Doğubayazıt`ta Defile

Doğubayazıt`ta Defile

Kadın Eğitim Merkezi nin kadınlara yönelik çalışmaları

Doğubayazıt?ta Defile


Kadın Eğitim Merkezi nin kadınlara yönelik çalışmaları


            Doğubayazıt El Ele Kadın Eğitim Merkezi Başkanı Ferah Diba Ergül ün denetiminde gerçekleştirilen defileye Doğubayazıt Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay ve çok sayıda bayanlar ile kursiyerler katıldı.


            Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay defilede yaptığı açılış konuşmasında "El Ele Kadın Eğitim Merkezi nin kadınlara yönelik çalışmalarının sürekli yanında yer aldık. Doğubayazıt kadınının sosyal yaşantısına renklilikler katmak amacında olmaları bizi sevindirmektedir. Kadınlar her zaman ezilen ve sömürülen bir konumdadır. Kadınlarımızın ekonomik, siyasal ve sosyal özgürlükleri yoktur. Bizler Belediye yönetimi olarak, kooperatif olarak, kadın dernekleri olarak böyle projeler geliştiriyoruz. Bu projelerin sonucunda hem kadınlarımızın eş zamanlı gelişmesi hem de bir nebzede olsa ekonomik sorunların giderilmesi noktasında bir ilke imza atıyor. Belki küçük bir proje ama bu proje gelecek olan projelerin ilk adımını atacaktır.  Arkadaşlarımız 6 ay boyunca çok fedakârca çok özveriyle bu çalışmayı yürüttüler. Gerçekten hem kadın kooperatifi yöneticilerini başta başkanına, sekreterine, emek veren bütün arkadaşlarımızı ve sizleri kutluyorum. Vermiş olduğunuz çabaları destekliyorum." dedi.


            Daha sonra El Ele Kadın Eğitim Merkezi Başkanı Ferah Diba Ergül de konuşmasında "Biz kadını meslek edindirme, kadının statüsünü yükseltme ve kadını ekonomik bağlamda özgürlüğüne kavuşturmaya dönük çalışmalar yapmaktayız. Proje ofisi ve merkezi dahil iki noktada çalışmalarını yürüttü. Merkez daha çok projede resmi işlerin yürütüldüğü ona bağlı çocuklar odasında çocukların eğitim gördüğü alt katta da daha çok meslek edindirmeye dönük bu çalışma yürütüldü. 109 bin euroluk bir hibe programıydı. 24 bin euro bizim katkı payımızdı gerisi Avrupa Birliği tarafından hibe olarak verilmişti kadın kooperatifine?


Projenin amacı bizce önemliydi. Toplumsal alanda geri kalan toplumlarda hangi noktadan bakarsanız bakın, geri kalan kadının kendisidir.


            Ezilen kadının kendisidir. Toplumsal anlamda eğer toplumu geliştirmek istiyorsanız başta kadının statüsünü yükseltmeniz gerekiyor. Kadının yeteneklerini açığa çıkarmanız gerekiyor. Belki bu projemiz küçük bir örnektir. şunu çok iyi gördük. Doğubayazıt ta genel anlamda kadınlar en kısa sürede hem yeteneklerini açığa çıkardı. Hem meslek edindi. Projemiz defilesiyle birlikte bitti. Ama merkez kendisini sürdürecek. Amacımız kadınlara gerçekten bu noktada da iş olanağı yaratmaya dönüktür. Biz önümüzdeki dönem itibariyle Kaymakamımız, Belediye ve Kadın Kooperatifi ortak 30 kadını ekonomik anlamda hem finanse etme hem de meslek edindirmeye dönük çalışmalarımız var. şu an 60 kadın meslek edindi. Bu 60 kadından 30 kadını ilk etapta başlatılacak. Daha sonra biraz daha merkezi büyütme hedefimiz var. Çünkü Mersin de bir Vakıf ta sağolsun 8 sanayi makinesini bize hibe etti. Onunla biraz daha merkezimizi büyütüp hem meslek edindirme hem de mümkün olduğu kadar geliştirme anlamında bir çabamız olacak. Biz çarşı merkezde bir satış noktası belirleyeceğiz. Bir satış yeri açacağız. Kadın arkadaşların yaptığı ürünleri emek verdiği ürünleri orada satışa çıkararak oradan gelen gelirleri tekrar kadınlara iade etme noktasında gayretlerimiz olacak. ıleri ki dönemlerde istediğimiz gibi gelişirse tekstil, farklı yerlerde de şubelerini gerekirse bazı illerde, bölgelerde de açmayı düşünüyoruz." dedi.


            Ayrıca Başkan Ergül giden Kaymakam Cemalettin Demircioğlu?nun kendilerine maddi ve manevi yaptıkları katkıdan dolayı kendisine teşekkür etti. Yeni gelen Kaymakam ile de gerekli temaslarda bulunacaklarını ifade etti.


                Doğubayazıt ta ilk kez yapılan defilede müzik eşliğinde birbirinden güzel yöreye özgü giysiler tanıtıldı. Defile görkemli bir şekilde katılımcıların halay çekmeleriyle son buldu.




Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,20
  • EURO

    34,91% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2435,49% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Egazete


  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli

Ağrı

26.04.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:08
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:31