DOĞUBAYAZIT´TA MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİ TANITIM ETKİNLİKLERİ

DOĞUBAYAZIT´TA MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİ TANITIM ETKİNLİKLERİ

.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün Türkiye genelinde uygulamaya koyduğu Güçlü Türkiye İçin Mesleki Eğitim hamlesi kapsamında, ilçemizde mesleki eğitim ve çıraklık eğitimi tanıtım faaliyetleri yapıldı.

Bu kapsamda Doğubayazıt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün göndermiş olduğu mesleki ve teknik eğitim tanıtım materyallerden bez afişler asılmış, bilboardlara tanıtım afişleri yapıştırılmış ve el broşürleri esnaflara ve işyeri sahiplerine dağıtılmış, Sivili toplum kuruluşu ile Esnaf ve sanatkar odaları, Meslek kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları bilgilendirilerek tanıtım materyalleri gönderilmiştir.

Ayrıca ilçemizdeki Ortaokullarda görevli tüm rehber öğretmenlere 8. Sınıf öğrencilerine rehberlik ve yönlendirme amacı ile 02.06.2017 tarihinde Mesleki Eğitim Merkezinde Konferans salonunda Mesleki ve Teknik Eğitim yapılan en son değişiklikler ile İlçemizdeki Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumları tanıtılmıştır.

Konu hakkında bilgi veren Doğubayazıt Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hasan GÖY; özellikle 6764 sayılı yasa ile 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda yapılan değişikle Mesleki Eğitim Merkezileri 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına alınmış, böylece Doğubayazıt Mesleki Eğitim Merkezi artık ortaöğretim kurumu statüsüne geçmiş, hem de zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. Öğrencilerin 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında itibaren Doğubayazıt Mesleki Eğitim Merkezine dışarıdan çırak kaydı yapılmasının yanında, TEOG sınavı sonucunda da öğrenciler tercih edilebilecek.

- Mesleki Eğitim Merkezleri yeniden yapılanması ile 4 yıl süreli mesleki eğitim verilmeye başlanmış olup, öğrenim gören öğrenciler 3´üncü yılın sonunda kalfalık ve 4´üncü yılın sonunda ise ustalık belgesi alarak mezun olacaklar. İsteyen öğrenciler fark derslerini vererek, meslek lisesi diploması da alabilirler. Meslek lisesi diploması alanlar, istemeleri halinde üniversite sınavlarına girebilecekler. Öğrencilerin istemeleri halinde ayrıca Açık Öğretim Lisesine de kayıt yaptırabilirler.

- Mesleki Eğitim Merkezine kayıt yapan öğrenciler, okulda 4 yıl boyunca haftada bir gün veya iki okul, 4 veya 5 gün sözleşme imzalanan işletmeye giderek hem meslek öğrenecekler hem de net asgari ücretin  %30´undan az olmamak kaydı ile işletmeden ücret alacaklar. İşletmenin öğrenciye ödediği asgari ücretin bir bölümü devlet tarafından işletmeye geri ödenmektedir. Ayrıca öğrenci 4 yıl boyunca  iş kazaları ile meslek hastalıklarına karşı ve  genel sağlık sigortaları devlet tarafından ödenecektir.

2017-2018 Eğitim Öğretim yılı Doğubayazıt Mesleki Eğitim Merkezine TEOG sınavı sonucu tercileri için, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri, İnşaat Teknolojisi, Elektrik Elektronik Teknolojisi, El Sanatları Teknolojisi, Metal Teknolojisi, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı, Motorlu Araçlar Teknolojisi ve 8 alan seçilmiş olup bu alan ve 68 kontenjan ayrılmıştır. Mesleki Eğitim Merkezlerine kaydolmak için ortaokul ve imam hatip ortaokulundan mezun olmanın yeterli olacağını, 18 yaşından büyüklerin de istedikleri zaman mesleki eğitim merkezlerine kayıt olabileceği açıklamasını yaptı.



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01

Egazete


  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

25.04.2024

  • İMSAK 03:36
  • GÜNEŞ 05:09
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:03
  • YATSI 20:30