DOĞUBAYAZIT KADIN KOTASI KALKTI

DOĞUBAYAZIT KADIN KOTASI KALKTI

BDP Seçim Startını verdi

Doğubayazıt’ta Yerel seçimlerde BDP’ce 3 dönemdir uygulanan kadın kotası BDP’nin seçim stratejisini açıklamasıyla kalktı.
Ancak Yerel seçime kadın-erkek karma olarak girebiİecektir.
Komşu Diyadin ilçesinde ise,BDP’ce kadın kotası uygulaması getirildi.
Genelgeye göre, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Hakkari Belediyesi başta olmak üzere 22 merkezde seçimlere belirlenen kota gereği kadın adaylarla girilecek.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), 2014 Yerel Seçimler`in startını tüm il ve ilçe örgütlerine gönderdiği genelge ile verdi. Seçimleri "Demokratik kurtuluş ve özgür yaşamı inşa hamlesinde; öz yönetimlerimizi kuralım!" şiarıyla karşılayacak olan BDP, birçok yer de halk oylaması ile adaylarını belirleyecek. "Seçime stratejik yaklaşım başarı ölçümüzdür" vurgusunun yapıldığı BDP Genel Merkezi tarafından gönderilen genelgede, "Demokratik Özerklik, Kürt halkı için özgür ve demokratik yaşam statüsü açısından stratejik bir kararlaşmadır. Yeni dönemde demokratik özerkliğin gerektirdiği sistemsel yenilikler elbette olacaktır. Özellikle Sayın Öcalan`ın başlatmış olduğu büyük çözüm hamlesi, Kürt halkının demokratik otorite gücü olarak var olmayı zorunlu kılıyor. Halkın demokratik siyasal bir hak olarak yaşamını etkileyen her konuda söz sahibi olması; ahlaki ve politik toplum modelimizi gerçekleştirmenin gereğidir. Bugünden sonra her yerin bu anlayışla çalışmalarını istiyoruz. Aksi halde yapılan bireysel ve ferdi çıkışlar partimize ve hareketimize mal edilmektedir. Buna dikkat etmek önemli bir husustur" ifadeleri yer aldı.
Genelgede, 2014 Yerel Yönetim Seçimleri`nin hazırlık çalışmalarını yürütmek ve koordinasyonunu gerçekleştirmek amacıyla 2 komisyonun kurulduğu bilgisine de yer verildi.
`En önemli husus aday adayının profilidir`
Aday belirleme kriterlerine de yer verilen genelgede, belirlenecek adaylar için "Yerel Seçimleri Genel Seçimlerden ayıran en önemli husus, belirlenecek adayın aday profilidir. Belediye başkanı, meclis üyelikleri ve diğer seçilecek halk temsilcileri için belli kriterlerin olması bir zorunluluktur. Seçilecek kişiler mücadelenin yarattığı değerlere bağlı, halkın benimseyeceği kişiler olmalıdır. Seçileceği alanın dil ve kültürü ile uyumlu, çalışmayı seven, proje sahibi, emekçi ve oluşturulan demokratik sistemi benimseyen ve alınan kararları uygulamayı görev bilen bir yapıda olmalıdırlar. Adaylarımız kişisel ve ailesel çıkarları değil, halkın çıkarlarını temsil ettiği bilincinde olmalı ve bu konuda halka söz vermelidir. Kendini eğitmeye ve eğitilmeye açık olmalı, özgür belediyecilik modeli ve yerel yönetim anlayışımızı benimsemelidir. Partimizin adalet ve hakkaniyet ölçüleri temelinde adaylar emek sahibi, hak eden, aldığı görevi yapabilen, toplumda bir karşılığı ve temsil gücü olan kişiler olmalıdır" uyarıları yapıldı.
Adaylar`da `Yüz kızartıcı suç ve halk karşıtı geçmiş` olmasın kriteri
Genelgede, aday adaylığı başvurusu yapacaklara ilişkin "Yüz kızartıcı suçlar işlememiş olan ve halk karşıtı bir geçmişi olmayan herkes aday olabilir" kriterinin altı çizilerek, "Ancak, geçen dönemde sıkça görülen aday adaylığı başvuruları sonrası yaşanan küskünlük hatta partimize karşı tavır alış vb. çalışmalar, hiçbir biçimde benimsenmeyecek ve özel savaşın içimizde yarattığı etki ve bireysel hesapçılık olarak kabul edilecektir. Bu nedenle tüm aday adaylarının demokratik siyaset anlayışımız gereği aday kim olursa olsun seçimi halkın ve demokrasinin kazanması için elinden gelen her şeyi yapması ve karşıt duruma düşmemesi gerekir. Bu çerçevede tüm adaylar kendini tanıtma ve propagandasını yapabilmeli, fakat bu kendini tanıtma odaklı olmalıdır. Yoksa diğer adayları ithama varan biçimde karalayan vb. yaklaşımlar demokratik bir yarışın ve tarihi bir süreçten geçen halkımızın temsilcisi olmak isteyenlere yakışan bir tavır olmayacağı gibi tarafımızdan kabul edilmeyecektir" denildi.
Diyarbakır ve Hakkari`de kadın kotası uygulanacak
Genelgeye göre; Diyarbakır Büyükşehir, Lice, Eğil, Bismil, Bağlar, Silvan, Edremit(Van), İpekyol(Van), Özalp(Van), Hakkari, Yüksekova, Nusaybin, Derik, Mazıdağı, Cizre, Uludere, Varto, Bulanık, Diyadin, Mazgirt(Tunceli), Ceylanpınar, Pazarcık`ta kadın kotası uygulanacak.
Bunun yanında kadınlar kadın kotasının dışındaki yerlerde de aday adayı olabilecek. Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman, Van, Dersim, Hakkari illeri ve Bağlar, Sur, Kayapınar, Yenişehir, Silvan, Bismil, Çınar, Lice, Cizre, Yüksekova, Derik, Nusaybin, Kızıltepe, Başkale ve Varto`da adaylar ön seçimle belirlenecek. 



  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,23
  • EURO

    34,78% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2422,50% -0,41
  • Ç. ALTIN

    4003,65% -1,71

Egazete


  • Çarşamba 20.3 ° / 7 ° Güneşli
  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli

Ağrı

24.04.2024

  • İMSAK 03:38
  • GÜNEŞ 05:10
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:57
  • AKŞAM 19:02
  • YATSI 20:28