DOĞUBAYAZIT´TAKİ ORTA DERECELİ OKULLARDA İHALELERDE İLAN VERMEME KEYFİLİĞİ DEVAM EDİYOR?

DOĞUBAYAZIT´TAKİ ORTA DERECELİ OKULLARDA İHALELERDE  İLAN VERMEME KEYFİLİĞİ DEVAM EDİYOR?

Doğal ve kaçınılmaz olarak gazeteci olarak ismi ile müsamaha olan hakkımızı yasal zeminde yargı önünde arayacağımızı kamuoyuna deklere ederiz.

4734  Sayılı İhale yasasının 13 maddesi gereğince kamu kurumlarının yaptığı ihalelerin ilanlarının gazetelerde yayınlanmasını koşul olarak belirtmiştir.

Basın İlan Kurumu ise gazetelerin ilan alması için 3-5-10 arası sigortalı işçi çalıştırması gereğini şart olarak kabul etmiştir. ve ilan almak için ilk kuruluş 18-24 ay beklemek zorundadır. Bu kuralları yerine getiren gazeteler ilan alma hakkına sahip olmaktadır. Diğer bir deyişle gazeteler ilanlarla yaşamını idame ettirmektedir.

Ağrı Valiliğince,bazı kurum ve kuruluşlarda (özellikle Doğubayazıt´ın bazı liseleri örneğinde görüldüğü gibi) mal ve hizmet alımlarında 4734 sayılı Kamu İhale kanununa mugayir keyfi tavırlar sergilemelerini önlemek amacıyla, ihalelerin açık, şeffaf ve rekabeti artırıcı katılımı yükseltici tarzda olması için genelge yayınladı. Tüm Ağrı ve ilçelerde ki kurum ve kuruluşlara gönderilen, Ağrı Valisi Musa Işın´ın imzasını taşıyan ihalelerin şeffaf ve açık yapılmasına dair genelgesinde:

???????????????????????????.

(ÖZELLİKLE AÇIK İHALE USULÜ OLMAK ÜZERE)

ihale usullerinin dışında başka ihale usullerinin uygulanmaması,?.´ -Aralarında kabul edilebilir doğal bağlantı olmadığı sürece mal alımı Veya yapım işlerinin bir arada ihale edilmemesi. -BU KANUNUN 21 VE 22 NCİ MADDELERİNDEKİ PARASAL LİMİTLER DAHİLİNDE YAPILACAK HARCAMALARIN YILLIK TOPLAMI, İDARELERİN BÜTÇELERİNE BU AMAÇLA KONULACAK ÖDENEKLERİN %10´UNU KAMU İHALE KURULUNUN UYGUN GÖRÜŞÜ OLMADIKÇA AŞAMAZ

Yukarıda belirtilen tüm hususlarda başta kurum ve kuruluşlarımız en üst yöneticileri harcama ve ihale yetkileri(ita amirleri),ilçe Kaymakamlarımız ve Vali Yardımcılarımız kesin bir hassasiyet göstererek hareket etmeleri, aykırı hareket eden personel ve idarecilerle ilgili gerekli işlemlerin yapılması,yazıda maddeler halinde belirtilen konuların ,ilgili birimlerine tebliğ edilmesi hususlarında; Bilgi ve gereğini rica ederim.

Musa Işın

Vali

Ayrıca Ağrı Valiliği sitesinde? ihale yöntemi sistemi? oluşturulmuş. Gerek Ağrı Merkez ve gerekse ilçedeki kamu kurumların yapacağı her türlü ilanların bu sisteme gönderilmesi Valilikçe istenmiştir.

4734 sayılı yasa ortada?. Ağrı Valiliğinin genelgesi ortada? İhale yöntemi sistemi ortada?

Tüm bunlara karşın Doğubayazıt´ta bulunan bazı istisnalar hariç(ama çoğunlukta olan) orta dereceli okullar açık ilan yapmamaktadırlar.

Oysa Ağrı Merkezde ve diğer ilçelerdeki orta dereceli okullar Doğubayazıt´taki orta dereceli okulların aksine açık ihale yaptıkları görülmektedir.

Buna inanmayan okul yöneticileri varsa ekap´a bakmalarını tavsiye ederiz.

Geçen yıl Doğubayazıt´ta 3 gazeteci yöneticisi 7-8 adet  ihalleri 21/f pazarlık usulü ile ilan  yapan bir Yatılı Bölge Okulu ziyaret ederek, idarecilere 4734 sayılı yasanın amir hükümlerini anımsatmamıza karşın, aldığımız yanıt gerçekten bizleri şoke etti.

Yanıt neydi? biz istersek hiçbir zaman açık ihale yapmayız. İstediğiniz yere gidiniz?şeklindeydi.

Bu Yatılı bölge okulunun malum yöneticisinin bu gerçekten çok yanlışlık içindedir. Biz gazeteciler ulefe ve iane istemiyoruz. Bir yasal hakkı anımsatıyoruz. Sanki bay yönetici bize ulefe ve iane bağışında bulunuyormuşçasına bireysel tavır takınması doğru bir tavır değildir. İlan paraları kimsenin özellikle bay yöneticinin cebinde çıkmıyor! devletin kasasında çıkıyor.Bay yönetici biz gideceğimiz yeri çok iyi biliriz!...

Bu yatılı Bölge okulunda karşılaştığımız tavır, diğer orta dereceli okullarda görmekteyiz.

Bazı orta dereceli okullar açık ihale yapmamaların nedenini Bakanlıkta para gelmediğini ve idarelere gelen paraların satın almada %10 hesaplamasını Milli Eğitim bakanlığı bütçesine göre yapmakta olduklarını söylemektedirler.

Buda yanlış bir savunma algısıdır.

Bir kere Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatına gönderdiği genelgede ilanlar için ödenek istenmesini emr etmiştir. Bu genelge Milli Eğitime bağlı tüm okullarda vardır. Yoktur diyenlerin anlını karışlarız.

ORTA DERECELİ OKULLARIN PARA GÖNDERİLMİYOR SIĞINMALARI GERÇEK DIŞIDIR. KENDİLERİNE BİR KILIF BULMA GAYRETİNDEDİRLER.

Bu bir.

İkincisi: Milli Eğitim Bakanlığının gönderdiği mali genelge de idarelere gönderilen yıllık ödeneği %12 sinin sınırsız harcama yetkisi vermiştir. Bu para ne güne duruyor?

Demek ki bir para sorunu yoktur.

Şimdi soruyoruz. Bu gerçeği hangi kefeye koymamız gerekir.

Şimdi Milli Eğitim Bakanlığının bütçesine bağlı %10 harcama konusuna gelelim.

Eğer böyle bir yazılı belge varsa bu Bakanlığı bağlar.

Oysa tüm ihaleler4734 sayılı kamu ihale yasasına göre yapılır. Bu kanunda başta tüm bakanlık ve idareleri bağlar. Yazılar yasanın üstünde değildir.

Kaldı ki taşrada ihaleyi yapan idarelerdir.4734 sayılı yasanın 4.maddesi tanımlar bölümünde ihaleyi kimler yapacağını açıklamıştır.

Buna bağlı olaraktan kamu ihale kurumu bir tebliği çıkartarak bu konuya açıklık getirmiştir.

Bakınız tebliğ ne diyor:

???. B. İhale Yetkilisi ve İhale Komisyonu

4734 sayılı Kanun kapsamındaki bazı idarelerce, ihale yetkilisinin kim olacağı hususunda Kurumdan görüş talep edilmektedir. 4734 sayılı Kanunun ?Tanımlar? başlıklı 4 üncü maddesinde ?ihale yetkilisi?; idarenin, ihale ve harcama yapma yetki ve sorumluluğuna sahip kişi veya kurulları ile usulüne uygun olarak yetki devri yapılmış görevlileri olarak belirlenmiştir?.

Yasal hüküm ortadır. Bakanlık yazısının arkasına gizlenmenin yasal dayanağı yoktur.

Ayrıca yapılan ihaleler Valilik ?ihale yönetim sistemine? bildirilmemesinin neden ve niçinlerinin  izahı  o idareleri bağlar?

Özellikle bu konuyu  bilgiçlik taslayan Karabulak Yatılı Orta Okulu yöneticileri okumalı? ve kulaklarına küpe edinmelidirler.

4734 sayılı yasanın 13 maddesinde? İHALE İLAN SÜRELERİ VE KURALLARI? başlığı altında Pazarlık suretiyle yapılan ilanların zorunlu olmamasına karşın,?ÖNGÖRÜRLÜK ARAŞTIRLMASIYAPILMAK SURETİYLE GAZETELERE İLAN VERİLEBİLİR? hükmünün var olduğu açıktır.

Bu hükmü hangi idare uyguluyor?

Tüm yasal gerekçeler ortada iken pazarlık usulü ve doğrudan teminle satın alma nedenleri ve bundan ısrar edilmesi ve  bazı kurumların gelen ödenekleri kurallar dışı 4734 sayılı yasaya mugayir bir tarzda  değişik yöntemlerle satın alımların yapılması   sonucu gazeteler kapılarına kilit vurma noktasına getirmiştir.

Açık ihaleden kaçınılmasının neden ve niçinleri çok boyutlu olup,çok düşündürücüdür!...şimdilik bu konuya girmeyeceğiz.

Ama;

Doğal ve kaçınılmaz olarak gazeteci olarak ismi ile müsamaha olan hakkımızı yasal zeminde yargı önünde arayacağımızı kamuoyuna deklere ederiz.

DOĞUBAYAZIT BASINI

 



  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    34,98% -0,21
  • GRAM ALTIN

    2322,34% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Egazete


  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 11.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Ağrı

29.03.2024

  • İMSAK 05:18
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54