DOĞUBAYAZIT´TA KIŞ LASTİĞİ SEZONU BAŞLIYOR

DOĞUBAYAZIT´TA KIŞ LASTİĞİ SEZONU BAŞLIYOR

Kış lastiği sezonu açılıyor. Aralıktan itibaren ticari araçlar için zorunlu olan uygulamayla birlikte araçların lastiklerini kışlıklarla değiştirmesi bekleniyor.

NEZİR ÇELİK DERLİYOR

Kış şartlarının ağır geçtiği bölgemizde Aralık itibarıyla kış lastiği denetimine başlanacak. Böylelikle kış lastiği zorunluluğu getirildi. Denetimler, Aralık ayında başlanacağı bildirildi.
Genelgeye göre il merkezlerinde iki noktada, ilçe merkezlerinde bir noktada iki saat süreyle görevliler tarafından lastik denetimi yapılacak. Kış lastiği takmayana ilk seferde 77 lira para cezası kesilerek uyarılacak. İkinci seferde ise yakalanan araca trafikten men cezası verilecek. Sürücülerin karlı ve buzlu yollarda güvenli seyahat etmelerini sağlamak için daha önce yasal olarak kamyon, otobüs ve minibüs gibi büyük araçlarda takılması zorunlu olan kış lastiği, genelgeyle kış şartlarının ağır geçtiği illerde böylelikle otomobiller için de zorunlu hale geldi. 

Kış lastikleri, aralık ayından başlayarak Nisan ayına kadar sürekli değişen hava ve yol koşullarında emniyetli bir sürüş  için büyük önem taşıyor. Ticari araçlar için zorunlu olan bu uygulama sebebiyle bu yıl bir çok aracın kış lastiği takması bekleniyor. Peki kış lastiği takmak neden önemli:

- Kış lastikleri özel karışımı sayesinde 7 derecenin altındaki kış şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur ve sürüş emniyeti sağlar.

- İçeriğindeki yüksek silika oranıyla ıslak zeminde sürüş emniyetini artırır.

- Karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde yaz lastiklerine göre çekiş gücünde yüzde 25´e varan avantaj sunar.

- Yaz lastikleri ve zincir takılmış lastiklere göre 50 km/s süratle yapılan frenlemede en az 8 metre kısa sürede durmayı başarır.

AKABİNDE
Aynı ebattaki kış lastiğiyle yaz lastiği arasında 50-60 lira fiyat farkı bulunuyor. Bu fiyat farkının karşılığında elde edilen kış koşullarındaki emniyetli sürüş rahatlığı ise tartışmasız daha önemlidir. Kış lastiğini satın alırken de kullanırken de birkaç noktaya dikkat etmek gerekiyor.

- Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması ani frenleme, viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır. Bu nedenle 4´lü set olarak kullanılması gerekir.

- Kullanılmayan lastiklerin kuru, serin, güneş ışığı almayan ortamlarda güvenli bir şekilde saklanması gerekir.

KIŞLIK BAKIM İHMALE GELMEZ?

Doğubayazıt Sanayi Sitesi´nde faaliyetini sürdüren oto tamir ustaları yaklaşan kış öncesi araç sahiplerini uyararak, araçlarının kışlık bakımını yaptırmalarını istedi.
    Sanayi esnafı, kasım ayının girmesiyle birlikte işlerinde azda olsa bir hareketliliğin başladığını söyledi.

Araç sahiplerinden araçlarının kışlık bakımlarını kar düşmeden mutlaka yaptırmalarını isteyen Sanayi esnafı, ´´Araç bakımı ihmale gelmez. Küçük bir arızayı sonra yaptırırım diye ertelemek, araç sahibine daha pahalıya mal olabilir. Bu bakımdan araç bakımı ihmale gelmez. Kışlık bakımda aracın antifriz ayarlaması yapılır, hava filtresi, bujileri, yağı, suyu, fren tertibatı kontrol edilir, dizel araçlarda enjektör ayarının kışlık bakım sırasında mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Hava filtresi ve bujilerin bakımı ise yakıt ekonomisi açısından büyük önem taşımaktadır. Araç sahipleri, bu bakımı ihmal edip sonraya bırakırlarsa daha sonra yüksek fatura ödeyerek kışlık bakım yaptırmak zorunda kalabilir. O yüzden vatandaşlarımız kendi can ve mal güvenliği ve başkalarının can güvenliği için mutlaka araçlarının kışlık bakımını yaptırsın." diye konuştular.



  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Egazete


  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

19.04.2024

  • İMSAK 03:47
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:57
  • YATSI 20:21