DİYADİN DEVLET HASTANESİNDE HASTALARA “İLACINI ALDA GEL”

DİYADİN DEVLET HASTANESİNDE HASTALARA “İLACINI ALDA GEL”

AĞRI MİLLETVEKİLİ ABDULLAH KOÇ, SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA’NIN CEVAPLAMASI TALEBİYLE VERMİŞ OLDUĞUM SORU ÖNERGESİ EKTEDİR.

                            TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımınSağlık Bakanı Fahrettin Kocatarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzük ’ün 96’ncı ve 99’uncu Maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Av. Abdullah KOÇ

HDP Ağrı Milletvekili

Döviz kurunda yaşanan dalgalanma nedeniyle Diyadin Devlet Hastanesi’nde zorunlu tıbbi ekipman malzemelerin çoğu uzun süredir bulunmamaktadır. İhale ile ilaç tedariki sağlayan Diyadin Devlet Hastanesi’nin yapmış olduğu ihalelerde belirlenen düşük fiyatlardan dolayı ilaç firmalarının ihalelere katılamadığı iddia edilmektedir. Bu durum sağlık sisteminde aksaklıklara ve hastanelerde de ilaç ve ekipman eksikliğine neden olmaktadır.

18.01.2022’de Diyadin Devlet Hastanesi’nin Acil Servis’ine giden bir hastaya,ihtiyaç olan malzemeyi reçeteye yazıp ‘bunu alıp, gel’ deniliyor. Bunun üzerine eczaneye giden vatandaş, Dikloron ve Adeleks ilaçlarını temin ettikten sonra hastaneye dönüp iğnesini vurdurabiliyor. Diyadin Devlet Hastanesi’nin Acil Servis’ine giden hastalara reçete yazılarak gerekli ilaçlar yurttaşlarımız tarafından temin edildikten sonra hastanede ilk müdahale yapılabiliyor. Hastanenin sağlık personeline bu durumun nedeni sorulduğunda, ‘uzun süredir bu sıkıntının yaşandığını ve hastanede, serum, enjektör vb. tıbbi malzemenin tedarikten kaynaklı bulunmadığını’ beyan ediyor.Aynı sağlık çalışanı, ‘bazı ilaçların iki aydan bu yana bulunmadığını, kas gevşeticinin 7 adet kaldığını ve son bir kutu enjektörün kaldığını’ beyan ediyor.

Seçim bölgemde bulunan Diyadin Devlet Hastanesi’nde eksik olan tıbbi malzemenin tedarikinin bir an önce sağlanması gerekmektedir. Aynı zamanda Ağrı merkez ve diğer ilçelerinde bulunan devlet hastanelerinde benzer sıkıntıların yaşanmaması için Bakanlığınızın ivedilikle harekete geçmesi ve gerekli sağlık malzemelerinin tedarikini sağlaması elzemdir.

Bubağlamda;

Diyadin Devlet Hastanesi’nde zorunlu tıbbi ekipman malzemelerin tedarikinde ne zamandan beri sorun yaşanmaktadır?

İhale ile ilaç tedariki sağlayan Diyadin Devlet Hastanesi’nin yapmış olduğu ihalelerde belirlenen düşük fiyatlardan kaynaklı tedarikçi firmaların katılmadığına ilişkin iddialar doğru mudur? Sağlık sisteminde aksaklıklara ve hastanelerde de ilaç ve ekipman eksikliğine neden olan bu durumun önlenmesi amacıyla Bakanlığınız herhangi bir girişimde bulunacak mıdır?

Diyadin Devlet Hastanesi’nin Acil Servis’ine giden bir hastaya, ihtiyaç olan malzemeyi reçeteye yazıp ‘bunu alıp, gel’ denildiği ve vatandaşın, Dikloron ve Adeleks ilaçlarını eczaneden alarak hastaneye götürdüğü bilinmekte midir?Hastanenin karşılamakla yükümlü olduğu temel sağlık malzemelerinin yurttaşlardan karşılanma gerekçesi nedir?

Diyadin’de yurttaşlarımızın temel sağlık malzemelerine erişememesinden kaynaklı yaşanan mağduriyetin giderilmesi amacıyla Bakanlığınızın ne gibi çözüm önerileri bulunmaktadır?

Diyadin Devlet Hastanesi’nde eksik olan tıbbi malzemeler nelerdir? Söz konusu tıbbi malzemelerin tedariki ne zaman sağlanacaktır?

Ağrı merkez ve diğer ilçelerinde bulunan devlet hastanelerinde benzer sıkıntıların yaşanmaması için gerekli tedbirler alınmış mıdır veya alınacak mıdır?

Diyadin Devlet Hastanesi’nde, bazı ilaçların iki aydan bu yana bulunmadığı, kas gevşeticinin 7 adet kaldığı ve son bir kutu enjektör kaldığı bilinmekte midir?



  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    34,98% -0,21
  • GRAM ALTIN

    2322,34% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Egazete


  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 11.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Ağrı

29.03.2024

  • İMSAK 05:18
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54