DOĞUBAYAZIT ENGELLİLER DERNEK BAŞKANI OKTAY TOPÇİ, "3.ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ" MESAJI

DOĞUBAYAZIT ENGELLİLER DERNEK BAŞKANI OKTAY TOPÇİ,

Doğubayazıt Gazetesi

Ağrı İl Engelliler Meclisi ve Yaşama Sevinci Doğubayazıt Engelliler Derneği Başkanı Oktay Topçi, gazetemize nezaket ziyaretinde bulundu.

Doğubayazıt Engelliler Derneği Başkanı Oktay Topçi, 3 Aralık Dünya Engelliler gününde tüm engellilerin gününü de kutladı.
Topçi: “Aslında Engelliler Günü bir gün değil de 365 gün olmalı. Biz engellilerin en büyük isteği toplumla birlikte hareket etmek toplumla birlikte yaşayabilmek ve her yere erişebilmektir. Şahsi görüşüm engelli yoktur engel vardır.” dedi.

Oktay Topçi, Derneğinin faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Ardından gazetemizin yaptığı haberler nedeniyle duyarlılığından dolayı. Gazetemiz Sahibi Nezir Çelik´e teşekkür etti.

Gazetemiz sahibi Çelik, Engelli kardeşlerimizin her zaman yanlarında olduklarını ifade ederek, Gazetemiz olanak dahilinde engelli kardeşlerimize en iyi haberi yapacaklarını, Her zaman yanlarında olacaklarını belirtti.

ÖTE YANDAN 

Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık günü, engelli bireylere yönelik toplumsal bilinç ve farkındalığı arttırması açısından anlamlı bir tarihtir. 

Yaşama Sevinci Doğubayazıt Engelliler Dernek Başkanı Oktay TOPÇİ “3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı” yayınladı. Okçi'nin mesajı:

Bilindiği gibi ülkemizde yaklaşık 8.5 milyon engeli vardır, bizler engelle sebep olan unsurları düşürmedikçe engeli sorunu hiç bir zaman çözemeyiz. 

Çünkü bir tarafta engelli sorunu çözüyorsun bir tarafta engelli sayısı artıyor. Bu da şu demek oluyor sorun gittikçe büyümeye başlıyor Onun için Engele sebep olan unsurları tespit edip engelli oranlarının ne kadar aza düşürürsek engelli sorunlarını o kadar çözmüş oluyoruz bu Engele sebep olan unsurların Çoğu da bizim elimizdedir bunların en başında gelen kan uyuşmazlığı akraba evliliği trafik kazalar iş kazalar küçük yaşta evlilikler evde yapılan doğumlar yanlış tedaviler madde bağımlılığı Bunlar hepsi büyük birer etkendir.

 Onun için çoğu engelle Bizler sebep oluyoruz Aslında engellilerin en büyük sorunu engelli bilmemek ve engelin nasıl bir toplumda yaşadığını anlamamaktır.

 Aslında yaşadığımız coğrafyayı yaşadığımız toplumu engelliye göre de Entegre edersek engelli sorunu çözmüş oluyoruz maalesef hiçbir çalışmada hiçbir projede hiçbir birlikte hareket etmekte hiçbir engelli birey yoktur Onun için engellinin en büyük sorunu engelin önüne konulan engellerdir Aslında şunu yapabiliriz engelli anlamak için bir gün bir tekerlekli sandalye ile gün boyu bir hayatımızı sürdürelim veyahut gözümüzü kapatalım bir gün gezelim veyahut kulaklarımızı tıkayalım bir gün hiçbir konuşmayı duymayalım O zaman gerçekten bir engelli aday olduğumuzu çok net anlamış oluruz Her konuşmada her engelli konusu gündeme geldiğinde hep şunu diyoruz Bizler birer engelli adayız Maalesef ben buna hiçbir zaman katılmıyorum.

 Eğer engelli adaysak o zaman Kendimiz için de bir şeyler yapmamız gerekiyor özellikle bir evde bir engelli varsa kesinlikle anne engellidir sosyal hayat yoktur gezmek yok dolaşmak yok komşuya Gitmek yok çarşıya çıkmak yok düğüne gitmek yok Onun bütün hayatı O engeli ile birlikte ömür boyu devam ediyor Onun için herkes bu konuda çok iyi bir araştırma yapmalı çok iyi bir bilgi edinmeli.

 Engele sebep olan unsurlar nelerdir biz bunları nasıl aza düşürürüz ben bunu her toplantıda her Seminerde de anlatıyorum Keşke okullarımızda ayda yani 2 saat bile olsa bir engelli toplumu öğrencilerimize çocuklarımıza anlatmak gerekiyor gerçekten Bizler engelli toplumla yaşamayı bilmiyoruz yani sadece onlara üzülmek onlara Acımak onlara farklı bir gözle bakmak onlara farklı bir şeyle yaklaşmak düşüncesine sahibiz Halbuki Bizlerde bir toplumun parçası gibi çalışma Spor yapmak Gezmek dolaşmak memleketimize faydalı olmak kendimize faydalı olmak istiyoruz maalesef ama hiç bir şey bize göre olmadığı için çoğu şeyler de biz mahrum kalıyoruz.

 Onun için engelli yoktur engel vardır engelin en büyük engelli zaten önce aileden başlıyor engeli ne kadar ağır olursa olsun aile o engelliye özgüveni vermesi lazım yani diğer bireylerin yaptığı işleri sen de yapabilirsin sen de başarabilirsin sen de okuyabilirsin Sen de spor yapabilirsin denilse engeliye de bir öz güven gelir eğer bir engelli evinde çıkıp tekrar evine sorunsuz bir şekilde ve hiç kimseye muhtaç olmadan dönüyorsa o zaman engeli ve engeli sorunu yoktur.

Yaşama Sevinci Doğubayazıt Engelliler Dernek Başkanı 

Oktay TOPÇİ

 

 



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Egazete


  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 25 ° / 10.5 ° Güneşli

Ağrı

27.04.2024

  • İMSAK 03:32
  • GÜNEŞ 05:06
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:05
  • YATSI 20:32