Doğal Gaz Lüks,

Doğal Gaz Lüks,

SEYışAN KAYA MALı MÜşAVıR

Doğal Gaz Lüks,  Jeotermal ısraf mı?


SEYışAN KAYA


MALı MÜşAVıR


            Bu Ülkede o kadar ilginç şeyler yaşanıyor ki, bu durumlar karşısında insanın kahır olmaması elde değil.


Konu şu;  Jeotermal kaynakları bakımından dünyanın üçüncü, Avrupa?nın da birinci ülkesi olan Türkiye, bu kaynakların yalnız ve yalnız  % 7 ( yüzde yedi) sinde faydalanıyor.


            Aralarında termal zengini illerin de bulundu­ğu birçok kent dışından işal edi­len doğalgaza ya da kömüre mahkûm ediliyor. Ancak son yıllarda, petrol ve doğalgaz bağımlılığının azaltılması için öz kaynaklar devreye alınarak enerji açığını kapatma yollan ara­nıyor.


Türkiye nin sahip olduğu jeotermal kaynaklarını verimli şe­kilde kullanması halinde çoğu doğalgazla ısıtılan en az 1,5 mil­yon konutun termal su ile ısıtma imkânına kavuşacak ve 23,8 mil­yar KW elektrik üretme imkânına da sahip olacaktır.


Hü­kümetin termal kaynaklarını mercek altına almasıyla son iki yılda yapılan yatırımlarla 80 yılda ancak yüzde 4 ünü değerlendirebildiğimiz jeotermal kaynakların kullanım oram yüzde 7 ye çıkar­tıldı.


Türkiye nin çeşitli bölgele­rindeki 16 yerleşim biriminde jeotermal enerjiyle ısınan yakla­şık 125 bin konut sahibi, ısınma bedeli olarak ayda ortalama 65 YTL ödüyor.


Yalnız bunun bir istisnası var. O da Diyadin ilçemizdir. Jeotermal suyula kısmen de olsa ısınan ilçe halkı bunun bedelini ağır ödüyor.


Isıtma amaçlı jeotermal suyun, Resmi rakamlara göre 100 m2 lık bir konutun aylık ücreti 70 YTL.


Aylık 70 YTL ise Diyadinli kaç ay ısınıyor. Azami 6 ay. Öyle ise bir hesap yapalım; 70x6= 420 YTL. Eder. Demeki resmi rakamlara göre Diyadinli hemşerimin bir kış boyu termal suyu ile ısınma bedeli 420 YTL dır. Amma gerçeği ne yazık ki böyle değil.


Gerçeği tam bunun 3,6 katıdır. Yani aylık 70 YTL değil 250 YTL, Yıllık 420 YTL değil 1500 YTL dır. . Peki bu durumun farkında olan var mı?  Ne yazık ki hayır. Başta siyasiler, yöneticiler, toplum sivil kuruluşlar ve ilçenin ileri gelenlerin hiç birisinin haberi yok bu durumda.


Yazık bu insanlara yahu.  Zaten bundan çok az sayıda Diyadinli faydalanıyor onları da pişman ettirmeyin.


ılçede söz sahibiyim diyen herkese sesleniyorum; özelikle siyasiler, Yöneticiler, sorumlu mevki de olanlar, kanat ve toplum önderleri, Sahip çıkın bu gariban insanlara.


Madem ki, ya toplum, ya devlet yada kendi kendinize böyle bir misyon yüklemiş iseniz onun icaplarında yerine getirmek zorundasınız.


Eğer gerçekte bu mevkilerde söz sahibi iseniz ya da kendinizi öyle görüyor ya da öyle göstermeye çalışıyorsanız; O zaman hem hakka hem de halka karşı sorumlusunuz. Allah bu hesabı er geç sizden soracaktır. Zira sorumluluk sandığınız kadar kolay bir iş değildir. Ateşten gömlektir, giyilmesi her baba yiğidin kari değil. Tabiî ki bunun idrakinde iseniz.


Sorumluğun bir bu dünya boyutu var birde öte tarafın.


Yoksul ve gariban Diyadinli hemşerimin çoluk çocuğun boğazında lokmasını çekip çıkaran uyanıklar;


Jeotermal ısınma bedel 420 YTL yerine çaktırmadan 1500 YTL alan ister kurumlar olsun ister şahıslar olsun cenabı Allah eninde sonunda hesabını soracaktır ya bu dünyada ya da ötelerde.


Hani meşhur söz vardır ya; Alma mazlumun ahini çıkar aheste aheste


Diyadinli Belediye Başkan adayları bu konuyu gündemlerine almalıdırlar.  Zira Diyadin, Termal kaynaklarından başka hiç bir gelir kaynağına sahip değildir. Barı bunu değerlendirerek ilçe halkının faydasına sunun.


Tekrar başa dönsek; Uzmanlar, Türkiye nin jeoter­mal ısı potansiyelinin yılda 50 milyar dolar olduğunu, şu an ısı­tılan 125 bin konut sayısının kısa sürede 1 milyona, uzun vadede ise en az 1,5 milyon konuta çıkar­tılabileceğini belirtiyor. Bu sayede 250 bin kişinin de iş imkanına kavuşacağını belirten uzmanlar, jeotermalin en önemli özelliğinin yerli, ucuz ve yenilenebilir olması olduğuna dikkat çekiyor..


Dünyada jeotermal enerji kaynak­larını çok verimli kullanan ülkeler var. Bu sistemin  Doğubayazıt başta olmak üzere,  Ağrı ve diğer ilçeler de rahatlıkla uygulanabilecektir, bu konuda yapılması gereken tek şey, hızla jeoter­mal kuyusu açmak ve elde edilen bedava enerjiyi ısıtma, tarım ve elektrik enerjisi üretiminde kul­lanmanın altyapısını hazırlamak.


Amma herhalde yöneticilerimize göre, doğal gaz bizim için lüks, jeotermal ise israftır. Öyle olmasaydı, ya şehrimizin içinde geçen doğal gaz şimdiye kadar verilirdi; ya da boşuna akıp giden jeotermal suyunda faydalandırılırdık.




Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,20
  • EURO

    34,91% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2435,49% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Egazete


  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli

Ağrı

26.04.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:08
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:31