Dünya Anayasaları ınceleniyor

Dünya Anayasaları ınceleniyor

1982 Anayasanın en çok tartışılan konusu

Meclis, Dünya Anayasalarını ınceledi


         1982 Anayasanın en çok tartışılan değiştirilmeyecek hükümler in benzeri, dünyada sadece 5 ülkenin anayasasında yer alıyor.


         Meclis, 60 ülkenin anayasasını inceledi. 1982 Anayasanın en çok tartışılan değiştirilmeyecek hükümler in benzeri, dünyada sadece 5 ülkenin anayasasında yer alıyor.


         TBMM, yeni anayasa çalışmaları için oluşturulan www.tbmm.gov.tr/yenianayasa adlı web sitesinde; 1982 Anayasasındaki bazı önemli Maddeler, dünya anayasalarıyla karşılaştırıldı.


         Anayasanın başlangıç bölümü, 37 ülkede var. Aralarında; ABD, Arjantin, Avustralya, Benin, Endonezya, Fransa, Gana, Guyana, Güney Afrika, Hindistan, ırlanda, ıspanya, ingiltere (Magna Carta ve Bill of Rights), ısviçre, Japonya, Mali, Moğolistan, Peru, şili, Yeni Zelanda nın da olduğu 37 ülkede başlangıç bölümü yer alırken, Yunanistan Anayasasında tek cümleyle giriş yapılmış.


         Devletin şekli , 51 ülke anayasasında yer alıyor. Bunlar arasında; Almanya, ABD, Arjantin, Avustralya, Fransa, ıtalya, Kanada, Karadağ, Kosta Rika, Yunanistan bulunuyor.


         Cumhuriyetin nitelikleri aralarında; Almanya, Belçika, Benin, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hindistan, ıspanya, ıtalya, Kosta Rika, Mali, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, şili, Tayland ve Yunanistan ın bulunduğu 31 ülke anayasasında düzenlendi.


         Devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti 45 ülke anayasasında yer alırken, 1982 Anayasasının en çok tartışılan değiştirilmeyecek hükümleri ne benzer hükümler ise sadece 5 ülkede var. Bunlar; ABD, Brezilya, Gana, ıtalya ve Portekiz...


         Devletin temel amaç ve görevleri ise 21 ülkenin anayasasında tanımlanıyor. Bunlar; ABD, Brezilya, Gana, Guyana, Hindistan, ıspanya, ısveç, ısviçre, Japonya, Macaristan, Mali, Moğolistan, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovenya, şili, Uruguay ve Yunanistan.


Egemenlik maddesi, 44 ülkede yer alıyor. Bunlar arasında; ABD, Almanya, Avusturya, El Salvador, Bulgaristan, ıspanya, ıtalya, Fransa, Gana, Sırbistan, Slovakya, Uruguay ve Yunanistan bulunuyor.


YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI ERKLERı


         Yasama yetkisi 49, yürütme yetkisi ve görevi 42, yargı yetkisi ise 45 ülke anayasasında düzenleniyor.


         Kanun önünde eşitlik 50 ülkede, Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü 32 ülke, temel hak ve hürriyetlerin niteliği ise 34 ülke anayasasında bulunuyor.


         Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması 33 ülke anayasasında yer bulurken, temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmaması ise Arjantin, Benin, Bulgaristan, ısviçre, Kanada, Kosta Rika, Portekiz, Romanya, Slovakya ve Yunanistan anayasalarında yer alıyor.


         Temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının durdurulması ve yabancıların durumu sadece 22 ülke anayasasında, kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı da 46 ülkenin anayasasında tanımlanıyor.


         Zorla çalıştırma yasağı 25 ülkenin anayasasında hüküm Altına alınırken, Almanya, ABD, Avustralya, Avusturya, Benin, Fransa, Finlandiya, Estonya, Hollanda, ırlanda, ıngiltere, Kanada, ıspanya, ısveç, ısviçre, ısrail, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, şili, Tayvan, Yeni Zelanda ve Yunanistan anayasalarında ise böyle bir madde bulunmuyor.


         Kişi hürriyeti ve güvenliği 45 ülkenin anayasasına düzenlenirken; özel hayatın gizliliği 35, konut dokunulmazlığı 44, haberleşme hürriyeti 33, yerleşme ve seyahat hürriyeti 40 ülke anayasısında yer buluyor.


         Din ve vicdan hürriyeti , 48 ülkenin anayasalarında düzenlenirken, Kanada, Avusturya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Norveç, Kostarika, Mogolistan ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin anayasalarında bulunmuyor. (A.A)





Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9548,97%-1,35
  • DOLAR

    32,47% 0,21
  • EURO

    34,54% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2474,64% -0,33
  • Ç. ALTIN

    4136,78% 1,25

Egazete


  • Salı 18.2 ° / 4.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 21 ° / 7.1 ° Güneşli
  • Perşembe 20 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

16.04.2024

  • İMSAK 03:52
  • GÜNEŞ 05:22
  • ÖĞLE 12:13
  • İKİNDİ 15:55
  • AKŞAM 18:54
  • YATSI 20:17