DOĞUBAYAZIT BELEDİYESİ BİR YILLIK ÇALIŞMALARINI PAYLAŞTI

DOĞUBAYAZIT BELEDİYESİ BİR YILLIK ÇALIŞMALARINI PAYLAŞTI

Doğubayazıt Belediyesi son bir yılda yapılan çalışmaları paylaştı. Yapılan açıklama şöyle:

Dört dönemdir HADEP ve geleneğinden gelen partiler tarafından yönetilen Belediyemiz ilçenin kangrenleşmiş sorunlarına çözüm üreterek yaşanılabilir bir kent inşası için çalışmalarını sürdürüyor.
 
30 Mart 2014 Seçimlerinden sonra ezici bir çoğunlukla bayrağı tekrar devralan ve yeni yönetim anlayışında Eş Başkanlık sistemi ile halka hizmet veren belediye yönetimimiz ilçenin 40 yıllık su sorunun çözen ‘Doğubayazıt İçme Suyu Temini projesi' çalışmalarını noktaladı.
 
İkinci etapta ise Avrupa Birliğine (AB) sunulan sözleşmesi ve ihalesi yapılan  ‘Doğubayazıt Atık Su Kolektör ve Şebeke İnşaatı' projesinin çalışmalarına Nisan ayında başlanılacak.6 milyon Euro olan  projenin finansmanını Belediye yüzde 8.25,Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yüzde 6.75 ve AB yüzde 85'ini  karşılayarak sorun giderilecek. Proje kapsamında. 20 km kolektör hattı, 33 km şebeke inşaatı ve ev bağlantıları gerçekleştirilecektir.
 
Belediye, kültürel, sosyal, altyapı, üstyapı ve sosyal donatı alanlarına ilişkin projelerin bir kısmını sunarken hedeflenen çalışmalar kategorisinde ise hayata geçirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
 
2016 yılı programına alınan  ‘Atık Su Arıtma ‘ projesi 15 milyon Euroluk bütçesi ile bölgenin en teknolojik ve kaliteli tesisi ilçeye inşa edilecek. Çöplerin çevreye dağıtılmadan biriktirilmesi, tesis bünyesinde Iğdır Çevre Hizmetleri birliğine teslim edilmesi ve çevrenin zarar görmemesi açısından 1.738.000.00 bin TL'lik  ‘Katı Atık Aktarma İstasyonu ‘ projesi hazırlanarak SERKA'ya ve 7-18 yaş arası gençlere yönelik sosyal entegrasyon projesi kapsamında gençlerin yeteneklerin açığa çıkartılması ve bu noktada eğitilmelerine yönelik 300.000 bin TL'lik Kelebek Rehabilitasyon Merkezi”  projesi Japon Büyük Elçiliğine başvurusu yapıldı.
 
Hazırlanma aşamasında olup hayata geçirilmesi planlanan projeler kapsamında ise; Yağış sonucu şehir içinde biriken yağmur ve kar sularının yer altından derelere tahliyesine ilişkin bütçesi 7 Milyon Euro'luk olan Yağmur Suyu Hatları Projesi” hazırlanma aşamasında olup AB'ye sunulacak. Gelecek yıl ki hedefler arasında ise Doğubayazıt Belediyesi Çok Amaçlı Sosyal Kompleks” projesi,”Sebze Hali” projesi,”Kadın Emek Pazarı projesi ve ”Kent Meydanı”  projeleri başvuruları kabul edilmeleri halinde hayata geçirilecek.
 
 DOSKİ çalışmalarını aralıksız sürdürüyor
 
‘Doğubayazıt İçme suyu temini' projesinin hayata geçmesinin ardından Su ve Kanalizasyon çalışmalarının daha hızlı yürütülebilmesi açısından Doğubayazıt Su ve Kanalizasyon İşletmesi (DOSKİ) açılarak alt yapı çalışmalarının daha hızlı ve kaliteli yapılması açısından özerk işletme açılarak sorunların daha hızlı çözülmesi amaçlandı.
 
DOSKİ'ye bağlı ekipler mahallerde şebeke inşası, abone bağlantıları, su arıza onarımı, kanal şebeke inşaatı, kanal bağlantılar ve vidanjör hizmeti çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Çalışmalar kapsamında merkezde 6 mahalleye 14.244 metre şebeke inşası, bütün mahallelere toplamda 612 bağlantı ve 9560 metre  32'lik P100 kangal mavi boru döşendi.5 mahalleye ise toplamda; 2130 metre kanal şebekesi, tüm mahallelere  toplamda 1.844 kanal arızası giderildi.
 
39.100 m2 kilitli parke taşı ve 1.390 m2 sıcak asfalt dökümü gerçekleştirildi
Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler bir çok  mahalle ve sokakta yaya ve araç trafiğinin daha rahat sağlanması amacıyla menfez köprü ve parke çalışmalarını titizlikle yürüttü. Çalışmalar kapsamında, Zengezur, Hürriyet, Barış(Dere içi), Büyük Ağrı (Kalus yolu), Hasankeyf (Dere içi) ve Yeni mahallelerinde 6 adet menfez köprü inşa  edildi. Kilitli parke taşı döşeme çalışmaları ise toplamda 39.100m2  kilitli parke taşı döşendi. Ayrıca Abdulbari Gozal (Şehitlik), caddesinde ise yapılan zemin etüdü çalışmaları ardından 1390 m2 sıcak asfalt dökülerek yol yaya ve araç trafiğine açıldı.
Çıkmaz sokaklar halkla birlikte açıldı.
 
İmar İşleri Müdürlüğü ilçe imar sınırları kapsamında sık sık karşılaşılan mülkiyet sorunlarını gidermeye yönelik çalışmaları halk yararını gözeterek şeffaflık ilkesi çerçevesinde sürdürdü. İlçe merkezinde planda yol olan fakat mevcut durumda kapalı bulunan yolların bir kısmı kullanıma açılmıştır. Bir çok  sokağın yaya ve araç trafiğine kapalı olması sonucundan yurttaşlardan gelen dilekçeler doğrultusunda belediye yönetimi ve halk çıkmaz sokakları açtı.İmar planı uygulaması çerçevesinde ;toplamda 28 km yol açıldı.
 
Çalışmalarda çocuklar ve kadınlar unutulmuyor
 
Kadınların sosyal yaşamda daha fazla yer bulmasına yönelik Ehmedê Xani ve Büyük Ağrı Mahallerinde açılan çamaşır evinde kadınlar çamaşır yıkama işleminin yanı sıra sosyal yaşama rehabilite anlamında çalışmalar hummalı bir şekilde sürüyor. Periyodik olarak kadınlara sağlık, hukuk,aile içi şiddet,insan hakları ve iletişim gibi konularda eğitimler veriliyor.Çocukları da unutmayan belediye yönetimi kreş eğitimi vererek çocukların hayata Kürtçe ile başlamasına olanak sağlıyor.Kreş eğitimi bünyesinde miniklere çizgi filmler,drama,çirok,boya gibi temel okul öncesi eğitimi ile hayata hazırlıyorlar.Sema Yüce Kadın Danışma Merkezi açılarak kadınlara yönelik projeler ve psikolojik,hukuki gibi sorunlarda desteği olan kadınlara yardımcı olunarak sıkıntıları giderilmeye çalışıyor.Danışma merkezi bünyesinde cinsellik, aile içi iletişim, hukuk, sağlık gibi dallarda eğitimler devam etmekte.
 
Kürt kültürü yaşatılmaya çalışılıyor
 
Kültürel çalışmalarını yerel kültürün yok olmaması ekseninde yürüten Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Dünya Anadil günü vesilesiyle Kürt kültürünü geliştirmeye yönelik ‘Kültürün Mirası Işığından Genç Sesler Yarışıyor'  şarkı yarışması, Klama Dayika Min, Asasız Musa gibi filmleri ücretsiz olarak halkla buluşturmaya yönelik çalışmalar sürdürüldü. Şeffaf ve katılımcı belediyeciliğin gereklerini yerine getiren Doğubayazıt Belediyesi periyodik olarak STK, muhtarlar ve halk ile bir araya gelerek halk toplantıları gerçekleştirmenin yanı sıra esnaf ziyaretlerini de sürdürdü.
Üç park halk hizmetine açılacak
 
Halka daha çok yeşil alan kazandırmak amacıyla kolları sıvayan Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Hasankeyf, Büyük Ağrı ve Yeni mahallelerde park yapım çalışmalarına  geçtiğimiz yaz döneminde başlayan ekipler havaların ısınması ile birlikte, belirlenen yerlerin ölçümünün alınması ile çalışmalarına  kaldığı yerde devam ederek üç parkı  peyzaj çalışmaları ardından halkın hizmetine açacak.
 
Daha temiz çevre için belediye halk el ele
 
Daha temiz yaşanılabilir bir kent için çalışmalarını sürdüren Temizlik İşleri Müdürlüğü periyodik olarak halk ve belediye yönetimi ile temizlik kampanyaları gerçekleştirerek çevre temizliği konusunda duyarlı toplum oluşmaya yönelik çalışmalar sürdürdü. Ekonomik sıkıntılardan dolayı belediye bütçesinden araç alamayan belediye, Eş Başkanı Rohat Özbay'ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığına girişimleri sonucunda 13+1 m³ Hidrolik sıkıştırılmalı çöp kamyonunu hibe edildi.
 
Araç filosu genişletildi
 
Daha iyi ulaşım hizmeti vermek açısından araç filosunu genişleten Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü 3 Isuzu otobüs ve 2 Mitsubishi marka pickup araç alarak şehir içi ulaşımında daha rahat ulaşımı halka götürme noktasında sürdürüyor. Şehir içi ulaşımda engelli yurttaşları da unutmayan belediye yönetimi 3 servis aracında engelli rampası bulundurarak engelli yurttaşların daha rahat ulaşım yapmasına olanak sağladı. Toplumda ekonomik olarak yoksun olan kadınlara yönelik haftanın belirli bir günü ulaşımda ücretsiz imkan sağlandı.
 
Sağlık hizmetlerini de belediye gerçekleştiriyor
 
Türkiye'de sağlık hizmetlerini halka götürme noktasında çok az olan belediyecilik anlayışını Doğubayazıt Belediyesi tüm imkânsızlıklara rağmen en iyi şekilde halka sunuyor. Ayşenur Zarakolu Sağlık Merkezi bünyesinde 2004 yılından itibaren halka sağlık hizmeti sunmaya devam ediyor. Uzman Çocuk doktoru ve Kadın Hastalıkları doktoru ile hizmet vermeye devam eden hastane önümüzdeki aylarda doktor kadrosunu genişletileceği öğrenildi.
 
‘Doğubayazıt'ta Eş Başkanlık istenilen şekilde yürümüştür'
 
Bir yıllık çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eş Başkanlar, halka hizmet için geldiklerini ve bu esasla bayrağı devraldıkları süre zarfından halk yararına ilişkin hizmet üreteceklerini ifade ettiler. Eş Başkanlık sisteminin Halk nezdinde kabul göründüğünü ifade eden Eş Başkan Av. M. Rohat Özbay, ”Partimizin kararı doğrultusunda Eş Başkanlık sistemi tüm belediyelerimizde hayata geçirildi. Bu anlamda belediyemizde Eş Başkanlık sistemi ile çalışmaktadır. Aramızda bir koordine oluşturup çalışmalarımızı yürütüyoruz. Her bir Eş Başkan kendi sorumluluğunda birimlerle ilgilenmekte. Ortaklaşıp toplantılar alınmakta. Toplantı sonuçları değerlendirilerek çalışmaların yol haritası belinleniliyor. Bir yıllık zaman içerinde Doğubayazıt'ta Eş Başkanlık istenilen şekilde yürümüştür. Halk nezdinde iki başkanın algısı aynıdır ” dedi
 
‘İlçenin alt yapı sorunları fazla olduğunda bütçemiz ve projelerimiz bunlara yöneliktir ‘
 
Geride bırakılan bir yıllık süre zarfında şeffaf ve katılımcı belediyeciliği esas aldıklarını ve ilçenin var olan sorunlarını çözmeyi, buna yönelik proje çalışmalarının olduğunu belirten Özbay, ”AB destekli Atık Su Kollektör ve Şebeke projesi sonuçlanmış olup 2015 yılı içerisinde bir aksilik olmazsa çalışmalarına başlanılacak. Yağmur Suyu Hatları Projesi” hazırlanma aşamasında olup AB'ye sunulacak.
 
7-18 yaş arası gençlere yönelik   Kelebek Rehabilitasyon Merkezi”  projesi Japon Büyük Elçiliğine başvurusu yapılmış bulunmakta. Gelecek yıl ki hedefler arasında ise Doğubayazıt Belediyesi Çok Amaçlı Sosyal Kompleks” projesi,”Sebze Hali” projesi,”Kadın Emek Pazarı projesi ve ”Kent Meydanı”  projeleri başvuruları kabul edilmeleri halinde hayata geçirilecek. İlçenin alt yapı sorunları fazla olduğunda şu anda bütçemiz çoğu ve projelerimiz buna yönelikti. Bunlar bittikten sonra ise yol çalışmalarını yapacağız. Alt yapısı biten noktalarda şimdiye kadar 39.100 m2 kilitli parke taşı ve 1.390 m2 sıcak asfalt dökümü gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra kadınlara, çocuklara yönelik çalışmalarımız. yeşil alan yaratma çalışmalarımız sürecek. Görevde olduğumuz dönem boyunca halkımız için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
 
‘Kadınları ekonomiye dahil edeceğiz'
 
Doğubayazıt'ın sisteme karşı muhalif bir kent olduğundan ve Eş Başkanlığın kabulünde zorlanma yaşamadıklarını belirten bir diğer Eş Başkanımız Delal Tekdemir ise toplumsal özgürlük projesi olduğunu bilen halktan yana destek aldıklarını ifade ederek,”Seçimden itibaren kadın çalışmalarına büyük bir ağırlık verdik.
 
İki mahallemizde çamaşır evlerimizde ve Sema Yüce Kadın Danışma Merkezinde kadınlara yönelik eğitimler verilmekte. İlerleyen günlerde dikiş kursu atölyemiz açılacak Şuanda başvuruları alınmakta. Kadınlar burada ürettikleri el ürünleri üreterek yapacağımız Kadın Emek Pazarında satarak ekonomiye dahil edeceğiz” dedi.
/resimler/2015-3/31/2144348054147.jpg
 
/resimler/2015-3/31/2144587273332.jpg
 


  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Egazete


  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 25 ° / 10.5 ° Güneşli

Ağrı

27.04.2024

  • İMSAK 03:32
  • GÜNEŞ 05:06
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:05
  • YATSI 20:32