DÜN DÜNDE KALDI, SOSYAL MEDYA GAZETECİLİĞİ KAR GÜDÜMLÜ OLDU, GAZETECİLİK RAFA KALDIRILDI?

DÜN DÜNDE KALDI, SOSYAL MEDYA GAZETECİLİĞİ KAR GÜDÜMLÜ OLDU, GAZETECİLİK RAFA KALDIRILDI?

Haber Yorum: FIRAT BEYAZIT ÇELİK

Haber Yorum: FIRAT BEYAZIT ÇELİK

Sevgili okuyucular. Günümüzün en büyük sorunu haline gelen GAZETECİLİK ve sözde GAZETECİYİM diye geçinenlere ufak tavsiyelerde ve eleştirilerde bulunacağım.

Bilen bilir, Eskiden günlükler ve hatıra defterleri vardı. İletişimin daha kısıtlı olduğu o yıllarda bu defterler iç konuşmaların en önemli aracı oldular. Şimdilerde ise İnternet ortamında günlükler var. İnternet jargonunda bu tür günlüklere blog adı veriliyor.

İnternet günlüklerinde insanlar duygularını, düşüncelerini yazıyorlar. Yazarlık konusunda daha hevesli ve deneyimli olanlar ise kendi günlüklerinde şiirlerini, öykülerini ve makalelerini yayınlıyorlar. Böylece her günlük, bir anlamda kişisel gazete haline dönüştü.

Diğer yandan farklı İnternet günlüklerinde yayınlanan şiir, öykü, makale, köşe yazısı ve haberleri derleyerek bunları okuyuculara sunan blog´lar da var.

Böylece her bir günlük, farklı insanların bakış açılarını, görüşlerini ve düşüncelerini yansıtan bir çok-yazarlı gazete haline dönüşüyor. Sosyal sanal ortamda gazete kâğıdı, matbaa mürekkebi, kameraman ya da haber muhabiri gibi herhangi bir medya organında görebileceğiniz ayrı kadrolara ihtiyaç olmuyor. Çoğu zaman tek bir kişi ilgili günlüğün yaşamda kalmasını ve sürdürülebilir olmasını sağlıyor.

Günümüzde gazeteden radyo yayınlarına, televizyon kanallarından Internet sitelerine kadar medyanın en belirgin özelliği, neredeyse tümüyle kâr güdümlü bir yapıya dönüşmüş olmasıdır.

Artık Dün Dünde Kaldı

Geçtiğimiz günlerde yazdığım gibi; sosyal medya hızla kendini geliştiriyor ve yeniliyor. Bu yeni ortamın yaşamımızda daha pek çok şeyi değiştireceğine dair ciddi ipuçları var. Geleneksel medyanın yok oluşuna sızlanmak yerine gelişip serpilene dikkat etmek lazım.

Bizlere anlatılmayanlar ise günümüzde sözde gazeteciyim diye geçinenlerin yaptıkları gibi bazı siyasetçilerin soy isimlerinin manşetlerde iltifatça yazılması ve habercilik anlayışından uzaklaşırcasına yer almasıdır.

Neden sürekli yalakalık yapmak, siyasetçilerin soy isimleriyle iltifatça habercilik dilinden uzak haberler yazmak derdindesiniz ki?

Sahi neydi bizim mesleğimizin kuralları bir de benim aracılığımla tekrar edelim.

Gazeteci, haberle ilgili bilgi ve belgeleri toplayan ve haberleştiren kişidir. Gazeteci haberi belli tekniklere göre yazmaktadır. Bunu yaparken de farklı konuları farklı tekniklere göre yazmaya dikkat etmektedir.

Şimdi SÖZDE GAZETECİYİM diye geçinenlere gelelim tekrar. Gördünüz mü GAZETECİ dediğin nasıl olmalıymış. Öyle oturduğun yerden copy ? paste  (kopyala-yapıştır) yaparak olmuyormuş değil mi bu işler. Öyle gün içerisinde elini ovarak nereden bir şeyler kopartabilirimin hesabının yapılmadığı, birilerine yalakalık yapsam da bir şeyler kazansamın olmadığı, şantajla, tehditle bir yerlere varılmadığı, haksızlığın, yolsuzluğun, usulsüzlüğün  üzerinin kapatılmasıyla yapılan bir meslek değilmiş öyle değil mi.

Tarafsız olun tarafsız. Birilerine yaranacam diye kirletmeyin o güzelim GAZETECİLİK ismini.

Sizden haber bekleyen vatandaşlar gündeme dair ne oluyor ne bitiyor derken sizler orada oturduğunuz yerden birilerini pohpohlama derdindesiniz.

Çıkın artık şu hallerinizden. SÖZDE GAZETECİ DEĞİL ÖZDE GAZETECİ OLUN?



  • BIST 100

    9722,09%0,8
  • DOLAR

    32,55% 0,11
  • EURO

    34,94% 0,47
  • GRAM ALTIN

    2425,78% 0,12
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00

Egazete


  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

25.04.2024

  • İMSAK 03:36
  • GÜNEŞ 05:09
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:03
  • YATSI 20:30