DÜN YAZDIKLARIM BUGÜN HALEN YAZILMASI GEREKENLERDİR?

DÜN YAZDIKLARIM BUGÜN HALEN YAZILMASI GEREKENLERDİR?

Yaşamayan Balık Gölü Moteli, Hayal Olan Alabalık ve Kirletilen SU Hafızası?

Nezir ÇELİK´in Kaleminden

30 Yıla YAKLAŞAN GAZETECİLİK MESLEĞİMDE, yazdıklarım haber arşivlerini karıştırırken bir çok yazımın bugün hala geçerliliğini koruduğunu gördüm.

Hatta ve hatta Kitaplaştırmaya çalıştığım onca yazımın arasında seçtiklerimi bir kez daha yayınlamakta hiç bir mahsur görmüyorum.

Çünkü yazılarıma konu olan isimler gelip, geçmişse de yazının omurgasını oluşturan konular aynen devam ediyor.

Ve bu yazıların yeniden yayınlanması ve bugün geçerliliğini korumaya devam ettiğini mevcut siyasilere, idarecilere ve gündemi çok çabuk unutanlara hatırlatmak gerekir diye düşünüyorum.

İşte o yıllar önce yazılmasına karşın bugün hala geçerliliğini koruyan yazılarımdan bir kaçı?

1-YAŞAMAYAN BALIK GÖLÜ MOTELİ

/resimler/2017-9/14/1235132961467.jpg

Biri yapıyor, yapmaya gücü yetmeyenler de yıkıyor ya da sahip çıkmayarak yok olup gitmelerine göz yumuyor.

Doğubayazıt´ın 60 km kuzeybatısında, deniz yüksekliği 2.000 metre, 24 kilometrekare alanında lav seti gölüdür. İlçenin turistik ve mesire yerlerinden biri de Balık Gölü´dür. Göle en kısa yol, Taşlıçay üzerinden çıkan yoldur.  27 kilometrelik bu yolu 60 kilometre Doğubayazıt yolu tamamlar. Yani Balıklı Gölü´ne hem Doğubayazıt üzeri hem de Taşlıçay üzerinden gidilir. Alabalığı ile ünlü bu gölümüz tatlıdır. Gölde yetişen kırmızı pullu´´kızıl alabalık´´lezzetinden öte, kırık, çıkık gibi ortopedik tedavilerde ilaç kullanılmaktadır.

Buna ilaveten?

12 Eylül 1980´ın kudretli valisi ve darbenin Ağrı Belediye Başkanı Kutlu Aktaş, dönemi boyunca hiç boş durmadı, darbe yönetiminin birçok olanağını Ağrı için cömertçe kullandı. Bu bağlamda hatırı sayılır yatırım ve hizmetlere imza attı.

 Kutlu Aktaş döneminde gerçekleşen bazı yatırım ve hizmetler halen varlığını sürdürürken, bazıları ise daha sonra gelen valilerin ilgisizliği sebebiyle enkaz olup ortada kaldılar.

Vali Kutlu Aktaş bazı sabit binalar da yaptırdı. 12 Eylül döneminde Balık Gölüne yaptırdığı Motel,  bir süre faal bir şekilde hizmet verirken Kutlu Aktaş´ın  Malatya´ya atanmasıyla sahipsiz kaldı ve sonuçta çürümeye terk edildi.

Biri yapıyor, yapmaya gücü yetmeyenler de yıkıyor ya da sahip çıkmayarak yok olup gitmelerine göz yumuyor. Ağrı´nın yönetim anlayışı işte böyle? 

2- DOĞUBAYAZIT`TA ALABALIK HAYAL OLDU?

/resimler/2017-9/14/1235451712250.jpg

Malum Konumuz Balık gölü.

Balık Gölü, bir zamanlar kırmızı benekli alabalıkları ile ün yapmıştı. Öyle bir ün yapmıştı ki Balık Gölünün Alabalığı ta Amerika´dan sipariş ediliyordu.
Alabalık aynı zamanda çok yoğun bir şekilde çıkıyordu gölden. Şimdi gelen sazan kadar Balık Gölünde Alabalık vardı. Ama şimdi Balık Gölünde Alabalık yakalamak adeta yok denecek kadar azdır. Çıkanlar da kırmızı benekliğini kaybetmiş, melezleşmiş bir balı. Ayrıca tadı da olmuyor eskisi gibi.
İşin ilginç yanı Balık Gölünde şimdi başka balıklar vardır. Aynalı Sazan dedikleri yamyam bir balık türemiş ki, onların olduğu yerde Alabalıkların yaşaması imkansız. Yakaladığı yerde yutuyor alaları. Durum böyle olunca Alabalık Bulmak çok zor.
Edinilen bilgilere göre, aynalı sazanların Tarım Bakanlığının bilgisi dışında Taşlıçay Kaymakamlığı tarafından göle atıldığı, göldeki ekolojik dengenin bu nedenle bozulduğu ifade ediliyor.
Aynalı Sazan Balığının her yerde yetiştiğini söyleyen vatandaşlar? balık gölü suyu Alabalıkların yetişmesine uygundur. Bu dışında kırmızı benekli alabalıklar yaşayamıyor. Oysaki Aynalı Sazan bütün tatlı sularda yetişiyor. Dolayısıyla Aynalı Sazan gölde çoğalınca Alabalıkların da nesli kurudu? dediler.
Bakı mülki idare amirlerinin her şeyi biliyor gibi davrandıklarını ifade eden vatandaşlar, ?yetkilidirler diye her şeyi bilmeleri mümkün değildir. Nitekim despot bir kaymakam iş yapacağım derken balıkların neslinin yok olmasına sebep oldu. Onun için her iş ehline bırakılmalıdır? diye konuştular.

3-VATANDAŞLAR SU HAVZASINI KİRLETİYOR.

/resimler/2017-9/14/1236069525100.jpg

Halen Doğubayazıt´a bağlı Balık gölünün etrafında küçük sayılabilecek birkaç köy ya da mezra var. Bu köyler su havzasını kirletiyor.

İleride yaşamsal bir sorunun baş göstermemesi için bu köylerin su havzasında mümkün olduğunca uzaklaştırılması gerekir.

Balık Gölü çevresine bakıldığında yüz binlerce insana içme suyu sağlayan gölün tamamen korumaya alınması lazım

 Bu hususta acilen önlem alınmasını isteyen vatandaşlar, ?Balık Gölünün kıyısındaki bu köylerin acilen buradan uzaklaştırılması için gerekli kararlar alınmalıdır.? dediler.

Şimdilik bu üç konu üzerinde durmak yeterli diye düşünüyorum?

DİP NOT:
Doğubayazıt İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Ertoğrol´da Balık gölü ile ilgili çalışma ve yaptığı önerileri ele alıcam?



  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Egazete


  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

19.04.2024

  • İMSAK 03:47
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:57
  • YATSI 20:21