DOĞU BEYAZIT`TA KİRALAR

DOĞU BEYAZIT`TA KİRALAR

Doğu Beyazıt?ta bu kadar vurdumduymazlık, bu kadar fahiş fiyatlarla ev kirası belirlemek hiçbir yerde görülmemiştir

NEZİR ÇELİK YAZIYOR
Yaz tatilinin ardından Doğu Beyazıt’ta yaşanan hareketlilik ev kiralarının da gündeme gelmesine neden oldu.
Görev yapan memurların çoğu da ev kiralarının pahalılığından yakınıyor. Geçenlerde Bazı memurlarla görüşüyoruz. Bazı memurların en büyük sıkıntısı buradaki ev kiraları olduğunu söylediler.
Bir de bunun yanında yakıt sorunu var. Bir evin kiralaması nereden bakarsanız ortalama 350-400 TL’yi buluyor.
Paramızın değeri mi çok düştü, yoksa hayat mı çok pahalı? Kesin olan bir şey var ki, ev kiraları gereğinden fazla ücret karşılığında kiraya veriliyor.
Aslında konuyu daha önce buradan sizlerle paylaşmaya niyetlendim. Ama güncel yazılara zaman ayıralım derken her seferinde ihmal ettiğimin farkındayım. Birçok il ve ilçede ev kiralarının konuşulduğunu biliyor musunuz?...
Çoğumuzun birden fazla evi olduğu bu durum pek dikkate alınmıyor. Birçoğumuzun ev sahibi olmasının mümkün olmaması da dikkatsiz davranmamıza neden oluyor. Şöyle ki, birden fazla evi olanlar muhakkak oturdukları ev haricindeki haneleri kiralıyor.
Alt katta, üst katta, yan blokta, karşısındaki apartmanda kira ücreti ne ise benimki de odur deyip, o şekilde evini kiraya veriyor. Onun önemli olan ev kirasında gelecek paradır. Kimin oturduğu, ne şartlarda hayatını idame ettirdiği doğal olarak ev sahibinin sorunu değil. Yine maddi imkanları elverişli olmayanların mecburen kirada hayatını sürdürdüğü kesim ise, artık cebine göre ev aramaya başladı.
Vay bu ev küçükmüş eşyalarım sığmaz, bu eve çoluk çocuğumuz için çok küçük, yok burası iş yerimize çok uzak, Bu mahalle çok güzel, bu site modernmiş artık aranmayan vasıflar haline geldi.
Kira fiyatları o kadar çok yüksek ki, hayret etmemek elde değil. Bugün Doğu Beyazıt’ta kiracı olanların büyük bir bölümü devlet memurudur. Geri kalan kısmı ise özel sektörde asgari ücret alan ya da ona yakın bir rakam ile gelir elde eden kesimden oluşuyor.
Bunların aldıkları maaş ile ödedikleri kira ücretini kıyasladığımızda ay sonunu sadece kuru ekmek yiyerek getirmeleri gerekir. Bir gün bize biri gelip dese ki, bilmem kaç yıl sonra Doğu Beyazıt’ta ev kirası 350-400 TL’ye kadar çıkacak adama deli der, gülüp geçerdik.
Bugün gelinen noktanın yorumunu siz yapın. Düşününce çıldırası geliyor insanın, sosyal hayat bitmiş, deniz, havuz keyfi yok. Dört dörtlük tesisi olan hiçbir apartman, site mevcut değil. Ev kiralarına baktığınızda sanki malikâne taksiti gibi…
Bu işlerle ilgilenen, bunu kontrol altına alan bir kurum, yetkili vardır elbette. Rasgele herkes kafasına göre ev kirasını dilediği gibi belirleyebiliyorsa vah bu milletin haline, vay asgari ücret ile geçimini sağlayanların haline.
Bu kadar vurdumduymazlık, bu kadar fahiş fiyatlarla ev kirası belirlemek mi olur?
Konut kiralarının süratle düzenlenmesi ve gözden geçirilmesi gerekir. Hali vakti yerinde olan insanlar için elzem bir durum olmayabilir. Ama şuna kesinlikle inanın ki, fakir ve yoksul aileler ev kiraları yüzünden sofralarına 2 tane zeytin götüremiyor.
Öte yanda 3-5 öğretmen veya askeri personelin bir araya gelerek kiraladığı ev ile asgari ücretli bir ailenin ev kiralaması ay olmaz. Bir araya gelen memurlar kişi başına 100-120 TL vererek ev kirasını bölüştürdüklerinde bu durum kendilerini pek de etkilemiyor.
Fahiş ev kirası fiyatlarının önlenmesi ve düzenlenmesi için fakir ve yoksul aileler beklemelerini sürdürüyor. 



Anahtar Kelimeler: DOĞU BEYAZIT?TA KİRALAR
  • BIST 100

    8931,26%1,41
  • DOLAR

    32,30% 0,18
  • EURO

    35,13% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2283,02% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

Egazete


  • Perşembe 6.1 ° / -4.1 ° Güneşli
  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

28.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:47
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:52