DİYARBAKIR'DA ÖCALAN'IN NEVRUZ MEKTUBU OKUNDU, DÜNYADA YANKI BULDU

DİYARBAKIR

.

Diyarbakır'daki 21 Mart Nevruz kutlamalarında büyük çoşku vardı. Nevruz kutlamalarında Abdullah Öcalan'ın İmralı Cezaevi'nden yazdığı mektup da okundu.

Diyarbakır'da Nevruz kutlamalarına soğuk ve yağmura rağmen büyük katılım oldu. HDP Grup Başkan vekili Pervin Buldan, Abdullah Öcalan'ın mesajını Kürtçe olarak okudu. Ardından mesajın Türkçesini Sırrı Süreyya Önder okudu. Öcalan mesajında 'Çağrısını yaptığım kongre ile yeni bir dönem başlayacak'' vurgusu yaptı.

İŞTE ÖCALAN'IN NEVRUZ MESAJI

Abdullah Öcalan'ın 2 sayfalık ‘Nevruz mektubu', kutlamalar sırasında Türkçe olarak HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Kürtçe olarak da HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan tarafından okundu.

Abdullah Öcalan'ın mektubu şöyle:

Tüm halklarımıza barışın yanında yer alan halklarımızın ve dostlarımızın nevruzunu selamlıyorum. Acil bir müdahale, dini inançlarımız, siyasi ve ahlaki sorumluluğumuzun gereğidir. Yürüttüğümüz mücadele bugün tarihi bir eşiktedir. 40 yıllık hareketimizin acılarla geçen mücadelesi boşa gitmediği gibi sürdürülemez bir aşamaya da varmış bulunmaktadır. Tarihi Dolmabahçe sarayında hepimizce resmen ilan edilen 10 maddelik deklerasyon sürecinde yeni bir süreci başlatmakla karşı karşıyayız. PKK'nın TC'ye karşı yaklaşık 40 yıldır yürüttüğü silahlı mücadeleyi sonlandırmak ve yeni dönemin ruhuna uymak için bir kongre yapmalarını gerekli ve tarihi görmekteyiz.

Kongremiz toplanıp yeni bir dönem başlatmalı. Anayasal vatandaşlığı eşit ve özgür yaşamı esas alan dönemin startı verilmeli. Çatışmalı süreçten sonra barışın olduğu sürece giriyoruz.

Kongre ile birlikte artık yeni bir dönem başlamaktadır. Yeni dönemde TC dahilinde özgür ve eşit anayasal yurttaşlık temelinde demokratik kimlik sahibi, demokratik toplum olarak barış içinde ve kardeşçe yaşama sürecine giriyoruz.

90 yıllık cumhuriyet tarihinin çatışmalarla dolu geçmişi aşıp gerçek barış ile örülmüş bir geleceği yürüyoruz. Nevruz'un gerçek tarihine yaraşan da huzurunuzda böyle bir aşamayı selamlamaktır. Selam olsun…

Son zorbalık IŞİD görüntüsünde ortaya çıkmıştır. Barbarlığın bile anlamını zorlayan bu örgüt, kadın çoluk çocuk demeden bütün bölge halklarına, vahşice katliamlar sergiledi.

Bugün vesilesiyle mahşeri topluluğunuzun ezici çoğunluğunu teşkil eden, özgürlüğe kanat çırpan kadınları ve gençleri önümüzdeki dönemin özgürlük ve eşitlik mücadelesinde en aktif bir şekilde yer almaya ve başarmaya çağırıyorum.

Ayriyeten hem bölgemiz için hem de uluslararası dünya için büyük anlamı olan Kobani direnişi ve zaferini selamlıyorum. Bu temelde gelişen eşme ruhunu halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum. Tarihimizin ve güncelliğimizin toplum olarak yeniden revizyonu ve restorasyonu ve yeniden inşası için değerli bir çağrıdır. Yaşasın Nevroz, yaşasın halkların kardeşliği.

Abdullah Öcalan – İmralı cezaevi

OLAĞANÜSTÜ HAREKETLİLİK

Öte yandan milyonlarca insanın katılım göstermesi beklenen Nevruz kutlaması için Diyarbakır'da da olağanüstü bir hareketlilik yaşanıyor. Güvenlik güçleri Nevruz kutlamaları sırasında yaşanabilecek olası her türlü provokatif girişim için kentte kırmızı alarma geçmiş durumda.

Kutlamalarda 5 bin polis görev yapıyor. Nevruz komitesi de 3 bin kişiyi görevlendirdi.

NEVRUZ'DA BİR İLK

Geçmiş dönemlerdeki Nevruz kutlamalarının aksine polis ile Nevruz komitesi üyeleri birlikte çalışarak bir ilki gerçekleştirdi. Polisin kurduğu barikatın girişinde bulunan DTK tertip komitesi üyeleri gelen vatandaşlarda üst araması yaparken, polis ekipleri de arka tarafta taşkınlık çıkmasını önlüyor. Polis ekipleri ile müşterek çalışarak alana giriş yapan vatandaşların üst aramasını tertip komitesi tarafından görevlendirilenlerin yapması, polise karşı olası taşkınlığı ve provokatörlüğü de önlüyor.

Kutlama alanının etrafında oluşturulan güvenlik çemberinden polis ekiplerince üst aramaları yapılan vatandaşlar daha sonra alana girerek Kürtçe şarkılarla birlikte halay çekmeye başladı.

BARZANİ'NİN MESAJI OKUNDU

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, DTK Eş Başkanları Dicle ve Irmak, Belediye Başkanı Kışanak, HDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen, kanaat önderleri ve gazeteciler, etkinliğe katılmak üzere DTK il binası önünde bir araya geldi.

Yöresel kıyafet giyen Yüksekdağ, Kışanak ve Irmak'ın bulunduğu heyet, buradan parti otobüsüyle etkinliğin yapıldığı Nevroz Parkı'na geçti. HDP ve DBP'lilerin yanı sıra çok sayıda köşe yazarı, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi de konvoy eşliğinde alana geldi.

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de Nevruz kutlaması için protokoldeki yerini aldı.

Etkinlikte, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin de aralarında bulunduğu bazı davetlilerin mesajları okundu

OTELLER DOLDU, EVLER AÇILDI

Nevruz kutlamaları için yurt içi ve dışından çok sayıda kişinin geldiği Diyarbakır'da otellerde de yer kalmadı. Nevruz Komitesi yer kalmaması nedeniyle gelenlerin konaklaması için bin 500 ev hazırladı.

700 AŞKIN BASIN MENSUBU

Diyarbakır'a gelen yerli ve yabancı basın mensupları, nevruz kutlamalarına ilişkin yayın yapmaya başlarken, alana canlı yayın araçları yerleştirildi. Etkinliği izlemek için 700'ü aşkın basın mensubu akreditasyon yaptı.

NEVRUZ ATEŞİNE 15 TON ODUN

Seyyar baz istasyonları ile tuvaletlerin yerleştirildiği Nevruz alanına kalabalık nedeniyle 2 dev ekran kuruldu. 500 litre mazotun kullanılacağı nevruz ateşi için alana 15 ton odun getirildi.

/resimler/2015-3/22/0755553853022.jpg



  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,20
  • EURO

    34,91% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2435,49% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Egazete


  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

25.04.2024

  • İMSAK 03:36
  • GÜNEŞ 05:09
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:03
  • YATSI 20:30