem de imanlı ise tabi bu fıtrattaki kişi daha iyi olacaktır işi teslim etme noktasında müsterih olunur.

Her işimizi ehline vermeye gayret ederiz ama iş siyasete gelince ehil kişiyi seçmeme konusunda gayet başarılıyız bence, tabi bunun birçok etkeni olduğu gibi siyasette bulunan siyasetçilerin kendilerini farklı göstermesi dünyevi menfaatler din,ırk,akraba,dostluk ilişkileri vb birçok neden bizleri yanlış tercihe yönlendirebiliyor.

Ağrı gelişmişlik sıralamasında son sıralarda ise.

Emaneti ehline vermek Ağrılılar için bence farzdan öte gençlerimiz ve çocuklarımızın geleceği için mecburiyettir.

Belediye başkanlığı seçimi, Meclis üyesi seçimi ,hatta muhtarlık seçiminde bile, ehil olana emaneti teslim etmek, il ,ilçe, mahalle ve köylerin hepsinin emin ellerde olması anlamına gelir ki! Bu durum ilimizin ahenk ile kalkınması, gelişmesi anlamına gelir.

Farzı misal sözüm meclisten dışarı

Belediye başkanı ehil, belediye meclis üyelerinin çoğunluğu ehil değilse o belediye başkanı o şehre hizmet getiremez. Tam tersi bir durumda ise belediye meclisinin kararları ile hizmetlerin gelmesi daha rahat olmaktadır. Burada bakmamız gereken ekibin önemidir.

Ekip sağlam, ikili ilişkileri Türkiye çapında olan bir aday şehre daha fazla hizmetin gelmesini sağlayabilir.

Mevcut düzende başkan yetenekli ,hükümete yakın ise ikili ilişkileri ile daha fazla yatırımı şehre kazandırabilir.

Belediyecilik gönül işidir. Burada önemli olan kimin belediye başkanı olduğu değil doğru kişi belediye başkanı olmuş mu? olmamış mı? ?´emanet ehlinde mi! değil mi!´´

Ehlinde ise güzel günler sizin olacaktır.

Yok ehlinde değilse! 5 sene kayıp olmuş demektir.

Vicdanınız sizin bir işi ehline vermenize yeter!

Vicdan muhasebesi yapabilmek için insanların bilgi sahibi ,araştırması, izlemesi düşünmesi ve en nihayetinde idrak etmesi gerekir.

Bilgisiz bir izleme dış görünüze konuşma, ilgi alakaya göre vaad ve benzeri durumlara göre vicdan muhasebesi hatalı olabilir.

Araştırmadan vicdan muhasebesi yapmak sizin yanlış karar verme noktasına itebilir.

Her yönü ile düşünen sorgulayan olursak konuyu tam anlamı ile idrak ederek vicdan muhasebesine girmiş oluruz ki bu bizim doğru karar vermemiz sağlar.

Vicdanınıza sorun o sizi doğru yola götürür?

Vesselam hayırlı günler dilerim?



Anahtar Kelimeler: EMANETİ EHİL OLANA
  • BIST 100

    9074,82%-0,06
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,93% -0,36
  • GRAM ALTIN

    2324,18% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Egazete


  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 11.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Ağrı

29.03.2024

  • İMSAK 05:18
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54